Mohammed bin Salman (kairėje) © Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Savaitgalio įvykiai, kai dėl įtarimų korupcija buvo sulaikyta 11 princų, 4 ministrai ir kelios dešimtys buvusių ministrų kabineto narių, sukėlė sumaištį Saudo Arabijoje. Areštuoti tokie visiems gerai žinomi asmenys kaip vienu turtingiausių žmonių vidurio rytuose laikomas princas Alwaleed bin-Talal, buvęs finansų ministras Ibrahim al-Assaf, televizijos tinklo MBC savininkas Alwaleed al-Ibrahim ir karališkajam teismui po karaliaus Abdullah vadovavęs Khalid al-Tuwaifiri.

Birželio mėnesį į valdžią atėjęs Mohammed bin Salman jau iš pat pradžių turėjo tvirtą poziciją ekonominiais, socialiniais ir religiniais klausimais todėl nieko nelaukęs ėmėsi reformų. Jis parėmė šalies moteris kovoje dėl teisės vairuoti, skatino turizmo plėtojimą ir vykdė valstybės atvirumo politiką siekdamas skleisti žinią, jog Saudo Arabija ir be naftos turi ką parodyti. Saudo Arabijos princas nuo baudimo ir teisingumo vykdymo galios atleido iki tol didelę įtaką turėjusią religinę policiją.  Tokie drąsūs religiniai pokyčiai sukėlė didelį nepasitenkinimą konservatyvioje visuomenėje, nes baimintasi, kad valstybė atsisako savo puoselėtų tradicijų ir nusižengia Islamo religijoje nusistovėjusiems principams.

Mohammed bin Salman vykdė žiaurią užsienio politiką: pradėjo žiaurų karą Jemene, kuris buvo skirtas numalšinti Irano globojamos šeimos „Houthi“ maištininkus, tačiau vietoj konflikto užbaigimo Saudo Arabijos karinė kompanija prisidėjo prie vienos didžiausių ir atrodo niekada nesibaigsiančių krizių pasaulyje, o dar birželio mėnesį jis įvedė ekonominį boikotą Persijos kaimynui Katarui, praradusiam savo sąjungininkes Europoje ir Vašingtone.

„Jis kuria naują Saudo Arabiją“ – teigė vienas įtakingiausių šalies verslo lyderių pridurdamas, kad  tai yra labai rizikingas žingsnis, kadangi vienu metu karas skelbiamas princams, Islamo religijos lyderiams ir šalies valdžios pareigūnams.

Tiesa, atsirado nemažai apžvalgininkų, kurie mano, kad šeštadienio įvykiai yra tik gudrus sosto įpėdinio žingsnis konsoliduoti valdžią, tačiau Mohammed bin Salman teigia, kad jo pagrindinis tikslas nubausti korumpuotus asmenis ilgą laiką piktnaudžiavusius savo tarnybine padėtimi.

Praėjusiais metais duodamas interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ Mohammed bin Salam atskleidė, kad laikotarpiu nuo 2010 iki 2014 m., kai naftos kainos buvo pasiekusios aukščiausią tašką, Saudo Arabija turėjo 80-100 tūkst. Milijardų neefektyvių išlaidų kasmet. Pasak jo tokios situacijos puikiai parodo, kodėl šalies valdantieji pareigūnai ir princai atsakingi už sutarčių parengimą verslininkams taip greitai tampa milijardieriais, o korupcija Saudo Arabijoje skiriasi nuo daugybės kitų šalių, kuriose už pagalbą atsidėkojama brangiomis dovanomis ar simboline pinigų suma.

Karūnos princas Mohammed bin Salman nebuvo gerai žinomas iki šių metų birželio 20 d., kai perėmė valdžią iš savo 81 metų tėvo karaliaus Salmano. Tačiau tik įsitvirtinęs valdžioje savo griežtomis reformomis jis pradėjo kurti liberalaus reformatoriaus įvaizdį, o jo drąsūs ir užtikrinti veiksmai lėmė įtakos sutelkimą svarbiausiose šalies veiklos sferose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: