Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Septyni vertingi paveikslai buvo pavogti antradienį priešaušriu iš Roterdame įsikūrusio muziejaus “Kunsthal”; tarp jų garsių XIX ir XX amžiaus menininkų – Pablo Picasso (Pablo Pikaso), Henri Matisse’o (Anri Matiso), Claude Monet (Klodo Monė) ir Paul Gauguin (Polio Gogeno) – darbai, pranešė policija, pažymėdama, jog ši vagystė yra didžiausia Olandijoje per pastaruosius du dešimtmečius.

Įsijungusios signalizacijos perspėti policininkai į vietą atvyko, kai vagys jau buvo dingę. Pradėtas tyrimas, apklausiami liudininkai, nagrinėjami vaizdo kamerų įrašai.

“Antradienio rytą septyni meno kūriniai pavogti iš “Kunsthal” Roterdame”, – sakoma policijos pranešime, kuriame nurodoma, jog vagystė įvykio apie 3 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku.

Iš pradžių neskelbusi kokie kūriniai pavogti, pasitarusi su savininkais policija pareiškė galinti paskelbti tų darbų nuotraukas.

“Atliekamas didelis tyrimas, įvykio vietoje dirba teismo ekspertai, – Roterdamo policijos atstovė Patricia Wessels (Patricija Vesels) sakė naujienų agentūrai AFP. – Tiriame, kaip jie pateko į vidų, kada tai įvyko, kas tai padarė”.

Nyderlandų valstybinė televizija NOS parodė reportažą, kuriame policijos ekspertai ant muziejaus lauko durų ieško pirštų atspaudų. Naujieną apie vagystę išgirdęs muziejaus direktorius skubiai grįžta iš Turkijos, pranešė televizija.

Pasak NOS, vagišių grobis yra vertas “milijonų milijonų eurų”, tačiau paveikslai yra tokie garsūs, kad bus sunku juos parduoti už jų tikrąją vertę juodojoje rinkoje.

Ši meno kūrinių vagystė – didžiausia Nyderlanduose nuo 1991 metų, kai iš Amsterdamo Van Gogho muziejaus buvo pavogta 20 darbų.

Iš muziejaus išnešti paveikslai yra P.Picasso “Tete d’Arlequin”, H.Matisse’o “La Liseuse en Blanc et Jaune” (“Skaitanti mergina, baltasi ir geltonais rūbais), C.Monet “Waterloo Bridge, London” (“Vaterlo tiltas, Londonas) bei “Charing Cross Bridge, London” (“Čaring Kroso tiltas, Londonas), Paulio Gauguino “Femme Devant une Fenetre Ouverte, dite La Fiancee” (“Moteris prie atverto lango, sužadėtinė”), Meyero de Haan’o (Mejero de Hano) “Autoportretas” ir Luciano Freud’o (Liusjeno Freido) “Užsimerkusi moteris” (Woman with Eyes Closed).

“Esame sukrėsti, kad kas nors panašaus galėjo įvykti. Bet tuo pat metu jaučiame tam tikrą pagarbą vagims, kuriems pavyko pabėgti su tokiu grobiu”, – sakė į muziejų atėjęs studentas, nusiminęs, kad negalės apžiūrėti ekspozicijos.

“Policija apklausia visus galimus liudininkus ir tikrina stebėjimo kamerų įrašus, – sakoma policijos pranešime. – Pirminiai tyrimų rezultatai leidžia manyti, kad vagystei buvo gerai pasiruošta”.

Policijos atstovė pranešė, kad muziejaus signalizacija suveikė naktį, tačiau vagis arba vagys spėjo pasprukti anksčiau, nei atvyko pareigūnai.

Muziejaus interneto svetainėje galima rasti jo direktoriaus Willemo van Hasselo (Vilemo van Haselo) skelbimą, kad muziejus antradienį neveiks.

Apiplėštas muziejus yra Roterdamo muziejų parke, kur naktį beveik nebūna žmonių.

Pavogti darbai priklausė fondo “Triton” 150-ies paveikslų kolekcijai, kuri buvo pirmą kartą visa išstatyta, minint šios organizacijos įkūrimo 20-ąsias metines.

Ekspozicijoje yra “beveik visų žymiausių meno judėjimų atstovų darbų”, rašoma muziejaus svetainėje.

“Kunsthal” muziejus neturi nuolatinės savo darbų kolekcijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: