Serialo „Šerlokas“ kadras

Kas atsitiktų jei klasikinį, visiems gerai žinomą literatūros kūrinį apie sumanų detektyvą perkeltume į šias dienas kartu su smartphone‘ais, Ipad‘ais ir google glass‘ais priešakyje?

Gautume pakankamai smagų vaizdelį ir dar smagesnį pagrindinį herojų, kuris priešingai nuo jo pirmtako gyvena šiame nuolatos skubančiame pasaulyje.Tai šmaikšti ir nenuspėjama  Šerloko Holmso istorija skirta televizijos žiūrovams pavadinimu “Šerlokas”.

Sakysite tai tik dar viena įstabaus kūrino interpretacija, tačiau užtikriname ši tikrai verta jūsų laiko ir dėmesio. 2010 metais pristatytas britų auditorijai serialas netruko ir susilaukė viso pasaulio dėmesio, tad apipiltas kritikų ir žiūrovų liaupsėmis 2014 metais su trenksmu grįžta į televizijos ekranus trečiajam sezonui.

Serialo siužetas

Grįžęs po karo Afganistane daktaras John‘as Watson‘as susiduria su sunkumais pasikeitusiame ir niūriame Londone. Parsivežęs ne itin malonų suvenyrą iš karo – sužeistą koją, Vatsonas negali patikėti jog tokia kojos būsena gali būti tik jo vaizduotės vaisius.  Neturėdamas vietos kur apsistoti, desperatiškai mėgindamas susikurti patogų gyvenimą jis netikėtai sutinka Šerloką Holmsą, kiek kvankštelėjusį policijos pagalbininką, kuris save vadina „puikiai funkcionuojančiu sociopatu“ ir kuris mielai pasiūlo Vatsonui apsistoti jo namuose. Jų draugystė netrukus įsiliepsnoja kai Vatsonas yra įtraukiamas į paslaptingas ir nenuspėjamas Šerloko nusikaltimų painiojimo aplinkybes.

Serialo „Šerlokas“ kadras

Apie ką?

Britų televizijos grandas Steven‘as Moffat‘as, itin populiaraus serialo „Dr. Who“ kūrėjas, nutarė rizikuoti ir pasirinko kitokį kelią Sero Artūro Konano Doilio “Šerloko Holmso” adaptacijai. XIX a. sukurta detektyvinė klasika buvo pritaikyta šioms dienoms, su visa technologine pažanga ir inovacijomis. Dėka itin sumanaus scenarijaus ir vizualinių sprendimų, kūrėjų rizika pasitvirtino ir “Šerlokas” tapo vienu žiūrimiausiu serialų Europoje ir JAV.

Tikriausiai Šerlokas Holmsas populiarumu galėtų nusileisti tik Šekspyro Hamletui, kadangi vien Šerloko Holmso veikėjus filmuose ar televizijos ekranuose yra įkūniję per 70 aktorių. Pradedant pirmuoju filmu 1900-aisiais ir baigiant naujausia režisieriaus Guy Ritchie kino adaptacija su specialiųjų efektų bomba ir sulėtintomis kovų scenomis.

Detektyvines istorijas publika dievina,  jiems patinka tirti nusikaltimus patiems kartu su pagrindiniais veikėjais, taip pat spėlioti kas kaltas, kodėl ir kaip. Tad jiems tikrai neteks nusivilti, čia netrūksta suktumo, mistikos ir peno apmastymams. O„Šerlokas“ lieka klasikiniu Šerloku Holmsu,  žiūrovas turi galimybę palyginti anų laikų Šerloką su dabartiniu. Kaip buvo taip ir liko ta pati gyvenamoji vieta – „221B Baker Street”, jis vis dar uždaras, grubus ir impulsyvus, bei turintis tik vieną tikrą draugą – daktarą Vatsoną. Ir visų svarbiausia “Šerlokas” iki šiol labiausiai pasitiki tik savo smegenimis.

Veikėjai

„Šerloko“ pagrindiniai veikėjai verti aukščiausio įvertinimo ir pakylos, nuostabus aktorių Benedict’o Cumberbatch’o ir Martin’o Freeman’o duetas sukuria tokią atmosferą nuo kurios iškrovos vargu ar kas gali būti apsaugotas.  „Tu kvailys“ neretai Šerlokas drėbteli Vatsonui, stebėdamas jo reakciją – „Ne, ne, ne iš tiesų beveik visi mes tokie“ priduria jam. Tarsi žaisdamas Šerlokas bando Vatsono ir savo kantrybę, juk nėra lengva bendrauti su žmonėmis, kurių smegenys veikia lėčiau nei tavo.

Serialo „Šerlokas“ kadras

Cumberbatch‘as tikriausiai yra geriausias viso šou specialusis efektas. Jo išvaizda kalba pati už save – išsitaršę plaukai, liesas, ištįsęs kūnas, keistos akys, puikus priedas įkūnyti sociopatą, kuris vietoj rūpesčio savimi pumpuoja informaciją į savo smegenis, kurios lengvai gali būti lyginamos su Vikipedija. Itin spartus, hiperaktyvus viską pamatuojantis ir sprendžiantis Šerlokas susiduria su savo genialumo problemomis, kadangi jo niekas nesupranta. Tačiau Benedict’as sugeba pateikti viską itin subtiliai, žaisdamas su Vatsonu, pasitelkdamas savo išvaizdos ir veikėjo pranašumus, sukuria tokį Šerloko paveikslą, kuris prajuokina kiekvieną ir verčia žavėtis aktoriaus meistriškumu.

Martin’as  Freeman’as daugeliui jau pažįstamas iš itin sėkmingo „Hobitas“ filmo, seriale vaidina ištikimą Šerloko bendražygį daktarą Vatsoną. Sero Artūro Konano Doilio veikėjas puikiai pritaikytas šioms dienoms, jis vis dar šalia Šerloko, jis vis dar yra jo kambariokas ir jis vis dar yra jo metraštininkas, tik vietoje popieriaus ir plunksnos, savo nuotykius jis fiksuoja internetiniame bloge. Nepaisant Šerloko išsišokimų, nepagarbos ir grubumo, Vatsonas jį garbina dėl nepaprastos įžvalgos ir supermąstymo. Tad jo buvimas šalia Šerloko yra tarsi sielos brolio suradimas nuolat skubančiame, idealiame pasaulyje. Freeman‘as kuo puikiausiai įkūnija savo veikėją, varijuodamas tarp atsakingo ir impulsyvaus veikėjo portreto. Jis čia nuostabus ir matosi jog mėgaujasi kiekviena filmavimo minute.

Serialo elementai

Serialas kaip ir tikėtasi susišlavė begales tarptautinių apdovanojimų, kartu su lydinčiais aktoriais. Kritikai liaupsių taip pat nepagailėjo,o rottentomatoes.com  tinklapis skyrė didžiausią 100 procentų įvertinimą abiem serialo sezonams.

„Šerlokas“ kaip ir būdinga britų serialams, kiekviename sezone turi tik po tris serijas, tačiau kiekviena iš jų yra 1.5 valandos trukmės, tad gerbėjai gauna tarsi tris atskirus filmus. Kiekvienas serialo sezonas išleidžiamas kas dvejus metus, tad „Šerloko“ gerbėjai su nekantrumu laukia 2014 metų, kuomet turės galimybę išvysti trečiąjį.

Serialas išsiskiria itin sumania vizualizacija tiriant nusikaltimus. Visuomet yra grįžtama ir parodoma kaip „Šerlokas“ mato ir suvokia įkalčius, kas paskatino priimti tam tikrą sprendimą. Iššokančios žinutės ekrane, parodančios ką rašo sms žinute Šerlokas ar ką atsako, įpučia jaunatviškumo ir technologijų vėjų.

Kūrėjai įdėjo labai daug pastangų ir tai nesunku pastebėti, tiek kostiumai, tiek muzika, tiek scenarijaus autoriaus, tiek ir režisieriaus darbai nepriekaištingi. Puikiai atskleidžiama nuotaika, puikiai akcentuojamas Londonas, bei paliktos ikoniškos Šerloko Holmso detalės, kurios kiekvieną žiūrovą nuteikia klasikos ir modernizmo miksui.


Verdiktas 10/10

Jei dėl niekam nežinomų priežasčių dar nematėte dviejų pirmųjų serialo sezonų, nuoširdžiai patariame – pažiūrėkite. Tai itin smagus, įdomus ir šiuolaikiškas Šerloko Holmso kūrinys, atitinkantis šių dienų itin išlepinto žiūrovo skonį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: