Daiva Urbonavičiūtė /Asmeninio archyvo nuotr.

Partijos Tvarka ir teisingumas Naujamiesčio rinkimų apygardoje Nr. 1 kandidatė Daiva Urbonavičiūtė.

– Gyvenime esu priėmusi ne vieną sunkų ir sudėtingą sprendimą, bet niekada nesu dalyvavusi LR Seimo rinkimuose. Manau, kad čia manęs laukia didelis iššūkis – kai esi visiems matomas ir žinomas, tavo visi sprendimai ir klaidos matomos, kaip ant delno, o žmonės yra greiti teisti. Todėl šiek tiek jaudinuosi jau dabar.

Nuveiktas darbas, kuriuo labiausiai didžiuojatės?

– Negalėčiau įvardinti konkrečių darbų, nes manau, kad svarbiausia – padėti savo artimui, mylėti jį, kaip save.

Poelgis dėl kurio buvo/yra gėda?

– Kiekvienas mūsų esame padarę dalykų, dėl kurių vėliau būdavo gėda. Aš – ne išimtis. Tačiau manau, kad svarbiausia, ar vėliau pavyko atsiprašyti, ir sušvelninti padarytą žalą, jei tokia buvo.

Paskutinė Jūsų perskaityta knyga?

– Haruki Murakami „Kafka on the shore“ (Kafka pakrantėje).

Ką manote apie visuotinę e-balsavimo galimybę mūsų šalyje, kodėl tai yra gerai/blogai?

– Labai svarbu, kad kiekvienas žmogus turėtų galimybę atlikti pilietinę pareigą, todėl esu už visus modernius sprendimus. Įdiegę e-balsavimą, sulauktume didesnio jau esamų bei naujų rinkėjų įsitraukimo: manau, balsuoti ateitų tiek jaunesnė auditorija, tiek palengvintume balsavimą emigravusiems mūsų piliečiams. Gerai, palengvina priėjima, ir paprasčiau tai padaryt, optimizacija – visada gerai.

Ar turėtų būti baudžiami asmenys, parsisiuntę iš interneto autorinių teisių saugomą turinį (muziką, filmus ir t.t.), turint omenyje, kad Lietuvoje renkamas „tuščios laikmenos“ mokestis?

Manau, kad bausmėmis mes neišugdysime visuomenės sąmoningumo. Reikia edukuoti visuomenę, ir skatinti gerbti kitų atliktą darbą, sukurtą kūrinį. Juolab, kad ir atsisiųsto turinio kokybė ne visada būna aukštos kokybės.

Ką manote apie SGD laivo-saugyklos „Independence“ ilgalaikę nuomos sutartį? Ar ji kelia Jums kokių nors klausimų, ir ar atrodo visiškai skaidri?

– Dujų terminalo vienos dienos nuomos kaina jau daug pasako, kad tai didelis, svarbus ir brangus valstybinis projektas. Šiuo metu vis dažniau pasigirsta ir darbuotojų nusiskundimų, todėl šis valstybinis projektas kelia daug klausimų, kurie ne visada greitai ir lengvai išsprendžiami.

Žvelgiant į pastarųjų metų įvykius po Euromaidano Ukrainoje, kaip Jums atrodo ukrainiečių įgyvendinamos reformos? Kas ir kodėl padaryta ne taip?

– Negalėčiau komentuoti ukrainiečių įgyvendinamų reformų – reikėtų ten gyventi arba klausti pačių ukrainiečių. Gal ne visada priimami sprendimai būna teisingi, tačiau svarbiausia, kad jie vyksta.

Ką manote apie Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pastangas sustabdyti Maskvos Kultūros ir Verslo Centro „Maskvos Namų“ statybas Vilniuje? Ar tai gera iniciatyva? Kodėl?

– Vilnius yra augantis ir besiplečiantis miestas, visuomet priimantis investicijas. Gali būti pastangos stabdyti šį projektą yra nulemtos ne verslo, o politinių motyvų.

Kaip reikia išspręsti Vilniaus Kirtimų tabore esančio narkotikų platinimo lizdo problemą?

– Tai įsisenėjusi problema, kurią ne kartą Vilniaus miesto savivaldybė bandė spręsti. Vienareikšmiškai reikia mažinti taboro pasiekiamumą, kontroliuoti narkotikų prekeivius ir kalbėtis su taksistais. Tačiau, vėlgi, manau, kad pirmiausia reikia preventyviai dirbti su šia problema, o ne šalinti pasekmes.

Ar pritartumėte eutanazijos legalizavimui Lietuvoje, kokia Jūsų pozicija šiuo klausimu?

– Gyvename krikščioniškoje kultūroje, kur Dievas sako saugoti ir gerbti gyvybę. Žmogaus gyvybė yra svarbiausias dalykas pasaulyje. Todėl bet koks atsakomybės perkėlimas žmogui bei kaltės, priėmus tokius sprendimus, nepanaikina. Gaila, kad kitose šalyse tai reglamentuota įstatymiškai, nes pasekmės, nors ir vėliau, bet tikrai išryškės.

Ar vertėtų Lietuvoje apmokestinti pajamų mokesčiu religinio kulto bendruomenes, turint omenyje, kad jų dvasiniai lyderiai gauna Sodros ir sveikatos apsaugos garantijas, tame tarpe – ir nereligingų/ateistinių pažiūrų žmonių sąskaita? Kodėl?

– Kiek man yra žinoma, kunigai gyvena iš aukų, ir įmokų „Sodrai“ nemoka – dvasininkai gauna tik sveikatos draudimą. Todėl sakyti, kad jie gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų, būtų neteisinga. Palyginčiau juos su menininkais, kurie dirba dėl kitų piliečių, ir dalijasi savo kūriniais su mumis. Todėl normalu, kad jie gauna įvairių lengvatų, pagalbą iš valstybės mokesčių prasme.

Ar pritartumėte kanapių legalizavimui Lietuvoje? Kodėl?

– Kanapės yra vienas seniausių kultūrinių augalų, augintų Lietuvoje. Žinoma, kad jos buvo pažįstamos dar gerokai prieš Kristaus erą, ir buvo naudojamos namų ūkyje: pluoštinė kanapė ypač stipri, patvari, tinka tiek drabužiams, tiek stiprioms virvėms gaminti. Be to, kanapės itin vertingas maisto produktas, kuriame yra daug vitaminų, baltymų, aminorūgščių. Toks dar mūsų protėvių augintas augalas vėl grįžta į mūsų namus, ir auginti pluoštines kanapes, kurios neturi psichotropinių medžiagų, manau yra legalu.

Ar pritartumėte paauglių lytiniam švietimui mokyklose? Nuo kelintos klasės mokiniams galėtų būti pasakojama apie lytinių santykių pasekmes, lytinių susirgimų pavojus, kontracepciją?

– Pirmiausia reiktų kalbėti apie vyro ir moters santykius, apie priežastis, o ne apie lytinių santykių pasekmes. Lytinis švietimas pirmiausia turėtų būti apie tai, kaip tapti geru vyru ir žmona, kaip spręsti šeimoje kylančius konfliktus, gerbti vienas kitą. Reikėtų vaikams pasakoti apie skaistumą, seksualumą, ir apie tai, kad lytinių santykių pasekmės yra vaikai, o ne ligos. Kontracepcija skatina vaistų pardavimą, daiktišką požiūrį į save ir kito žmogaus kūną; kad visos problemos išsprendžiamos paprastai piliulių pagalba. Vaikai turi išmokti gerbti save, ir prisiimti atsakomybę už galimas pasekmes.

Daugybė lietuvių moterų yra išnaudojamos, patiria seksualinį, psichologinį, fizinį smurtą šešėliniame seksualinių paslaugų versle, ar pritartumėte jų veiklos dekriminalizavimui, galimybei, patyrus prievartą, be baimės reikalauti pagalbos bei teisingumo?

– Tai labai jautri tema, kuriai tikrai reikia skirti daug dėmesio. Vienas iš sprendimo būdų galėtų remtis skandinaviška patirtimi – kur, pvz. Švedijoje, baudžiamos ne moterys, bet paslaugą perkantys vyrai.

Kokia jūsų nuomonė apie homoseksualių asmenų santuokos įteisinimą bei įvaikinimo galimybę Lietuvoje?

– Kitose šalyse tokia praktika jau veikia, tačiau Lietuva yra katalikiškas kraštas, kur tokia situacija būtų nepriimtina.

Ar pritariate įstatyminiam draudimui moterims ir vyrams dengti veidus viešosiose vietose?

– Mūsų kultūroje, manau, tai sunkiai įgyvendinama, tačiau terorizmas yra rimta problema, ir į ją būtina reaguoti bei spręsti.

Kokie realūs ES šalių vyriausybių sprendimai padėtų sumažinti teroro aktų skaičių Europoje?

– Tai nėra vienadienė problema, ir, manau, ES šalių vyriausybių vadovai turi pasiruošę daugybę priemonių terorizmui mažinti. Aš, kaip sąmoninga pilietė, manau, kad pirmiausia turi būti pagarbus požiūris į žmones ir noras padėti vieni kitiems. Tokias problemas galime spręsti tik keisdami mūsų pačių požiūrį.

______________________________________________

Naujienų portalo KaunoŽinios.lt priešrinkiminėje debatų rubrikoje gali dalyvauti visi oficialiai 2016m. Seimo rinkimams registruoti kandidatai. Dėl dalyvavimo galima kreiptis iki rugsėjo 30 d. e.paštu: info@kaunozinios.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: