(c) Žemės ūkio ministerijos archyvo nuotr.

Spalio 17 d. Kaune švęsta respublikinė Derliaus diena. Kauno sporto halės link vedančias alėjas nusėjo tautodailininkų, ekologiškų gėrybių ir prekybininkų žemės ūkio produkcija staleliai. Jų sankirtoje, jau pagal įsigalėjusiais tradicijas – šventėje atspindėti visų keturių šalies regionų kultūrą, stūksojo stilizuota kaimiška pirkia “Lietuva po vienu stogu”. Tartum ūžiančiame avilyje – ilgą stalą nukrovę tradiciniais valgiais, žemaičiai ir sūduviai, dzūkai ir aukštaičiai, vieni kitus stelbė dainų garsais ir šūksniais, kviečiančiais žemdirbius atšvęsti lauko darbų pabaigtuves. Nuo pat ryto šurmuliuojančioje šventėje ir jos renginiuose dalyvavo Žemės ūkio ministerijos vadovybė, būrys žemės ūkiui neabejingų politikų, garbių valdžios atstovų.

Šiemet devintoji respublikinė Derliaus diena grįžo į ištakas – žemdirbių sostine tituluojamą Kauną. Šventės organizatoriai – Žemės ūkio ministerija kartu su Kauno miesto savivaldybe ir Žemės ūkio rūmais pasistengė, kad ūkiška šventė pritrauktų ne tik lauko darbus pabaigusius žemdirbius, bet ir tautiškumą, natūralumą, ekologiją vertinančius miestelėnus. Dvejose alėjose kompaktiškai organizuota mugė, kurioje dalyvavo per 120 žemės ūkio produkciją gaminančių ūkininkų. Dirbiniais prekiavo amatininkai, tautodailininkai, 18 tautinio paveldo produktų gamintojų. Ekologiškų gaminių ekspoziciją pristatė „Tatulos“ programa. Kasmet per penkis tūkstančius lankytojų sulaukiančioje šventėje Žemės ūkio ministerija specialiame stende pristatė Kaimo plėtros fondo teikiamas paramos galimybes. Šventę puošė originalios medžio ir šiaudų skulptūros, lauko scenoje koncertavo rinktiniai liaudiškos muzikos ansambliai iš įvairių šalies regionų.

„Nuoširdus ačiū visiems žemdirbiams už kasdieninį jų triūsą, susiklausymą ir darbą kartu. Šiandien turime kuo pasidžiaugti – geras šiųmetinis derlius, lauko darbai pabaigti, ūkininkų lūkesčiai pildomi su kaupu: pieno supirkimo kainos pamažu didėja, o nuo spalio 20 d. bus pradėtos mokėti tiesioginės išmokos už šiuos metus. Iki metų pabaigos jas gaus apie 80 proc. žemdirbių “ – šventės atidaryme sveikindamas susirinkusius žemdirbius sakė Derliaus dienos globėjas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Už sunkų žemdirbių darbą gaminant produkciją, kurią vertina ne tik tautiečiai, bet ir užsienio šalių vartotojai, dėkojo į Derliaus dieną atvykęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis.

Šventės dalyvius sveikinęs Kauno meras Andrius Kupčinskas džiaugėsi sėkmingai mieste vykdomu ūkininkų turgelių projektu. Naudodamasis šia proga, K. Starkevičius ragino merą sudaryti palankesnes sąlygas ūkininkų turgeliams – savaitgaliais juos įsileisti į Kauno Rotušės aikštę.

„Pirmą kartą per dvidešimtį mano ūkininkavimo metų žemdirbiai ir valdžia kalba viena kalba – juntame ir Vyriausybės, ir Prezidentės palankumą. Didelę įtaką sėkmingam susikalbėjimui daro Ministerijai vadovaujantys žemdirbiai“, – Derliaus dienos šventės atidaryme sakė žemdirbių atstovas Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Po trumpos šventės atidarymo ceremonijos žemės ūkio ministras K.Starkevičius lankė Derliaus dienos ekspoziciją. Kelias valandas ministras bendravo su ūkininkų turgelių projekto dalyviais ir „Tatulos“ programos ūkininkais, tautinio paveldo produktų gamintojais. Neskubėdamas, su kiekvienu pasišnekėdamas, pasiteiraudamas, kaip sekasi, K.Starkevičius nuodugniai apžiūrėjo ir įvertino šventės lankytojams siūlytą produkciją.

Popietę į Derliaus dieną atvykę žemdirbiai kviesti pasiklausyti 40–ojo jubiliejinio „Grok, Jurgeli“ kaimo kapelų koncerto-varžytuvių.

„Dar vaikas buvau, kai kartu su tėvais ateidavau į tradicinį rudeninį „Grok, Jurgeli“ koncertą. Tegul jis išugdo dar ne vieną liaudiškos muzikos gerbėją ir puoselėtoją“, – jubiliejinio koncerto atidarymo proga linkėjo K. Starkevičius.

Geras dvi valandas senutė Kauno sporto halė ūžė nuo smagios kaimiškos muzikos ir besilinksminančių ūkininkų.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: