Man vis pasitaiko sutikti ypatingų žmonių. Tokia baltaplaukė mergaitė, liauna ir iš pažiūros trapi, bet jai nieko nereiškia perplaukti ežerą. Pati mačiau! Sako, Olandijoje plaukti moko visose mokyklose ir už plaukimą rašo pažymius. Ji be to dar ir alpinistė, ir slidininkė. Per atostogas viena pati dviračiu keliauja per Baltarusiją. Nusimezga sau pirštines, kas sakė, kad olandės nebemoka megzti? Gerai kalba lenkiškai, nes, įsivaizduokit tik, lenkų kalba jai patinka! Tai ėmė ir išmoko. Ir dar ukrainietiškai – prie to paties. Ir net labai gražių ukrainietiškų dainų. Dabar gyvena Varšuvoje, nes kažkodėl daug kam Lenkija patinka. Visais metų laikais į darbą važiuoja dviračiu, ai, sako, nieko ypatingo, greičiau nei nuvažiuotų autobusu. Atranda internete nepažįstamo žmogaus žinutę, klausiančią, kas norėtų išbandyti savo miegmaišius žiemos sąlygomis ir kartu su jais praleidžia naktį palapinėje ant sniego Varšuvos parke. Sudarinėja žemėlapį – kur Varšuvoje galima pasirinkti laukinių ir niekieno uogų ar kriaušių. Dar nori išmokti atpažinti grybus ir jau nusipirko knygą “gžyby”.

Poffertjes, ji sako, tokie grynai olandiški malonumai. Jei nori jų paragaut, turi atvažiuot į Varšuvą, nes net jei išsiruoščiau į Joniškį, tos specialios petelnės kartu neimčiau.

O man kai taip pasako, tai ir liuks, važiuoju.

Apie tą keptuvę. Ji su specialiais duburėliais, kurių skersmuo gal kokie 3 cm, iš viršaus uždengiama kita tokia pat dalimi. Seniau naudodavo tokią suvožiamą, dedamą ant ugnies, dabar dažniau naudojamos elektrinės. Būna vaflinių su keičiamomis plokštėmis – galima kepti sumuštinius, vaflius arba poffertjes.

Poffertjes – olandiški blynai

  • 300 g miltų
  • 300 g grikių miltų
  • 750 ml pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 15 g sausų arba 60 g šviežių mielių
  • 1,5 arb. š. druskos
  • 150 g tirpinto sviesto
  • 3 šaukštai sirupo (olandiškais vadinasi stroop)

Mielės ištirpinamos nedideliame kiekyje pašildyto (ne karšto!) pieno. Palaukiama, kol užburbuliuos. Sumaišoma tešla iš visų recepte nurodytų produktų (tiršta, bet kabinama šaukštu). Paliekama 1 valandai.

Speciali poffertjes keptuvė įkaitinama. Patepama sviestu. Šaukštu į kiekvieną duburiuką įdedama tešlos, užpildant maždaug pusę. Uždengiama viršutine keptuvės dalimi. Kai gražiai apkepa, išimama ir iki paduodant valgyti laikoma šiltai (Dorenda jas dėjo į lėkštę, uždėtą ant puodo su verdančiu vandeniu ir uždengė dangčiu).

Valgoma užsidėjus sviesto, kuris nuo poffertjes šilumos turi ištirpti, ir užbarsčius miltinio cukraus.

(nuotraukoje vakarykščiai, jau atvėsę poffertjes sudėti ant keptuvės fotosesijai, nes kai buvo šilti, nepakako šviesos fotografavimui, o be to mes ir taip turėjom ką veikti ir paveikslavomės pačios, o nuotraukas siuntėm į Stambulą ir Mastrichtą).

Originalus receptas tinklaraštyje Septyni virtieniai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: