KTU EI direktorius V. Ušackas ir Urbino universiteto rektorius V.Stocchi / KTU archyvo nuotr.

Oficialios ceremonijos metu Urbino mieste Italijoje Kauno technologijos universiteto (KTU) Europos instituto vadovui, vienam labiausiai patyrusių ir įtakingiausių diplomatų, Vygaudui Ušackui buvo įteiktos garbės regalijos. 

Ambasadorius gavo vieną aukščiausių garbės laipsnių – „Sigillo d’Ateneo”. Ypatingo renginio metu Vygaudas Ušackas buvo ne tik oficialiai pagerbtas, bet ir dalyvavo įdomioje diskusijoje apie Europos Sąjungos užsienio politiką.

Už išskirtinį indėlį

Vieningu Urbino Carlo Bo universiteto Senato sprendimu nutarta apdovanoti Vygaudą Ušacką antru pagal svarbą universiteto garbės laipsniu. „Sigillo d’Ateneo“ yra oficialus Carlo Bo universiteto pripažinimas, skirtas kultūros institucijų ir pilietinės visuomenės asmenims. Garbės regalijas įteikė universiteto rektorius prof. Vilberto Stocchi.

„Tai buvo maloni staigmena. Jaučiuosi įvertintas ir pagerbtas, kad ilgametis darbas atstovaujant ES, puoselėjamos vertybės ir ekspertinė veikla yra pastebimi ir įvertinami užsienio akademinių institucijų“, – sako V. Ušackas. „Diskusija buvo įdomi ir įtraukianti, džiaugiuosi galėjęs pasidalinti savo nuomone su studentais ir profesūra“, –renginį komentuoja jis.

Įvertinta patirtis ir pasiekimai

Prieš pakviesdamas ambasadorių diskusijai, Carlo Bo Universiteto Rektorius prof. Vilberto Stocchi sveikinimo kalboje pažymėjo didelę diplomato patirtį dirbant Lietuvos Užsienio reikalų ministru, bei atstovaujant ES Rusijos federacijoje ir Afganistane, dėl ko labai vertina jo asmenybę ir pasiekimus.

„Ambasadorius Vygaudas Ušackas yra viena iš tų retų asmenybių, kurių nuomonė apie užsienio politiką ir naująją pasaulio tvarką yra labai vertinga. Jo darbinė patirtis aukščiausiuose politiniuose lygiuose puikiai dera su akademinėmis žiniomis ir teorija, o tai leidžia visapusiškai įvertinti situacijas ir pateikti teisingas, platesnes įžvalgas“, – savo kalboje sakė rektorius.

Vienas garbingiausių simbolių

1506 m. įkurto Carlo Bo universiteto Urbine teikiamos regalijos „Sigillo d’ateneo“ – tai antspaudas, pagamintas 1588 m. Jis yra vienas iš seniausių ir prestižiškiausių garbės laipsnių identifikavimo simbolių. Be Carlo Bo, panašų teikia tik Sienos universitetas.

Jis neseniai buvo pristatytas tokioms asmenybėms kaip Nobelio taikos premijos laureatas Tawakkul Karman, buvęs Europos Parlamento Pirmininkas Martin Schulz, Nobelio Fizikos premijos laureatas Carlo Rubbia, rašytojas Adam Zagajewski, dailininkas Mario Logli ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: