Antradienį Vilniuje iš milijono 1 cento monetų pradedama statyti piramidė, kuriai panaudotos monetos vėliau bus iškeistos ir atiteks labdaros ir paramos fondo globojamiems gabiems vaikams.

Organizatorių teigimu, Lietuvos banko Pinigų muziejuje iškilsiantis statinys bus didžiausia iš monetų pastatyta piramidė pasaulyje.

Idėja surinkti milijoną monetų kilo Vytautui Jakštui ir Domui Jokubauskiui, studentams fizikams iš Vilniaus. Padedami geranoriškų žmonių, jie per penkerius metus surinko daugiau nei vieną milijoną smulkiausių lietuviškų 1 cento monetų.

“Projektą pradėjome su šūkiu “Tavo centas gali!”, tuo norėdami pasakyti, kiek daug žmonės gali pasiekti įdėdami kad ir labai mažą indėlį – vieną centą”, – pranešime spaudai teigė projekto idėjos autorius V.Jakštas.

2014 metų pabaigoje statoma piramidė drauge pažymi svarbų įvykį Lietuvos istorijoje – lito pakeitimą euru.

“Statydami piramidę iš lietuviškų centų norime pagerbti lietuvišką valiutą ir pagarbiai su ja atsisveikinti”, – teigė D.Jokubauskis.

Vėliau pinigai, panaudoti piramidės statyboje, atiteks Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondui “Pagalba Lietuvos vaikams”.

Projekto iniciatoriai piramidę ketina statyti iš krūvelių, po 15 monetų kiekvienoje. Piramidės pagrindo kraštines sudarys po 58 tokias krūveles. Kiekvieno aukštesnio sluoksnio kraštinė bus viena krūvele mažesnė. Iš viso piramidės pastatymui reikės 1 mln. 935 monetų. Paskaičiuota, kad pastatytos piramidės aukštis sieks 1,13 metro, o masė – 831 kilogramą.

Statybų metu bus registruojamas didžiausios monetų piramidės pasaulio rekordas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: