Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinės apžvalga
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzijos rinktinė draugiškų rungtynių cikle patyrė tik vieną pralaimėjimą, o Europos čempionate dar nei karto nepaliko aikštelės nuleistomis galvomis, todėl sustabdyti šį įsibėgėjusį prancūzų traukinį bus beprotiškai sunkus darbas.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia išsamią lietuvių varžovės Europos čempionate – Prancūzijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių E grupės dvikova tarp Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių Vilniaus „Siemens“ arenoje įvyks 21 val.

Prancūzija

Prancūzijos ir Rusijos rinktinės yra vienintelės šiame turnyre, kurios iškovojo šešias pergales iš tiek pat galimų. Jeigu užvakar, rugsėjo 7 d., 100:90 buvo įveikta viena rezultatyviausių Serbijos rinktinė, tai šiandien laukia panaši dvikova.

Prancūzai Senojo žemyno pirmenybėse vidutiniškai pelno po 84,3 taško ir pagal tai užima trečiąją vietą. Dauguma kalba ir diskutuoja apie tai, ar lietuviams pavyks išlaikyti tokį taiklumą (56,5 proc.) viso čempionato metu, tačiau ne ką prasčiau mėto ir prancūzai (50,1 proc.).

Prancūzai jau yra užsitikrinę vietą ketvirtfinalyje, tuo tarpu lietuviams tai garantuotų ši pergalė. FIBA reitingas: 14.

Istorija

Į Prancūzija krepšinis atėjo gana anksti ir jau 1935 m. šalies rinktinė dalyvavo pirmame istorijoje Europos čempionate. Prancūzai visada garsėja savo žvaigždėmis iš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), tačiau pasaulyje labiau žinomi pasiekimais futbole, o ne krepšinyje.

Prancūzija yra žymiai daugiau kartų dalyvavusi tarptautiniuose renginiuose nei Lietuva, tačiau taip pat žymiai mažiau iškovojusi titulų.

Aukščiausiais prancūzų pasiekimais galima laikyti olimpinėse žaidynėse iškovotus sidabro medalius (1948, 2000 m.). Paskutinį kartą ant prizininkų pakylos jie lipo 2005 m. Europos čempionate, kuomet kovoje dėl trečiosios vietos 98:68 sutrypė Ispanijos rinktinę.

Pasirengimas Europos čempionatui

Prancūzai pasirengimo cikle demonstravo neabejotinai geriausią sportinę formą, kurios neprarado ir per čempionatą. Vincento Collet rinktinė laimėjo net 90 proc. rungtynių – daugiausiai iš visų.

Net septynios pergalės iš devynių buvo pasiektos dviženkliu skirtumu, o savo varžovus vidutiniškai nugalėdavo 16,9 taško skirtumu, nusileisdami tik ispanams (18,9 tšk.).

Prancūzijos rinktinė taip pat triumfavo draugiškame šešių komandų turnyre Londone. Septyniuose mačuose iš dešimties rezultatyviausiai žaidė Tony Parkeris.

Iš viso: 10 mačų – 9 pergalės ir 1 pralaimėjimas. Vidutiniškai įmesdavo 79,1 taško, praleisdavo – 62,2 taško.

Tarpusavio susitikimai

Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių keliai Europos čempionatuose buvo susikirtę aštuonis kartus ir abi komandos pasidalijo po keturias pergales.

Per pastaruosius 15 metų nė viena rinktinė nesugebėjo laimėti viena prieš kitą du kartus paeiliui. Jeigu tęstųsi ši tradicija, dabar eilė nugalėti atėjo prancūzams.

Smogiamasis trejetas

Tony Parkeris nelaužo savo pažadų. 29 metų 188 cm ūgio gynėjas atsisakė savo rinktinei padėti 2010 m. pasaulio čempionate tvirtindamas, kad jam yra svarbiau Lietuvoje vyksiantis Europos čempionatas. Į rinktinę jis grįžo su trenksmu.

Atakų organizatorius čempionate yra trečias pagal rezultatyvumą, tačiau prieš jį esantys Luolas Dengas (24,6 tšk.) ir Andrea Bargnani (22,8 tšk.) jau baigė pasirodymus pirmenybėse.

Parkeriui taip pat priklauso šio turnyro rekordas – vienose rungtynėse nepramestų baudų skaičius (12/12 baudų).

Įžaidėjas vidutiniškai renka po 22,7 taško, atkovoja po 3,2 ir perima po 1,3 kamuolio bei atlieka po 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Iš NBA į Eurolygą persikėlęs ir Nansi SLUC ekipoje kitą sezoną rungtyniausiantis Nicolas Batumas nori parodyti Prancūzijos gerbėjams, ko reikia laukti iš šio atletiško ir dėjimus mėgstančio puolėjo.

22 metų 203 cm ūgio krepšininko vizitinė kortelė – dėjimai, tačiau prancūzas taip pat nevengia ir aštrių prasiveržimų į baudos aikštelę bei varžovus apdovanoti blokais.

Aukštaūgis vidutiniškai pelno po 15 taškų, sugriebia po 3,2 ir perima po 2,5 kamuolio bei renka po 13,2 naudingumo balo.

Joakimas Noah į Prancūzijos rinktinės kandidatų sąrašus buvo traukiamas nuo 2007 m. balandžio 11 d., kuomet puolėjui buvo suteikta šios šalies pilietybė. Visgi „centrui“ debiutuoti rinktinėje pavyko tik šiais metais.

Nors aukštaūgis Europos čempionate nerenka dvigubų dublių, kaip tai darydavo NBA (11,7 tšk., 10,4 atk. kam.), tačiau jo vaidmuo gynyboje yra itin svarbus.

26 metų 211 cm ūgio Noah pelno po 9,7 taško, atkovoja po 7,2 ir perima po 1 kamuolį bei atlieka po 1 rezultatyvų perdavimą.

Strategas

Vincentas Collet prie Prancūzijos rinktinės vairo stojo 2009 m. ir pirmasis jo blynas neprisvilo. Stratego auklėtiniai užėmė penktąją vietą ir to užteko, jog prancūzai patektų į pasaulio čempionatą.

Pasaulio čempionate Prancūzijos atstovai grupėje užėmė ketvirtąją vietą ir aštuntfinalyje 77:95 nepasipriešino turkams.

Dirbti treneriu Collet pradėjo 2000 m., kuomet po 13 metų trukusios krepšininko karjeros, jis pradėjo treniruoti Le Mano „Sarthe Basket“ žaidėjus (2000-2007 m.). 2001, 2004, 2006, 2007 m. jis buvo pripažintas geriausiu šalies treneriu.

Į Prancūzijos lygą 48 metų krepšinio specialistas sugrįžo 2008-2009 m. sezone ir su Vilerbano ASVEL ekipa pirmą kartą klubo istorijoje nuo 2002 m. triumfavo vietinėje lygoje.

Dvikova

Balandžio mėnesį gimę Borisas Diaw ir Paulius Jankūnas yra tokio paties ūgio (203 cm), tačiau lietuvis yra dvejais metais jaunesnis (27 m.).

Praėjusiais metais šią tarpusavio dvikovą laimėjo Diaw. Pastarasis pelnė 9 taškus ir atkovojo 6 kamuolius, kai tuo tarpu Jankūnas sukrapštė 2 taškus ir sugriebė 4 kamuolius.

Kol kas prancūzo žaidimas labai banguoja. Mače su vokiečiais jis surinko -2 naudingumo balus, o jau kitą dieną rungtynėse su italais buvo komandos lyderis ir pelnė 21 tašką. Tuo tarpu Jankūno forma gerėja ir paskutinis mačas jam buvo geriausias šiame čempionate – 13 taškų ir 7 atkovoti kamuoliai.

Diaw Senojo žemyno pirmenybėse vidutiniškai renka po 10,2 taško, atkovoja po 5,2 kamuolio ir atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo. Jankūnas pelno po 7 taškus ir sugriebia po 3,8 kamuolio.

Slaptasis ginklas

Nors Charlesas Kahudi Prancūzijos rinktinėje atlieka tik epizodinį vaidmenį, tačiau būtent jis susilaukė vyriausiojo trenerio Vincento Collet pagyrų.

„Manau, kad Kahudi tobulėja ir mums tai geros žinios, ypač dėl to, kad Mickaelis Gelabale gavo traumą. Tikiuosi, kad Kahudi ir toliau žais tokiu lygiu, nes jis yra labai geras gynėjas ir galbūt mums naudingas puolime“, – kalbėjo Collet.

25 metų 199 cm ūgio krepšininkas visą savo karjerą praleido Prancūzijoje, o pastaruosius dvejus metus gynė Le Mano „Sarthe Basket“ komandos garbę. Vietinėje lygoje jis pelnydavo po 7,2 taško ir atkovodavo po 3,3 kamuolio.

Kahudi ūgis nesiekia dviejų metrų, tačiau prancūzas, kaip ir jo komandos draugai, pasižymi atletiškumu bei turi gerą startinį greitį.

Europos čempionate jis aikštelėje praleidžia 10 minučių, pelno 3,8 taškus ir atkovoja po 2,8 kamuolio.

Lietuvos rinktinė varžovų akimis

Vincentas Collet: „Būtų labai paprasta, jei užtektų sustabdyti vieną ar du lietuvių krepšininkus. Tačiau žaisdami komandinį krepšinį lietuviai gali kur kas daugiau. Malonu žiūrėti, kaip žaidėjai juda aikštėje, kaip greitai bėga. Be kamuolio lietuviai juda žaibiškai, užimdami geriausias pozicijas atakai. Visi Lietuvos rinktinės žaidėjai, išskyrus vidurio puolėjus, gali pataikyti iš toliau, todėl mums bus sudėtinga apsiginti.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: