Seulo Rotušė © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pietų Korėjos rinkėjai trečiadienį balsuoja regionų valdžios ir merų rinkimuose, kurie laikomi referendumu dėl prezidentės Park Geun-hye (Pak Gjunhė) ir jos vyriausybės reakcijos į balandį įvykusią kelto katastrofą, per kurią žuvo daugiau kaip 300 žmonių, daugiausia – moksleivių.

Keltas “Sewol” nuskendo balandžio 16 dieną. Jis buvo smarkiai perpildytas, plaukė pernelyg greitai, o įgula jį paliko, nors vaikai laukė kajutėse, kaip jiems buvo nurodyta.

Ši tragedija nustūmė į šoną tokius tradicinius rinkimų kampanijų klausimus kaip darbo vietos, švietimas ir gerovė, ir privertė pagrindinį dėmesį skirti debatams dėl ketvirtos pagal dydį Azijos ekonomikos nesugebėjimo užtikrinti saugumo standartų.

Pritarimas Park Geun-hye po “Sewol” tragedijos smarkiai sumažėjo: nuo 61 iki 46 proc. – žemiausio lygio nuo pat jos atėjimo į valdžią 2013 metų vasarį.

Kai kuriems rinkėjams dabar nusprendus suteikti šansą opozicijai, jos kandidatai turėtų laimėti svarbius merų postus Seule, Inčone ir Pusane, bet prezidentės valdančioji konservatorių partija “Saenuri” tikriausiai nepatirs triuškinamų pralaimėjimų.

Gegužės pabaigoje atliktos “Gallup Korea” apklausos rodė, jog daugiau kaip 40 proc. rinkėjų vis dar remia “Saenuri”. Tik 28 proc. respondentų sakė, kad remia pagrindinį opozicinį Naujosios politikos aljansą už demokratiją (NPAD).

Be to, maždaug 40 proc. Pietų Korėjos rinkėjų yra vyresni nei 50 metų ir tradiciškai balsuoja konservatyviai, ne taip kaip jaunesni rinkėjai, kurių aktyvumas paprastai būna mažesnis.

Vidurdienį (6 val. Lietuvos laiku) savo balsus jau buvo atidavę 23,3 proc. šalies rinkėjų, kurių iš viso yra 41,3 milijono, pranešė Nacionalinė rinkimų komisija, kuri prognozuoja, kad rinkėjų aktyvumas bus beveik 60 proc. – kiek didesnis nei per praėjusius rinkimus 2010 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: