© instagram.com/kadyrov_95 archyvo nuotr.

Ramzano Kadyrovo atskirai pristatinėti nereikia, kiekvieną dieną jo vardas tampa vis žinomesnis ir labiau eskaluojamas Rusijos bei viso pasaulio žiniasklaidos priemonėse. Nors Čečėnijos prezidentas dar jaunas politikas, tačiau gerokai pasižymėjęs aštraus žodžio nevengiantis asmuo su ilga ir spalvinga biografija.

Kai kas gali pagalvoti, kad Ramzanas prezidento postą tarsi paveldėjo iš savo tėvo. Tačiau buvo ne visai taip. 2007 metais, prezidentu, po Ramzano tėvo tapo Alu Alkhanovas, kol Ramzanui sukako 30 metų ir Rusijos prezidentas pasirašė dekretą, kuriuo naujuoju Čečėnijos prezidentu paskelbtas Ramzanas Achmadovičius Kadyrovas. Šioje vietoje suabejojama, kas paskyrė tokį palikimą – tėvas ar Vladimiras Putinas? Dėl to ar ne dėl to, Ramzanas Kadyrovas ir Vladimiras Putinas yra labai artimi draugai. Ramzano Kadyrovo instagram paskyroje netrūksta dėmesiu bičiuliui V. Putinui – nuo nuotraukų, kur R. Kadyrovas sportuoja užsivilkęs marškinėlius su V. Putino atvaizdu, iki pasisakymų skirtų priešams, kuriuos R. Kadyrovas laiko bendrus su Rusija.

Čečėnijoe, pagal tradicijas, brolis atsako už brolį – o matant kaip R. Kadyrovas palaiko Rusiją visais klausimais ir mato bendrus priešus, virtualiojoje erdvėje užstoja V. Putiną, galima manyti, kad šis jam kaip brolis, ar itin artimas, krauju susietas asmuo.

Ramzanas Kadyrovas 1

©  instagram.com/kadyrov_95 archyvo nuotr.

Šioje vietoje negalima pamiršti labai garsiai nuskambėjusio Boriso Nemcovo nužudymo. Nusikaltimo įvykdymu įtariami penki čečėnai, užsakovas tarsi nežinomas, tačiau tarp Boriso Nemcovo bendražygių šnekama, kad tai galėjo būti Ramzanui Kadyrovui itin artimas „sever“ bataliono narys Ruslanas Geremejevas. Nors oficialūs kaltinimai buvo pateikti jo vairuotojui, tačiau B. Nemcovo aplinkoje manoma, kad tai tik bandymas atitraukti dėmesį. R. Geremejevą užstojo ir pats R. Kadyrovas, tačiau taip jis tik atitraukė dėmesį į save, neva bandydamas apsaugoti savo artimiausią aplinką. Opozicinės „Parnas“ partijos narys Ilja Jašinas pareiškė, kad B. Nemcovą nužudė labai aukštus postus Čečėnijoje užimantys asmenys. R. Kadyrovas į tai sureagavo pareikšdamas, kad I. Jašinas yra „juokingas čiuvakas“.

Neseniai Norvegijoje ir Austrijoje čečėnų tautybės emigrantai rengė mitingus prieš jų interesų neginančią Čečėnijos valdžią. R. Kadyrovas nesiteisino ir nebandė įrodyti, kad kažkas buvo neteisus ar meluoja, prezidentas per televiziją patikino, kad bus surasti per televiziją matytų mitingo dalyvių artimieji, bus aiškinamasi kodėl tie žmonės išvažiavo iš šalies ir bus ieškoma atsakingų asmenų, kurie atsakytų už mitinge išsakytas pozicijas.

Ramzanas Kadyrovas

©  instagram.com/kadyrov_95 archyvo nuotr.

Šiomis savaitėmis Ramzanas Kadyrovas daugiausiai dėmesio sulaukė dėl žiaurių, Antrojo Pasaulinio karo laikus primenančių pasisakymų. Pradžioje Čečėnijos prezidentas Rusijos opozicijos narius pavadino „tautos priešais“ ir „išdavikais“, kuriuos „reikia teisti“. Po tokių žodžių, vienos savivaldybės deputatas Konstantinas Senčenko Ramzaną Kadyrovą pavadino „Rusijos gėda“. Gal ir ne keista, kad po paros įvykus čečėnų „vizitui“ į namus deputatas atsiprašė už „žodžius pasakytus nesuvaldžius emocijų“ ir buvo įvardinti konkretūs asmenys, kurie yra tikroji „Rusijos gėda“. R. Kadyrovas pareiškė, kad tokie opozicijos pasisakymai yra „tikra psichozė, save intelektualais laikančių šakalų, kuriuos reikia gydyti labai geroje psichiatrinėje ligoninėje Braguny kaime“, taip pat Čečėnijos lyderis pridūrė „Aš galiu jiems padėti susitvarkyti su šia liga ir pažadu, kad skiepų negailėsim. Ten kur bus rekomenduojamas vienas skiepas, mes galime padaryti du“. Siūlymai gydyti itin primena Hitlerio, Stalino metodus, kai neįtikę asmenys būdavo uždaromi į psichiatrines ligonines ar dingdavo nuo žemės paviršiaus.

Šia tema Rusijoje pasisakė žmogaus teisių gynėja Ela Pamfilova: „Kadyrovas, kaip ir bet kuris kitas Federacijos vadovas ar kitas aukštas pareigas užimantis asmuo turi atsakyti už tai ką jis pasako viešai, nes tai liečia ne tik asmenį, kuriam tai buvo išsakyta, bet ir visus federacijos piliečius. Bet koks netinkamas žodis gali turėti nemalonias pasėkmes.“

E. Pamfilovai buvo pasiūlyta atsiprašyti, tačiau ji atsisakė tai padaryti atsakydama „Jeigu aš, visas teises turintis žmogus, už bet kokią išsakytą kritiką, pradėsiu atsiprašinėti prieš kiekvieną, aukštas pareigas užimantį asmenį, kuris atlieka veiksmus, kurie prieštarauja Konstitucijai arba nesilaiko įstatymų, tuomet man tiesiog reikia išeiti iš darbo.“

Ramzanas Kadyrovas 3

©  instagram.com/kadyrov_95 archyvo nuotr.

Internete jau sklando įvairūs oponuojančių pusių paveikslėliai su žymomis „KadyrovasRusijosėda“ ir „KadyrovasRusijopatriotas“. Kadyrovą palaikančiuose vaizdeliuose pasirodo garsūs žmonės, pavyzdžiui režisierius Fiodoras Bondarčiukas, dainininkas Nikolajus Baskovas ir futbolo komanda „Terek“. Kadyrovo oponentai taip pat nesėdi rankų sudėję – renka parašus tų, kurie mano, kad Čečėnijos galvai reikėtų atsistatydinti. Pasirašiusųjų jau apie 10 tūkst. Šalia Paveleckio stoties buvo pakabintas Ramzano Kadyrovo portretas, primenantis 2008 metų Barako Obamos plakatą, ant kurio buvo parašyta „Viltis“. Ant plakato, kuriame puikuojasi Ramzanas Kadyrovas užrašyta „Gėda“. Plakatas ilgai nekabėjo, tačiau jį jau matė tūkstančiai žmonių.

Nepaisant visų įtarimų ir žiaurių pasisakymų, Kadyrovas nestokoja palaikymo. Sausio 22 vyko mitingas, Ramzanui Kadyrovui palaikyti. Mitinge, organizatorių teigimu, dalyvavo daugiau nei milijonas gyventojų, tai yra, beveik visi Čečėnijos piliečiai. Mitingas vyko šalia „miesto širdimi“ vadinamos mečetės. Buvo keletas sulaikytų asmenų, tačiau tik už tai, kad jie nebuvo užsiregistravę kaip dalyviai. Žmonės nešūkavo, tiesiog nešė plakatus su šūkiais, palaikančiais Ramzaną Kadyrovą, Rusijos ir Čečėnijos vėliavas ir R. Kadyrovo portretus. Ant pastatytos scenos buvo sakomos palaikomosios kalbos ir tik tada buvo paskanduoti šūkiai. Jokių incidentų neužfiksuota.

Ramzanas Kadyrovas 4

©  instagram.com/kadyrov_95 archyvo nuotr.

Viso Čečėnijoje gyvena tik 1 mln. 390 tūkst. Žmonių. Penktadienis buvo paskelbtas laisva diena, kad mitingas įvyktų, todėl šalies mokytojai gavo trumpąsias SMS žinutes, kuriose nurodoma, kad dalyvavimas būtinas ir, kad visą informaciją mokytojai turi perduoti vaikų tėvams. Buvo paruošti ir specialūs plakatai su skambiais šūkiais „Navalnas Amerikai draugas, Rusijai – priešas“, „Patarimas tau paprastas pilieti – šalia penktosios kolonos nestovėk“ ir t.t. Mokytojai į mitingą ėjo nešini Ramzano Kadyrovo portretais, kurie yra kiekviename mokyklų kabinete.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: