KMN archyvo nuotr.

Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g. 56) gruodžio 9 d., sekmadienį, 16 val., prancūziškai poetiškas koncertas „…Tik toji šviesa…“. Užburiančius Claude Debussy kūrinius gros pianistė Birutė Vainiūnaitė, prancūzų poeziją skaitys aktorė Dalia Jankauskaitė.

Bilietus galima įsigyti Kauno menininkų namų „Mūzų svetainėje“ (I–IV 10–13 val., 14–17 val., V 10–13 val., 14–16 val. ir prieš renginį), o taip pat visose TIKETA kasose (aptarnavimo mokestis iki 4 Lt). Bilieto kaina 12 Lt (su nuolaida moksleiviams, studentams, senjorams, žmonėms su negalia ir turintiems „Daily Card“ nuolaidų kortelę – 8 Lt). Informacija tel. (8–37) 22 31 44, www.kmn.lt

Žymi lietuvių pianistė Birutė Vainiūnaitė ir nepailstanti poezijos šauklė aktorė Dalia Jankauskaitė visus, mylinčius Claude Debussy muziką ir prancūzų poeziją, kviečia į Kauno menininkų namus. Aktorės tariamų žodžių grynumas, jų išgyvenimas ir talentingos pianistės, daugelio tarptautinių konkursų laureatės, grojimas sukurs prancūzišką atmosferą, kuri jau daug šimtmečių keri viso pasaulio žmones ir kiekvieną kartą tarsi iš naujo kviečia patirti déjà vu.

Pianistė Birutė Vainiūnaitė 1970 m. baigė Lietuvos muzikos akademiją (prof. M. Azizbekovos kl.). 1970-1972 m. stažavo Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos aspirantūroje (prof. J. Milšteino kl.), 1975-1976  m. Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje pas prof. V. Perlemuterą. Nuo 1970-jų Birutė Vainiūnaitė dėsto Lietuvos muzikos akademijoje, profesorė.

Pianistė yra pirmojo M. K. Čiurlionio pianistų (1965 m.) ir keturioliktojo virtuozų konkurso Berlyne (1991) laureatė.

Birutė Vainiūnaitė daug koncertuoja, dažniausiai solo, arba su kitais instrumentininkais, taip pat su orkestrais, tarp jų – J. Domarko, G. Rinkevičiaus, S. Sondeckio , P. Bermano diriguojami kolektyvai. Kasmet Lietuvos muzikos mėgėjai turi progą išgirsti naują jos parengtą programą. Atlikėja ne kartą koncertavo Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Gruzijoje, Ispanijoje, Švedijoje, JAV, daugelyje Rusijos miestų. 1976-siais ir nuo 1990-ųjų kartą per metus ji koncertuoja Paryžiuje. 1994-siais ir 1996-siais sėkmė ją lydėjo gastrolėse po Vokietiją. Pianistė vadovavo meistriškumo kursams Lietuvoje ir Vokietijoje. Ji yra kelių tarptautinių konkursų žiuri narė.

Lietuvos radijas ir televizija dažnai transliuoja pianistės koncertus, jų fonduose gausu Birutės Vainiūnaitės įrašų. Pianistė išleido visą pluoštą plokštelių ir 5 kompaktinius diskus, kuriuose užfiksavo dalį savo didžiulio solinio repertuaro.

Pianistė puikiai jaučia stilių atlikdama įvairių laikotarpių muziką, tačiau artimiausi jai yra šiuolaikinių autorių kūriniai. Birutė Vainiūnaitė pirmoji supažindino Lietuvos klausytojus su tokiais kompozitoriais, kaip O. Messiaen’as, M. Ohana, G. Crumb’as, J.Cage’as, P. Vasks ir kt. Daugelis žinomų lietuvių kompozitorių patiki jai pirmajai atlikti savo naujausius kūrinius.

2009 Birutei Vainiūnaitei paskirta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Apie pianistę Birutę Vainiūnaitę kompozitorius O. Balakauskas yra pasakęs: „Tai viena iš nedaugelio atlikėjų, suprantančių ir kūrybinio eksperimento prasmę… Taigi, Birutės Vainiūnaitės kelias – tai pasiaukojanti, kryptinga veikla, padedanti naujajai muzikai (ne vien lietuviškai) atsirasti ir gyventi…”        

Aktorė Dalia Jankauskaitė, pagarbiai vadinama Kauno lėlių teatro senjora, į šį kolektyvą atėjo kiek daugiau nei prieš keturis dešimtmečius. Įsimintiniausi jos vaidmenys – Sniego karalienė spektaklyje „Kajus ir Gerda“, Senė – „Stebuklingoji motina elnė“, Ragana – „Stebuklinga eglutė“ ir daugelis kitų. „Nesiruošiau darbui Lėlių teatre, nes studijuodama Konservatorijoje aktorystę, savo ateitį įsivaizdavau visai kitoniškai. Tačiau gyvenimas surežisavo savaip: atsidūriau Kaune ir ėmiau dirbti pas „leliukus“, – yra pasakojus aktorė. Ji prisipažįsta, jog taip ir nepamilo lėlės, neišmoko jos meistriškai vedžioti. Tačiau kūrybos alkį numalšino ir sulaikė nuo pabėgimo iš vaikų teatro meilė poezijai, didžiulis dėmesys eilėraščio pasauliui. Poezija tapo jaukia dvasios užuovėja ir kūrybinės saviraiškos erdve.

Daugiau kaip prieš trisdešimt metų parengta pirmoji programą „Džiaugsmas kurti“ netrukus išaugo į romantiškus, lyriškus, dramatiškus muzikinius poezijos spektaklius, sulaukusius didžiulio klausytojų pripažinimo. Justino Marcinkevičiaus, Henriko Radausko, Salomėjos Nėries, Jono Strielkūno poezija ir Šekspyro sonetai, Sergejaus Jesenino, Veronikos Tušnovos, Aleksandro Bloko, Marinos Cvetajevos eilės ir rusų romansai, kuriuos atlieka ji pati. Aktorės iniciatyva prie teatro atsirado poezijos klubas, gimė nauji monospektakliai „Trečias brolis“, „Poezijos greitasis“, „Rudens sode“, „Su peteliške ant lūpų“, „Moterys su gėlėmis“, kuriuose jai talkina muzikuojantys kolegos – pianistai, fleitininkai ir kiti atlikėjai.  

Dalia Jankauskaitė yra Laimono Noreikos premijos laureatė.

2011 m. išleista kompaktinė plokštelė „Laikas – mano valdovas“, kurioje aktorė puikiai  įskaitė tris dešimtis legendinės rusų poetės Marinos Cvetajevos eilėraščių, o muzikinį foną  šiems eilėraščiams sukūrė pianistė Birutė Vainiūnaitė.

Maloniai kviečiame. Neabejojame, kad muzikos ir poetinio žodžio galia pasiglemš visų dėmesį ir atvers širdis nuostabioms patirtims ir išgyvenimams.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: