© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Darbdavius siūloma įpareigoti darbuotojams, kurių darbo užmokestis nesieks minimalios mėnesio algos (MMA), įmokas „Sodrai“ mokėti ne nuo faktinio atlyginimo, o nuo MMA dydžio. Tai siekiama sumažinti šešėlinę ekonomiką bei atlyginimų mokėjimą vokeliuose mastą.

Išimtis būtų taikoma tik asmenims iki 29 metų arba turintiems kitų draudžiamųjų pajamų.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė atitinkamas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas. Už jų svarstymą balsavo 61 parlamentaras, prieš – 6, o susilaikė 12 Seimo narių. Toliau pataisos Seime bus svarstomos lapkričio pabaigoje, kai savo išvadas pateiks komitetai ir Vyriausybė.

„Tai landa, kai žmonėms nemokami oficialiai atlyginimai normalūs ir menkinami mokesčiai“, – pristatydamas pataisą tvirtino socialdemokratas Algirdas Sysas.

Anot jo, pavyzdžiui, „Sodros“ duomenimis Klaipėdos taksistų vidutinis atlyginimas tesiekia kelias dešimtis eurų, taip pat yra pelningai dirbančių įmonių, kur algos siekia apie 100 eurų.

Pasak A.Syso, siūlomi pakeitimai derinti su „Sodra“ bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Konservatorius Kęstutis Masiulis ir socialdemokratė Birutė Vėsaitė prognozavo, kad pataisos pasitarnaus kovoje su šešėliu. Tuo tarpu liberalsąjūdietis Eligijus Masiulis piktinosi, kad darbuotojui dirbant pusę dienos, darbdavys bus įpareigotas jam “Sodros” įmoką mokėti ne nuo realiai gaunamos algos, o nuo kur kas didesnės MMA.

A.Syso teigimu, dabar 150 tūkst. gyventojų, kurie pajamas gauna iš vienintelio darbo, uždirba mažiau nei MMA.

Dabar MMAyra 325 eurai, nuo sausio ji didės iki 350 eurų, o nuo 2016 metų vidurio – iki 380 eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: