Gabrielius Landsbergis / Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) archyvo nuotr.

Šeštadienį prasidėjusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Ilgosios Tarybos posėdyje partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, aptardamas politines aktualijas teigė, jog šiandieninės Vyriausybės pristatomos reformos nespėjus joms pasiekti Seimo posėdžių salės žlunga, dėl pačių valstiečių-žaliųjų susipriešinimo.

„Premjeras šiandien ypatingai sunkioje situacijoje: mes, opozicija esame kritiški, atrandame klaidas pasiūlymuose, teikiame pataisymus ar naujas kryptis, komentuojame, tuo tarpu Premjero frakcija – bet kurią reformą išnarsto po skepetą ir išbarsto Seimo koridoriuose. Štai Premjeras pats sugalvoja, ar jam kas pasiūlo sugalvoti mintį apie aukštąjį mokslą. Parengia projektą, atneša jį į Seimo rūmus, palieka mums nuspręsti dėl tolimesnio įgyvendinimo. Tačiau čia pat neįmanoma net pradėti komentuoti jokios iniciatyvos, mat 59 valstiečių-žaliųjų nariai vienas kitam komentuoja, nepritaria. Tokiomis akimirkomis nežinau ką manyti, kadangi reforma pasiekusi Seimą tampa visiškai kitokia, nei buvo sumanyta. Ir taip nutiko ne tik su aukštojo mokslo reforma. Mus pasiekia mokesčių pertvarka su pasiūlymais iš finansų ministro Viliaus Šapokos, o jo partietis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas sako, jog jos nepalaiko. Tokiais atvejais klausiame Ministro Pirmininko ką daryti, tačiau jis tik atsako, jog viskas gerai.  Man susidaro įspūdis, tarsi Premjeras stovėtų ant 2 kėdžių, kurios viena nuo kitos tolsta. Mes jam sakome, jog jis parvirs, tačiau jis neigia situaciją. Man tai ir yra nutolimas nuo realybės. Jei nesugebi visuomenei paaiškinti reformos tikslo, kaip viskas bus, ko laukti ir tikėtis – tuomet bet kuri reforma pasmerkta žlugti“, – sakė TS-LKD pirmininkas.

G. Landsbergis kalbėdamas apie reikalingus pokyčius pažymėjo, jog turime stengtis ne teoriškai, o iš tiesų pagerinti žmonių gyvenimą čia, Lietuvoje.

„Pokyčiams reikia ne tik proto, kaip sako Prezidentė, bet ir širdies. Prieš kelias savaites lankėmės Didžiojoje Britanijoje, kur susitikome su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis. Klausėme tiesiai: ko trūksta Lietuvoje, kas dar nepadaryta, kad norėtumėte grįžti? Atsakymas buvo gana paprastas, bet kartu ir nustebinęs: Anglijoje nedilelės pajamos yra visiškai neapmokestinamos. Atrodytų, techninis dalykas, tačiau žmonėms aiškiai pasakoma – valstybė supranta, kada tau yra sunku. Todėl ji žmonių akyse elgiasi teisingai. Manau, kad mes kaip bendruomenė, turime pradėti labai rimtą diskusiją apie tai, kadangi Vyriausybė nėra tam pasiruošusi. Mes kalbame apie proveržį. Norime geriausių universitetų, geriausių mokslininkų, geriausių tyrimų. Inovacijų, naujų investicijų. Tačiau reformoms reikia visuomenės paramos. O visuomenė rems tą Vyriausybę, kuri yra teisinga.”

Aptardamas šiandienos Tarybos darbotvarkę, TS-LKD pirmininkas teigė, jog siekiant partiją dar labiau atverti visuomenei, reikia neužsidaryti ir ruošiantis rinkimams pakviesti visus žmones, ne tik partijos bendražygius, rinkti partijos lyderius, geriausiai atstovaujančius visuomenės interesus.

„Mes esame įpratę saugiai ir patogiai būti savų partiečių apsuptyje. Ankščiau norint pasikalbėti su politiku turėjai priklausyti jo politinei bendruomenei. Šiandien, socialinių tinklų dėka, užtenka ir vienos žinutės tam, kad pradėtum diskusiją. Tų senų, buvusių barjerų nebeliko, bet nereiškia, kad mūsų partinis darbas baigėsi. Turime tapti atvira bendruomene, kuri kvies žmones prisijungti, įsitraukti. Vienas iš geriausių būdų – ateiti ir balsuoti už mūsų kandidatus ir tokiu būdu prisijungti prie mūsų bendruomenės. Todėl ir kviečiu tai daryti ne tik partijos atstovus ir narius, bet visus Lietuvos žmones. Mes neuždarysime durų, mes tapsime tokia bendruomene, kuri, kaip pasakė Prezidentė, bus atsinaujinusi ir atvira“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: