Vytautas Gapšys / asmeninio archyvo nuotr.

Darbo partijos Šeškinės rinkimų apygardoje Nr. 6 kandidatas Vytautas Gapšys.

Koks buvo sudėtingiausias Jūsų gyvenimo sprendimas? Kodėl?

– Mano gyvenime buvo daug sunkių sprendimų, todėl vieną išskirti būtų sunku. Dažnas iš jų buvo susijęs su daugeliu Lietuvos žmonių, ypač – jų ekonomine ir socialine gerove, tad, neretai, apie savo padarytus sprendimus vis dar mąstau. Taip pat norėčiau pažymėti, kad turėjau padaryti ir ne vieną sunkų asmeninį sprendimą.

Nuveiktas darbas, kuriuo labiausiai didžiuojatės?

– Didžiuojuosi, kai nepaisant visų darbų, surandu laiko su sūnumi paskaityti knygą. O savo viešus politiko darbus palieku vertinti rinkėjams.

Poelgis dėl kurio buvo/yra gėda?

– Dar būdamas mokiniu, esu aštriai išsakęs nuomonę apie bendraklasius, vėliau tų žodžių gailėjausi.

Paskutinė Jūsų perskaityta knyga?

– Paskutinę knygą skaičiau kartu su sūnumi Mindaugu, ir pasirinkome  Lucy ir Stephen Hawking „Džordžas – Visatos lobių ieškotojas”. Tačiau, dažniausiai, vienu metu skaitau net kelias knygas, todėl sunkiai galėčiau įvardyti, ar tai buvo Tim Marshall „Prisoners of Geography”, ar Joseph E. Stiglitz „The Great Divide”.

Ką manote apie visuotinę e-balsavimo galimybę mūsų šalyje, kodėl tai yra gerai/blogai?

– Esu ganėtinai didelis technologijų šalininkas, jomis domiuosi, ir daug skaitau šia tema. Tačiau, kaip sakoma, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių. Visgi, manau, kad šiuo metu mūsų valstybėje įdiegti visuotinę e-balsavimo sistemą saugumo atžvilgiu būtų per daug rizikingas sprendimas. Apie tokią balsavimo galimybę siūlyčiau svarstyti tik įsitikinus, jog ji patikima.

Ar turėtų būti baudžiami asmenys, parsisiuntę iš interneto autorinių teisių saugomą turinį (muziką, filmus ir t.t.), turint omenyje, kad Lietuvoje renkamas „tuščios laikmenos“ mokestis?

– Manau, kad autoriaus teisės turi būti gerbiamos. Žmonės, nelegaliai parsisiųsdami vieną ar kitą filmą, elgiasi savanaudiškai, ir nesusimąsto, kaip patys jaustųsi atsidūrę priešingoje pusėje. Visgi, jūsų išvardyti kūriniai nėra gyvybiškai būtini žmogui, kiek kitokį požiūrį turiu apie vaistus, kuriuos, finansiškai naujausių vaistų įsigyti nepajėgiančios šalys, kopijuoja, nepaisydamos teisinės apsaugos. Šiuo atveju, manau, reikia pasaulinio sprendimo, kuris leistų užtikrinti žmogaus teisę į gyvybę, ir tai neturėtų priklausyti nuo jo pajamų ar šalies gerovės lygio.

Ką manote apie SGD laivo-saugyklos „Independence“ ilgalaikę nuomos sutartį? Ar ji kelia Jums kokių nors klausimų, ir ar atrodo visiškai skaidri?

– Taip, nuomos sutartis man kelia klausimų, tačiau nemaža dalis su ja susijusių dokumentų nėra vieši, todėl man juos būtų sunku komentuoti. Taip pat norėčiau paminėti, kad į patį terminalą reikia žiūrėti ir kaip į politinį sprendimą – mums reikėjo nepriklausomybės nuo vieno dujų tiekėjo, o terminalo atsiradimas tapo šios problemos sprendimo būdu.

Žvelgiant į pastarųjų metų įvykius po Euromaidano Ukrainoje, kaip Jums atrodo ukrainiečių įgyvendinamos reformos? Kas ir kodėl padaryta ne taip?

– Manau, kad Ukrainos reformas turėtų vertinti Ukrainos piliečiai, juo labiau, kad ir savo valstybėje dar turime kur tobulėti. Tačiau keista, kad sprendžiant svarbius šalies klausimus, Ukraina įsileidžia labai daug svetimšalių. Jei valstybė, kurioje gyvena  46 mln. žmonių neranda tinkamų specialistų, tai priverčia susimąstyti.

Ką manote apie Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pastangas sustabdyti Maskvos Kultūros ir Verslo Centro „Maskvos Namų“ statybas Vilniuje? Ar tai gera iniciatyva? Kodėl?

– Suprantu sudėtingą politinę situaciją, kuri nulėmė šį sprendimą. Tačiau politiniai lyderiai yra tie asmenys, kurie sugeba atrasti sąlyčio taškų, išspręsti sunkias situacijas šaliai naudinga linkme, o ne plaukti pasroviui, ir, paprasčiausiai, prisiderinti prie politinių nuotaikų. Šioje situacijoje, manau, meras pasirinko lengviausią išeitį sau, o ar tai buvo teisingas sprendimas – parodys laikas.

Kaip reikia išspręsti Vilniaus Kirtimų tabore esančio narkotikų platinimo lizdo problemą?

– Artimiausiu metu jos visiškai išspręsti, greičiausiai, nepavyks nė vienam. Galima taborą išvaikyti, tačiau tuomet narkotikai bus platinami kitose vietose. Manau, turime susitelkti ties narkotikų vartojimo problema, ir spręsti narkotikų tiekimo į taborą klausimą.

Ar pritartumėte eutanazijos legalizavimui Lietuvoje, kokia Jūsų pozicija šiuo klausimu?

– Šiam klausimui nepritarčiau. Įteisinus net ir labai apribotą eutanazijos variantą, teismų praktika bei vėlesni patobulinimai gali eutanaziją išplėsti labiau nei pritaria didžioji visuomenės dalis.

Ar vertėtų Lietuvoje apmokestinti pajamų mokesčiu religinio kulto bendruomenes, turint omenyje, kad jų dvasiniai lyderiai gauna Sodros ir sveikatos apsaugos garantijas, tame tarpe – ir nereligingų/ateistinių pažiūrų žmonių sąskaita? Kodėl?

– Nemanau, kad apmokestinimas pajamų mokesčiu generuotų solidesnes pajamas, o administravimas gali būti brangus ir, žinoma, tai sukeltų papildomas diskusijas.

Ar pritartumėte kanapių legalizavimui Lietuvoje?

– Pritarčiau rimtai diskusijai šiuo klausimu, nors dėl galutinio sprendimo nesu tikras.

Ar pritartumėte paauglių lytiniam švietimui mokyklose? Nuo kelintos klasės mokiniams galėtų būti pasakojama apie lytinių santykių pasekmes, lytinių susirgimų pavojus, kontracepciją?

– Pritariu. Moksleiviai turi gauti informaciją, kuri realiame gyvenime jiems padėtų išvengti pavojų, pavyzdžiui, lytiškai plintančių ligų. Mokymo amžių turėtų parinkti specialistai, atsižvelgdami į realų tokio mokymo poreikį.

Daugybė lietuvių moterų yra išnaudojamos, patiria seksualinį, psichologinį, fizinį smurtą šešėliniame seksualinių paslaugų versle, ar pritartumėte jų veiklos dekriminalizavimui, galimybei, patyrus prievartą, be baimės reikalauti pagalbos bei teisingumo?

– Taip, pritarčiau prostitucijos dekriminalizavimui. Tuo pačiu turėtų būti griežtinamos sankcijos už sąvadavimą ir seksualinį asmenų išnaudojimą.

Kokia jūsų nuomonė apie homoseksualių asmenų santuokos įteisinimą bei įvaikinimo galimybę Lietuvoje?

– Manau, kad turime žengti žingsnį dėl homoseksualių asmenų partnerystės įteisinimo.

Ar pritariate įstatyminiam draudimui moterims ir vyrams dengti veidus viešosiose vietose?

– Taip. Tai yra svarbu saugumui užtikrinti. Taip pat nemanau, kad tai turėtų žeisti kitų religijų asmenis, nes lankydamosis musulmoniškose šalyse moterys taip pat dažnai sulaukia papildomų reikalavimų laikytis aprangos kodo.

Kokie realūs ES šalių vyriausybių sprendimai padėtų sumažinti teroro aktų skaičių Europoje?

– Migracijos srautų į ES kontrolė, taip pat konfliktų už ES ribų sprendimas.

______________________________________________

Naujienų portalo KaunoŽinios.lt priešrinkiminėje debatų rubrikoje gali dalyvauti visi oficialiai 2016m. Seimo rinkimams registruoti kandidatai. Dėl dalyvavimo galima kreiptis iki rugsėjo 30 d. e.paštu: info@kaunozinios.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: