fb.com archyvo nuotr.

Menininkas iš Lietuvos, supykdęs Malaizijos pareigūnus grafičiu, vaizduojančiu į vaikiško konstruktoriaus “Lego” figūrėlę panašų peiliu ginkluotą plėšiką, sulaukė netikėto populiarumo kaimyniniame Singapūre, kuri jis kuria gatvės meno šedevrus švelnesnėmis temomis.

Ernesto Zacharevičiaus, kuris yra lyginamas su garsiuoju Britanijos grafitininku Banksy (Banksiu), kūrinių, vaizduojančių žaidžiančius vaikus, nuotraukos sulaukė milžiniško populiarumo socialiniame tinkle “Facebook”, kuriame Singapūro gyventojai, nepratę matyti meną ant sienų gatvėse, reiškė savo pritarimą.

E.Zacharevičius gavo kai kurių privačių Singapūro pastatų savininkų leidimą piešti grafičius vaikų tema vaizdingame musulmoniškame rajone, kuriame įsikūrę daug komercijos įmonių ir restoranų. Dėl šio leidimo lietuviui negresia kaltinimai dėl vandalizmo, už kurį gali būti skirtas įkalinimas.

“Ši patirtis buvo labai įdomi”, – 27 metų menininkas telefonu sakė naujienų agentūrai AFP.

“Jiems tai patiko. Kai tik išsitraukdavau savo įrankius, žmonės prieidavo prie manęs ir klausinėdavo, ką darau”, – pasakojo menininkas, turintis studiją Malaizijos Penango valstijoje.

Praeitą savaitę E.Zacharevičius supykdė Malaizijos pareigūnus, nupiešęs grafitį ant vienos sienos pietiniame Džohor Baru mieste, vaizduojantį “Lego” stiliaus moterį, einančią link gatvės kampo, kur jos laukia juodai apsirengęs peiliu ginkluotas plėšikas.

Miesto pareigūnai skubiai uždažė tą piešinį, kuris buvo aiški užuomina apie didelį nusikalstamumą Džohar Baru, kuris savo įvaizdyje stengiasi pabrėžti atrakcionų parką “Legoland”, atidarytą netoli šio miesto praeitais metais.

Paprasti Malaizijos žmonės gyrė tą kūrinį, įkūnijusį jų susirūpinimą dėl nusikalstamumo šalyje, o jo nuotraukos žaibiškai išplito “Facebook”. Panašių piešinių taip pat atsirado ant sienų visoje šalyje.

Singapūre už vandalizmą gali būti skirta iki trejų metų laisvės atėmimo arba iki 2 tūkst. Singapūro dolerių (4,1 tūkst. litų)bauda. Pažeidėjams vyrams taip pat gali būti skirta kirčių lazda.

2010 metais vienas Šveicarijos pilietis buvo pasiųstas už grotų ir gavo kirčių lazda, už prastą šlovę pelniusių Europos traukinių vandalų parašų (“tagų”) paišymą viename Singapūro metropoliteno traukinyje.

E.Zacharevičius sakė, kad jo piešiniai ant sienų Singapūre neturi bendros temos. Be kita ko, menininkas ištapė gatvės stulpelius taip, kad jie atrodo kaip geltoni “tarnų” personažai iš animacinio filmo “Bjaurusis aš”.

“Savo menu neperteikiu jokios tiesioginės žinios … Stengiuosi provokuoti žmones mėginti patiems surasti prasmę”, – aiškino jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: