Interneto vartotojai tokiu būdų pašiepė susidariusią situaciją. Facebook archyvo nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, vertindamas viešųjų pirkimų tarnybos išvadas, kad įvairius virtuvės įrankius kariuomenė pirko aštuoniskart brangiau nei rinkoje, kreipiasi į krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką ir kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką, ragindamas nedelsiant ir ypač griežtai įvertinti atsakingus už šiuos pirkimus pareigūnus.

„Puodai ir šaukštai už aštuonis kartus didesnę kainą, kai Lietuva didina finansavimą gynybai, kai turime rengtis ir būti pasiruošę bet kurią dieną gintis nuo kaimyno agresijos, gali priminti diversiją ar net valstybės išdavystę, nes griauna pasitikėjimą kariuomenės skaidrumu ir sąžiningumu. Kai reikšmingai didiname krašto apsaugos finansavimą, negali būti net menkiausių abejonių, kad šie pinigai gali būti išleisti ne Lietuvos gynybai stiprinti, bet neteisėtam praturtėjimui. Pasekmės už korupciją Krašto apsaugos sistemoje turi būti ne tokios kaip civilinėje sistemoje – su ja turi būti kovojama ypač griežtai. Visa visuomenė laukia iš ministro J. Oleko bei J. V. Žuko griežto ir principingo pareigūnų, atsakingų už šią neskaidrią istoriją, įvertinimo“, – teigia G. Landsbergis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė, Šešėlinės Vyriausybės krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė viešai kreipiasi į krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką, reikalaudama paaiškinimo dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios šokiruojančios žinios apie kelis kartus padidintas virtuvės reikmenų kainas vykdant viešųjų pirkimų konkursą.

„Reikalaujame, kad Krašto apsaugos ministras paaiškintų, kodėl vykdant viešųjų pirkimų konkursą virtuvės įrankiai, šaukštai, samčiai, peiliai ir panašūs reikmenys pirkti kelis kartus padidintomis kainomis, nei esame įpratę matyti arba perkame įprastose prekybos vietose. Informacija, kurią matome žiniasklaidoje, pakerta visuomenės pasitikėjimą, kad jų aukojamos lėšos bus nukreiptos išties gynybai, o ne kitoms reikmėms, ir diskredituoja partijų susitarimą skirti 2 proc. nuo BVP krašto apsaugai. Matant tokį lėšų švaistymą, kyla pagristų abejonių, ar ministras sugeba įžvelgti lėšų panaudojimo prioritetus“, – sako R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, būsimajam krašto apsaugos ministrui naujojoje Vyriausybėje teks didelė atsakomybė. Pirmiausia – išsiaiškinant socialdemokratų išlaidavimo mastus, įvertinant viešųjų pirkimų srityje dirbančių žmonių kompetenciją, santykius su verslo struktūromis. „Kai 2008 m. po socialdemokratų valdymo pradėjau dirbti krašto apsaugos ministerijoje, radau siaubingą pinigų švaistymą. Teko daug dirbti su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu (AOTD), kad išsiaiškinčiau įvairias neskaidrias sąsajas. Panašu, kad istorija kartojasi ir po socialdemokratų vadovavimo ministerijai naujajam ministrui gali tekti patirti panašią situaciją“, – apgailestauja R. Juknevičienė.

Susidaro įspūdis, kad tai – įprastinė socialdemokratų praktika. Panašaus pobūdžio pirkimas, kai buvo švaistomos valstybės lėšos, vykdytas 2002 m. Krašto apsaugos ministerija konkurso būdu už 7 milijonus 457 tūkstančius litų įsigijo trisdešimt penkias eksperimentines lauko virtuves, kokių nenaudoja nė vienos kitos NATO šalies ginkluotosios pajėgos. 1 milijonas 928 tūkstančiai litų išleisti ir mobiliems tualetams pirkti. Ir tai vyko socialdemokratų vadovavimo metu, kai krašto gynybai taip trūko lėšų tiesioginėms funkcijoms atlikti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: