Vilnius, 2010 m. gegužės 18 d. Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse VšĮ Nacionalinis kraujo centras pradėjo žymėti saugų donorų kraują – patikrintą jautriausiu nukleino rūgščių amplifikacijos (NRA) tyrimu individualiame mėginyje. Nuo šiol visi gydymo įstaigoms išduodami saugaus donorų kraujo maišeliai bus žymimi specialiu lipduku.

„Tarp Lietuvos kraujo donorų yra ženkliai paplitę tokie mirtini virusai kaip hepatitas C ir hepatitas B. Daugiau nei pusė donorų vis dar yra atlygintini – kraujo duoda už pinigus. Dėl šių priežasčių labai svarbu, kad gydymo įstaigoms tiekiamas donorų kraujas būtų saugus, patikrintas pačiais jautriausias metodais. Nacionalinis kraujo centras, šiuo metu vienintelis Lietuvoje, donorų kraują tiria užtikrindamas aukščiausią tyrimo jautrumą ir kokybę.“ – teigia Nacionalinio kraujo centro direktorius doc. Vytenis Kalibatas, – „Mes tiriamo kraujo nemaišome, kiekvieno donoro kraują tiriame tik individualiame mėginyje. Tai ir bus parašyta ant naujųjų lipdukų, kuriais žymėsime visus Nacionalinio kraujo centro šalies gydymo įstaigoms tiekiamus kraujo maišelius“.

Pasak Nacionalinio kraujo centro vadovo, nuo šių metų gegužės mėnesio pradėjus naudoti dar jautresnius nei ligtoliniai hepatito B viruso NRA tyrimus, per pirmąsias dvi savaites buvo nustatyti net 2 hepatito B atvejai. Tai rodo, kad infekuotų donorų yra kur kas daugiau, nei teigiama oficialioje statistikoje.

Lietuvos gastroenterologų draugijos vice prezidento, VUL Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovo prof. Jono Valantino teigimu, hepatito C paplitimas tarp mūsų šalies donorų yra daug kartų didesnis negu kitose Europos šalyse. „Hepatito C viruso paplitimas tarp Lietuvos donorų yra 17 kartų didesnis negu kaimyninėje Lenkijoje, 95 kartus didesnis negu Italijoje arba Ispanijoje ir net 375 kartus didesnis negu Vokietijoje“, – sako prof. J. Valantinas ir taip pat akcentuoja donorų kraujo tyrimų jautrumo reikšmę esant tokiai sudėtingai infekuotumo situacijai šalyje.

Neatlygintinus donorus vienijančios organizacijos „Gyvybės lašas“ prezidentas Tomas Čepas pastebi, jog neatlygintiniems donorams, dovanojantiems savo kraują vardan kitų žmonių gyvybių, yra ypač svarbu, kad dovana neužkrėstų. „Kraujo centrai nėra įpareigoti donorų kraują tirti jautriausia metodologija ir tik vienintelis Nacionalinis kraujo centras savo apsisprendimu vykdo individualius kiekvieno donoro kraujo NRA tyrimus. Kiti kraujo centrai į vieną vietą maišo kelių žmonių kraują ir tuomet tiria mišinį. Žinoma, prarandamas tyrimo jautrumas. Mes, neatlygintini kraujo donorai, siekiame, kad dovanojamas kraujas būtų visur tiriamas tik individualiai kiekvienam donorui ir sveikiname Nacionalinio kraujo centro iniciatyvą šį – saugų – kraują žymėti specialiu ženkliuku“, – teigia T. Čepas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: