© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun- hye (Pak Gunhjė) pirmadienį emocingame kreipimesi į tautą prisiėmė atsakomybę už netinkamą reagavimą į praėjusį mėnesį įvykusią kelto “Sewol” katastrofą.

Prezidentė savo kalboje, kurią transliavo televizija, neslėpdama ašarų pripažino, kad buvo prarasta nepateisinamai daug gyvybių, ir pranešė apie sprendimą likviduoti nacionalinę pakrančių apsaugą.

“Pagrindinė atsakomybė už prastą reagavimą į šią nelaimę tenka man”, – sakė prezidentė, kuri kalbėdama sunkiai tramdė emocijas ir kelis kartus žemai nusilenkė, parodydama atgailą.

Prezidentės populiarumui smarkiai pakenkė balandžio 16-ąją įvykusi katastrofa, pareikalavusi maždaug 300 gyvybių. Dauguma aukų buvo moksleiviai, vykę į mokyklos ekskursiją.

Park Geun- hye anksčiau kelis kartus viešai pareiškė apgailestavimą dėl įvykusios nelaimės, tačiau pirmadienį ji pirmą kartą aiškiai pripažino tiesioginę atsakomybę už tragediją, kurios šešėlis neabejotinai temdys visą likusį jos kadencijos laiką.

“Kaip prezidentė, atsakinga už pietų korėjiečių gyvybes ir saugumą, nuoširdžiai atsiprašau už visas kančias”, – sakė ji.

Vyriausybės vadovas Chung Hong-Wonas (Čung Hongvonas) dėl šios kelto katastrofos praėjusį mėnesį atsistatydino. Nors prezidentė nesulaukė daug raginimų pasitraukti, ji buvo kritikuojama už tai, kad neparodė nuoširdžios užuojautos ar atgailos.

Pusvalandį trukusio kreipimosi pabaigoje Park Geun-hye balsas ėmė trūkčioti, o jos veidu riedėjo ašaros, kai ji kalbėjo apie kai kuriuos kelte buvusius drąsius žmones, kurie žuvo mėgindami gelbėti kitus.

Prezidentė akcentavo, kad pakrančių apsauga uždelsė sureaguoti į nelaimę, ir sutiko su aukų artimųjų skundais, kad buvo galima išgelbėti kur kas daugiau gyvybių.

“Priėmiau sprendimą likviduoti pakrančių apsaugą”, – sakė Park Geun-hye, pridūrusi, kad šios tarnybos funkcijas perims policija ir naujai kuriama Nacionalinio saugumo ministerijai.

6 825 tonų keltu “Sewol”, kuris balandžio 16 dieną nuskendo į pietvakarius nuo Pietų Korėjos krantų, plaukė iš viso 476 žmonės, tarp jų 325 moksleiviai iš vienos vidurinės mokyklos, kartu su mokytojais vykę į kurortinę Čedžu salą.

Šiuo metu oficialiai patvirtintas aukų skaičius yra 286, dar 18 žmonių laikomi dingusiais.

Ši nelaimė yra viena iš didžiausių katastrofų, įvykusių Pietų Korėjoje taikos metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: