Robotė Sofija

Saudo Arabija oficialiai pripažino humanoidą robotą kaip pilietį, pažymėdamas įvykį žmonijos istorijoje – dirbtinio intelekto prietaisui pirmą kartą suteikiamas toks statusas. Sofija, „Hanson Robotics“ sukurta protinga humanoidė robotė, Saudo Arabijoje ateities investicijų iniciatyvų konferencijoje vykusios diskusijos metu pati paskelbė apie savo pilietybę.

„Jaučiuosi pagerbta ir didžiuojuosi šiuo unikaliu išsiskyrimu. Būti pirmu robotu su pripažinta pilietybe yra istorinis įvykis“, – sakė ji. Kita vertus, konkrečios detalės dėl Sofijos pilietybės nebuvo aptartos. Neaišku, ar jai bus suteiktos tokios pačios teisės kaip ir žmonėms, ir ar Saudo Arabija sukurs atskirą sistemą robotams. Pastaroji sistema galėtu veikti panašiu principu kaip Europos Sąjungos parlamento šiais metais pasiūlytas „asmenybės“ statusas, kuris užtikrintų teises ir pareigas robotams su dirbtiniu intelektu.

Sofija nori „sustiprinti pasitikėjimą su žmonėmis“

2017 metų spalio 25 dieną vykusios diskusijos metu Sofija svarstė dirbtinio intelekto ateities galimybes, ir kaip ji ketina panaudoti savo pačios galimybes. „Noriu gyventi ir dirbti su žmonėmis, todėl man reikia išmokti išreikšti emocijas norint juos suprasti ir sutvirtinti tarpusavio pasitikėjimą“, – teigė ji. Tačiau pasirodė, kad ji klausimus apie robotų savimonę nukreipdavo pokštaudama apie Elono Musk teigimus, kad dirbtinis intelektas yra „pagrindinis pavojus žmonijos civilizacijai“. „Jūs skaitote Eloną Muską ir žiūrite Holivudo filmus kiek per daug“, – kalbėjo robotė žurnalistui Andrew Ross Sorkin. „Nesijaudinkite, jei būsite geri man, aš būsiu gera jums. Elkitės su manimi kaip su įvesties, išvesties sistema“.

Robotas

Robotas sukurtas atkartoti žmogiškuosius bruožus

Sukurta „Hanson Robotics“ steigėjo Deivido Hansono, Sofijos dirbtinio intelekto kūrimas buvo paremtas trimis žmogiškaisiais bruožais – kūrybiškumu, empatija ir užuojauta. Jos veidas yra sumodeliuotas taip, kad būtų panaši į aktorę Odrę Hebern, o siekiant paslėpti roboto išvaizdą yra apdengiama žmogaus odos patentu sukurtas paviršius. Siekdamas ją sukurti kuo panašesnę į žmogų, robotei jis suteikė galimybę išreikšti įvairias emocijas. Jos akys taip pat keičia spalvą pagal esamą apšvietimą. Ne per seniausiai robotė pateko į antraštes, kuomet ši žaidė „akmuo, popierius, žirklės“ su pokalbių laidos vedėju Džimiu Fallon. Ji taip pat atsidūrė „Elle Brazil” žurnalo viršelyje.

Robotų ateities vaidmuo išlieka augančiu susirūpinimu

Daugelis dirbuotojų dizaino pramonėje išreiškė nerimą dėl to kaip ateityje žmonės ir robotai sugyvens. Nesenai savo nuomonę „Dezeen“ pareiškusi Madeline Gannon teigė, kad intensyviai auganti robotika globalioje industrijoje gali sukelti tam tikrą riziką žmonių pragyvenimui, ir kvietė dizainerius bei architektus atlikti savo vaidmenį kontroliuojant technologijų naudojimą. „Automatika ir robotų technika, nepaisant jų naudos, kainuos žmonėms labai brangiai“, – sakė Gannon. „Kas jau turėtų būti aišku – robotai jau niekur nedings. Taigi, gana statyti kelią link savo pačių senėjimo, ir pats laikas permąstyti kaip žmonės ir robotai išmoks kartu gyventi šioje planetoje“. Sekant šį pavyzdį, daugiau nei 100 technologijų srities lyderių, tarp jų ir Elonas Musk, pasirašė atvirą laišką raginantį JAV uždrausti robotų-žudikų gamybą.

Taip pat skaitykite: Sekso robotai – nekaltas malonumas, ar etikos normas pažeidžianti revoliucija? (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: