© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasirašė dekretą, pripažįstantį Krymo nepriklausomybę.

Tai jis padarė po sekmadienį šiame Ukrainos regione vykusio referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos ir prisijungimo prie Rusijos, kuris pakurstė rimčiausią Rytų ir Vakarų santykių krizę nuo Šaltojo karo laikų.

Oficialiame Kremliaus tinklalapyje cituojamas V.Putino dekretas, kuriuo “Krymo Respublika… pripažįstama suverenia ir nepriklausoma valstybe”.

Dekretas buvo paskelbtas “atsižvelgiant į Krymo žmonių valią, pareikštą visuotiniame Krymo referendume” sekmadienį, rašoma dokumente.

Jame priduriama, kad dekretas įsigalioja nuo jo pasirašymo momento. Ant dekreto nurodytas laikas – 22 val. 30 min. (20 val. 30 min. Lietuvos laiku).

V.Putinas antradienį ketina kreiptis į abejus parlamento rūmus po to, kai buvo paskelbta apie tikslines JAV ir Europos Sąjungos (ES) sankcijas aukšto rango rusų ir ukrainiečių pareigūnams, kurie laikomi atsakingais už separatistinio referendumo organizavimą bei mėnesio pradžioje prorusiškų pajėgų įvykdytą Juodosios jūros pusiasalio užėmimą.

Rusijos žemieji parlamento rūmai penktadienį rengiasi svarstyti įstatymų projektus, kurie turėtų supaprastinti kelią Kremliui aneksuoti suverenios valstybės dalį.

Krymo referendumą nelegitimiu paskelbė ir nauji proeuropietiški Ukrainos lyderiai, kurie praėjusį mėnesį nuvertė Kremliaus remtą Viktoro Janukovyčiaus režimą, ir dauguma tarptautinės bendrijos.

Dėl Rusijos veiksmų Kryme netgi jos svarbiausia sąjungininkė Kinija nusigręžė nuo Maskvos per balsavimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje dėl rezoliucijos, kuria patvirtinta, kad sekmadienio plebiscitas negali būti laikomas teisėtu.

Remiantis oficialiais duomenimis, per sekmadienio referendumą Kryme, kur dauguma gyventojų yra rusakalbiai, 96,77 proc. balsavusiųjų pasirinko Kremliaus valdymą. Krymo prisijungimas prie Rusijos būtų rimčiausias Europos žemėlapio perbraižymas po Kosovo nepriklausomybės nuo Serbijos paskelbimo 2008 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: