Skulptūra yra seniausia trimačio meno rūšis. Tačiau anot skulptoriaus Danieliaus Sodeikos – mūsų visuomenė nesuinteresuota ugdyti kuriantį žmogų. Viename interviu skulptorius užsiminė apie atliktus tyrimus, kurių metu nustatyta, kad 98 proc. 3 metų vaikų turi menininko gyslelę, 7 metų – lieka 50 proc., o 15 metų – tik 2 proc.

Prieš 70 metų Birštono centrinė aikštė pasipuošė profesionaliosios lietuvių dailės patriarcho Antano Aleksandravičiaus sukurtu biustu, skirtu tautos patriarchui Jonui Basanavičiui. Iš kurorto rinkliavos pastatytas paminklas išbuvo per visą sovietmetį ir šiandien švenčia garbingą jubiliejų.

Birštono turizmo informacijos centras (TIC), paminėdamas Pasaulinę turizmo dieną, kurios šių metų devizas yra „Turizmas – įvairovės šventė“, kurorto gyventojus ir jo svečius kviečia į teatralizuotą kelionę laiku po meno pasaulį.

Šventės „Laikas ir menas“ dalyvius pasitiks dr. Jonas Basanavičius (aktorius Andrius Žiūrauskas), kuris pasakos apie pažintį ir draugystę su skulptoriumi Antanu Aleksandravičiumi, sukūrusiu daugybę jo biustų. Dr. Jono Basanavičiaus skulptūra Birštone neatsitiktinė, tautos patriarchas buvo didelis šio kurorto gerbėjas ir vienu savo slapyvardžiu buvo pasirinkęs dr. Birštonas.

Teatralizuota kelionė tęsis kurorto gatvėmis, skverais, kur išsibarstę įvairių kartų dailininkų kūrybinis palikimas. Jį pristatys dr. Jonas Basanavičius kartu su profesionaliais mimais Mariumi Sekmoku, Arūnu Katkausku, Jūrate Raulinaityte, Rita Mečislauskaite ir Ramute Keturakyte.

Birštono TIC parengė specializuotą leidinį „Skulptūros Birštone“ (dizaineris Albinas Šimanauskas), kuriame pristatomas ir naujas dar 2008 m. Birštono mažiesiems gyventojams sukurto personažo Banginuko amplua – Banginis-skulptorius. 1928 m. sukurta betoninė skulptūra Žuvis, primenanti banginį, ir saugojusi mineralinio vandens „Vytautas“ versmę, iki 1959 m. buvo labiausiai fotografuojama skulptūra kurorte. Pastačius Kauno HE kurorto simbolį pasiglemžė Nemuno vanduo. Legendinė žuvis atgimė 1995 m. sukurtame ir patvirtintame Birštono herbe.

Banginis-skulptorius ir leidinys “Skulptūros Birštone” tėra dalis projekto, skirto prisiminti ir detaliau susipažinti su kurorto viešąsias erdves pagyvinančia mažąja plastika. Prie visų skulptūrų bus pastatytos metalinės, rūdijančio plieno informacinės lentelės lietuvių ir anglų kalbomis, kuriose nurodoma autoriaus pavardė, kūrinio pavadinimas ir pastatymo metai. Lentelių gamybai pasirinktas rūdijantis plienas, kuris taip pat tampa renginio “Laikas ir menas” dalimi. Laikas ir gamta savaip pakeis jo tekstūrą, spalvą.

Ilgesniam laikui teatralizuotas renginys įsikurs Vasaros estradoje. Netolimoje ateityje nuo šios vietos prasidės arba šioje vietoje pasibaigs Skulptūrų takas. Naujasis takas bus suformuotas 2009-2011 m. pertvarkomame Centriniame parke. Birštono TIC renginio metu pristatys skulptorių pasiūlytas idėjas pirmąjai būsimojo Skulptūrų tako skulptūrai – saulės laikrodžiui.

Pasakojimai apie esamus saulės laikrodžius Lietuvoje ir skulptorių pasiūlytas idėjas vyks Vasaros estradoje pastatytoje palapinėje, papuoštoje profesionalių dailininkų ir Birštono jaunųjų menininkų tapytu darbu laiko ir meno tematika. Tai bus kūrybinių dirbtuvių kūrinys. Visą popietę dailininkai Lena Chvičija, Marius Danys, Arvydas Kašauskas ir keramikė Jurga Braziūnienė dalinsis kūrybos paslaptimis su Birštono vaikais.

Vakarą vainikuos „garso skulptūra“ – post-folkloro grupės „Donis“ pasirodymas. Multi-instrumentalistas Donatas Bielkauskas kvies keliauti laiko ir muzikos meno keliu, pristatydamas įvairių muzikos instrumentų galimybes.

Po koncerto, esant palankioms oro sąlygoms, šventės dalyviai siųs kvietimą Saulei, kurį turėtų nunešti dangaus ir vandens žibintai.

Detalesnė informacija ir renginio programa www.visitbirstonas.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: