(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nuo šiol savo veikloje daugiau dėmesio skirsianti informacinei, metodinei pagalbai, jau numatė kovo mėnesio konsultacinių seminarų grafiką.

Kaune toks seminaras vyks kovo 23 dieną 13 valandą VšĮ ,,Verslininkų namai“ patalpose (Muitinės g. 13A). Pagrindinės Kaune vyksiančio seminaro temos: darbo sutarties sudarymas ir vykdymas, darbuotojų darbas ir poilsis, darbuotojų drausminė atsakomybė, darbo sutarties nutraukimo pagrindai.

Valstybinės darbo inspekcijos misija nekinta – toliau vykdyti darbo įstatymų pažeidimų, nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų prevenciją, siekiant išsaugoti darbuotojų sveikatą, gyvybę ir darbingumą bei užtikrinti darbo garantijas. Tačiau naujieji veiklos principai, nustatantys lankstesnių sprendimų, skatinimo ir patarimų akcentavimo taktiką, turėtų tapti pagrindu kurti tikrinimų kultūrą, grindžiamą abipusiai geranoriškais santykiais. Glaudžiau bendradarbiaujant institucijoms, koordinuojant tikrinimus, bus mažinama našta verslui.

Plačiau ir veiksmingiau skleidžiant žinias darbuotojų saugos ir sveikatos, darbo teisės klausimais, apskrityse numatoma nuolat organizuoti seminarus mažoms ir vidutinėms įmonėms, specializuotus bei išvažiuojamuosius seminarus savivaldybėse ir seniūnijose. Nemaža dalis seminarų bus vykdoma kartu su Europos verslo ir inovacijų tinklu Lietuvoje bei Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros Lietuvos ryšių punktu.

Bendrauti su darbdaviais, teikti konsultacijas ir išaiškinimus, planuojama ir naudojantis Valstybinės darbo inspekcijos tinklalapiu.

Aktyvinant prevencinį darbą, nebus pamirštos ir kitos svarbios VDI darbo sritys. Kai yra darbuotojų sužalojimo, žūčių ar pramoninės avarijos galimybė, o tuo labiau šioms nelaimėms įvykus, neišvengiamai taikomos tam tikros sankcijos bei procedūros. Tenka konstatuoti, kad per šių metų du mėnesius mirtinų nelaimingų atsitikimų įvyko jau 2,5 kartų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Ne taip seniai įvyko skaudi nelaimė, kai presas sutraiškė darbuotoją, kuris, dirbantis vos pora savaičių, reikiamai neapmokytas, buvo pasiųstas dirbti pavojingo darbo prie netgi saugos reikalavimų neatitinkančio įrenginio. Tokie grubūs darbo saugos reikalavimų pažeidimai bus be nuolaidžiavimo įvertinami.

Rengiant seminarus, tikimasi prisidėti prie žmonių požiūrio tiek į savo, tiek į aplinkinių saugumą keitimo, kad tokių tragiškų atsitikimų būtų kuo mažiau.

Be jokios abejonės, VDI ir toliau reaguos į piliečių skundus ir prašymus, aktyviai bus dirbama nelegalaus darbo kontrolės ir prevencijos srityje.

LR Socialinės apsaugos ir Darbo ministerija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: