© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Piratai paleido prie Nigerijos pagrobtus Lietuvos jūrininkus, patvirtino Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

“Ką tik gavome pranešimą iš laivo savininko atstovo, kad įkaitai laisvi”, – penktadienį BNSinformavo R.Vaitkus.

Paleisti lietuvių jūrininkai apžiūrimi vietos ligoninėje, jų sveikatos būklė yra gera, vicekanclerį informavo laivo savininkas.

Tikimasi, kad artimiausiu metu su išlaisvintais Lietuvos jūreiviais susisieks Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Rusijos įmonei priklausantis laivas “Solarte”, plukdantis šaldytą žuvį tarp Nigerijos ir Las Palmo Kanarų salose, buvo užpultas spalio 19 dieną, Nigerijos Port Harkorto uosto prieigose. Iš laivo buvo pagrobti bei nežinoma kryptimi išgabenti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai.

Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava. Be pagrobtųjų laive buvo dar 14 Lietuvos piliečių. Buvo pagrobtas laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.

Lietuviai ar Lietuvos laivų įgulų nariai į pagrobėjų rankas prie Afrikos krantų yra kelis kartus patekę anksčiau ir buvo išlaisvinti.

2009 metų rugpjūčio 3 dieną iš Limarko laivininkystės kompanijai priklausančio laivo “Saturnas” Nigerijospakrantėje ginkluoti užpuolikai įkaitais paėmė penkis iš 14 įgulos narių. Tąkart penki Lietuvos piliečiai buvo išlaisvinti po vienuolikos dienų.

2010 metų gegužės 16 dieną prie Kamerūno krantų užpuolus tai pačiai kompanijai priklausantį laivą “Argo” pagrobtas jo kapitonas. Apie Lietuvos piliečio išlaisvinimą pranešta liepos 4 dieną.

2010 metų liepos 2 dieną prie Nigerijos krantų užpultas vokiečių laivas, plaukiojantis su Antigvos ir Barbudos vėliava. 12 paimtų įkaitų, tarp jų ir vienas Lietuvos pilietis, buvo išlaisvinti liepos 4-ąją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: