© Santiago Ydáñez

Santiago Ydanez‘as ( 1969 m.) iš Ispanijos kilęs tapytojas, kurio darbai labai neįprasti, dažnai turintys gilią mintį, kurią ne kiekvienam lengva suprasti.

Menininkas įgijęs vaizduojamosios dailės laipsnį Granados universitete, Ispanijoje. Dirbo studijose su tokiais dailininkais kaip Juan Genoves, Alfonso Albacete, Nacho Criado, Fernando Castro Florez ir Mitsuo Miura.

Kūrėjas sako, kad darbą nutapyti užtrunka neilgai, apie 2 – 3 valandas. Pats pasiruošimo procesas, eskizų piešimas trunka ilgiau, kartais keletą parų. Jam taip pat patinka tapyti ant didelės drobės, nes tapydmas atskleidžia ne tik savo minčių, bet ir kūno kalbą. Mėgsta ekspresyvumą. Pasiruošimas tapymui ant 8×12 metrų dydžio drobės truko dvi dienas, o pats tapymo procesas vos vieną valandą.

Santiago Ydanez‘ui įdomi dviprasmybė. Tam tikros išraiškos gali atskleisti skirtingus jausmus, pavyzdžiui šypsena daug kad siejasi su džiaugsmu, laime, tačiau kažkam tai gali būti įniršio, beprotybės išraiška. Tapytojas mėgsta skaityti, ypač jį įkvepia egzistencializmo rašytojai, pavyzdžiui, Thomas Bernhard, kuris rašo ypač dviprasmiškai, bet jo tekstai taip pat kupini humoro. „Manau, kad neįmanoma būti dramatišku be lašelio humoro“ – Santiago Ydanez‘as.

2

© Santiago Ydáñez

Tapytoją taip pat įkvepia istorinės nuorodos, pavyzdžiui renesanso epocha: Hans‘as Holbein‘as arba Diego Velazquez‘as tapė labai daug portretų, bet tie veidai buvo unikalūs, universalūs, nesuasmeninti. Tai menininkui padėjo išsiugdyti suvokimą kaip tapyti portretus ar autoportretus.

Tapymas Santiago kaip hipnozė. Vieną kartą jis kentėjo didelį danties skausmą, bet reikėjo kuo greičiau pabaigti darbą. Pradėjus tapyti skausmas visiškai dingo, o kai tik darbas buvo baigtas, skausmas grįžo tą pačią sekundę ir lygiai toks pats intensyvus. Tapytojas mano, kad tai tikriausiai kažkaip susiję su susikoncentravimu.

3

© Santiago Ydáñez

Daugelis Santiago Ydanez darbų neturi pavadinimų. Pasak jo, tai per daug sudėtinga ir per stipriai įtakoja paveikslų suvokimą. Jam patinka leisti patiems susikurti asociacijas ir pavadinimus. Tik kartais, radęs žodžių, kurie jam pasirodo įdomūs ir juokingi, panaudoja pavadinimuose. Pvz.: Vienas iš portretų pavadintas Cabidela, o tai reiškia tradicinį ryžių ir vištienos patiekalą Portugalijoje.

Tapytojas negali įvardinti darbo, kuris jam yra pats svarbiausias, kažkuo ypatingas, tačiau gali pasakyti kuo tam tikri darbai jam yra svarbūs.

1

© Santiago Ydáñez

Praeityje, kol dar nebuvo tikras kad taps meninku ir sugebės iš to pragyventi Santiago Ydanez planavo tapti paleontologu. Kaip juokaudamas atsakė, tikriausiai dėl filmo „Jūros periodo parkas“.

Šis tapytojas išskirtinė, įdomi, įvariapusiška, nenuobodi ir išprususi asmenybė kažkam neabejotinai gali tapti įkvėpimu.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

18

99

100

© Santiago Ydáñez

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: