© Joujou/PIXELIO

2012 m. gegužės mėn., palyginti su balandžio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 procento, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo drabužių ir avalynės, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų bei alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pabrangimas, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų atpigimas.

Vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį beveik nepasikeitė, paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

Gegužės mėn., palyginti su balandžio mėn., dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų pasirodymo avalynės kainos padidėjo 2,7 procento, drabužių – 0,5 procento. Kitų aprangos gaminių ir aprangos reikmenų bei drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugų kainos padidėjo po 0,6 procento.

Per tą patį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų daugiausia pabrango suskystintos dujos – 2,8 procento, būsto nuomos paslaugos – 2,3, šilumos energija – 1,3 procento. Kietasis kuras atpigo 3,1 procento.

Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių daugiausia pabrango spirituoti gėrimai – 0,9 procento, cigaretės – 0,7 procento.

Per gegužės mėn. iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų ypač – 14,2 procento – atpigo kiaušiniai, 9 procentais – vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 8,3 procento – salotinės daržovės ir petražolės, 7,5 – bulvės, 6,7- bananai, 4,1 procento – švieži, šaldyti ir užšaldyti mėsos subproduktai, o pabrango šakniavaisiai (morkos, burokėliai) – 13 procentų, kruopos ir miltai – 2,5 procento, sūdytos žuvys – 2,2 procento.

2012 m. gegužės mėn. metinė (2012 m. gegužės mėn., palyginti su 2011 m. gegužės mėn.) infliacija sudarė 2,5 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pabrangimas bei drabužių ir avalynės atpigimas.

Vartojimo prekės per metus pabrango 2,4 procento, paslaugos – 2,8 procento.

2012 m. gegužės mėn., palyginti su 2011 m. gegužės mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos padidėjo 7,6 procento, rinkos kainos – 1,6 procento.

2012 m. gegužės mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,9 procento (2011 m. gegužės mėn. – 2,9 procento).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: