© KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Teisė būti politinių partijų nariais ar steigėjais gali būti suteikta ir nuolat Lietuvoje gyvenantiems Europos Sąjungos (ES) piliečiams.

Teisingumo ministerija antrą kartą Seimui teiks tokias Politinių partijų įstatymo pataisas, rašo dienraštis “Lietuvos žinios”. Šiuo metu įstatymas numato, kad politinės partijos steigėjais ir nariais gali būti tik Lietuvos piliečiai.

Netrukus sukaks metai, kai Europos Komisija (EK) perspėjo Lietuvą dėl tokios nuostatos. EK pažymi, kad toks reguliavimas prieštarauja sutarčiai dėl ES veikimo.

Pataisų projektą dėl ES piliečių teisės dalyvauti politinėje veikloje Teisingumo ministerija buvo pateikusi Seimui prieš pusmetį, tačiau parlamentas jas grąžino tobulinti.

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis pažymi, kad ES teisės pažeidimo procedūra Lietuvai sustabdyta tik dėl to, jog Briuselis informuotas apie pastangas taisyti teisės aktus.

J.Bernatonio teigimu, jeigu įstatymas nebūtų pataisytas, Lietuvai galėtų būti iškelta byla Europos Sąjungos Teisingumo Teisme. Ją pralaimėjus, galimos įvairios sankcijos – nuo piniginių iki Lietuvos politinių teisių suvaržymo ES institucijose

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: