Vyriausybės narius priėmusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paragino susitelkti sprendžiant smurto šeimose, alkoholizmo, savižudybių ir patyčių problemas, tačiau ekspertai abejoja, ar artimiausiu metu pavyks įveikti iššūkius socialinėje srityje.

“Smurtas, savižudybės, patyčios ir įvairios priklausomybės, tarp jų – ir alkoholizmas – tai yra iššūkis visai Vyriausybei”, – po susitikimo su ministrų kabinetu Prezidentūroje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Ji ragino Seimą “suvienijus jėgas” priimti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, numatyti institucijų atsakomybes dirbant su socialinės rizikos šeimomis, taip pat “investuoti daugiau į psichinę sveikatą”, sparčiau įgyvendinti globos namų pertvarką.

“Norėčiau pasiūlyti visiems mums išsikelti sau užduotį:Lietuva be vaikų globos namų. Tai galime padaryti, nes jau turime pavyzdžių tiek Druskininkuose, tiek Alytuje, kur sistema veikia gerai ir, pavyzdžiui, Druskininkuose nėra globos namų. Kai kurios šalys aplink mūsų regioną taip pat tokią užduotį sprendžia. Lietuva tai gali padaryti, reikia tik suprasti, kad tai yra svarbu ir padėti mūsų vaikams augti šeimose ir būti neskriaudžiamiems”, – sakė D.Grybauskaitė.

Premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo su prezidente žadėjo, kad Vyriausybė sukurs veiksmų planus skirtingoms problemoms spręsti.

“Yra jau numatytas aiškus veiksmų planas, įpareigojant (…) iki vasario 10 dienos paruošti aiškų veiksmų planą, kuriame būtų numatytas koordinavimas horizontaliuoju principu tarp šių institucijų, kaip sąveikauti su savivaldybėmis, su seniūnijomis, su vietos bendruomenėmis, kad tokių atvejų nepasikartotų, kas įvyko Kėdainių rajone”, – sakė ministras pirmininkas.

Premjeras patikino, kad iki vasario vidurio atskiros ministerijos Vyriausybei turės pateikti ir veiksmų planus dėl alkoholio vartojimo mažinimo.

“Yra pavesta eilei ministerijų iki vasario vidurio konkrečiai paruošti veiksmų planus, kurie bus pristatyti Vyriausybės posėdyje ir bus numatytos konkrečios priemonės, kaip mes su šiuo blogiu artimiausiu metu ruošiamės kovoti. Tikriausiai žinote, kad yra sukurtas Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, kuriame yra 2016 metais numatyta 1,3 mln. eurų, Sveikatos apsaugos minsiterija yra paruošusi ir projektą dėl privalomo alkoholizmo gydymo”, – vardijo Vyriausybės vadovas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Liutauras Gudžinskas prezidentės susitikimą su Vyriausybe vadina proginiu. Jo teigimu, vienintelė socialinė sritis, kur sprendimų galima tikėtis, yra vaikų globos sistemos pertvarka.

“Galima atiduoti duoklę prezidentei, kad ji šiuos klausimus (dėl vaikų namų) kėlė per visą savo kadenciją, bet daugiau kažko aiškaus nėra:ji pati neseniai buvo susipainiojusi, galbūt dabar bando tai išlyginti, kalba atsargiau ir solidžiau, bet tai yra apsiribojimas bendromis frazėmis”, – BNS sakė politologas.

Jis abejojo, ar prezidentės ir premjero keliami tikslai galėtų būti įgyvendinti dar šiemet.

“Tai yra proginis susitikimas su Vyriausybe, pabandant pademonstruoti, kad prezidentei rūpi visi tie dalykai. Vyriausybė, A.Butkevičius lygiai taip pat tada atitaria. Bet kad tai būtų kažkoks lemiantis lūžis, kuris reikštų permainas šiais metais – nedrįsčiau to prognozuoti”, – tvirtino L.Gudžinskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: