(c) Stock.schng archyvo nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje skelbia jau trečiąjį Nacionalinį atsakingo verslo apdovanojimą. Nacionalinis atsakingo verslo apdovanojimas 2009 – tai vienintelė tokio pobūdžio valstybės institucijų iniciatyva Lietuvoje, kuria siekiama skatinti įmones diegti socialinės atsakomybės (ĮSA) principus savo veikloje bei didinti socialiai atsakingos veiklos įvaizdį. Ypatingas dėmesys 2009 m. apdovanojime skiriamas įmonės veiksmams, kuriais sprendžiami ekonominės krizės iššūkiai.

Nacionaliniu atsakingo verslo apdovanojimu 2009 trijose nominacijose (Metų darbovietė, Bendruomeniškiausia metų įmonė bei Metų aplinkosaugos įmonė) bus pagerbtos tos įmonės, kurių veikla demonstruoja lyderystę ir įsipareigojimą veikti skaidriai, sąžiningai elgtis su darbuotojais, visuomene ir valstybe, vertinti verslo veiklos poveikį aplinkai ir mažinti tokio poveikio neigiamas pasekmes. Kiekviena Apdovanojimo nominacija dar skirstoma į 3 kategorijas – atskirai apdovanojamas mažasis ir vidutinis verslas, didelės šalies įmonės ir Lietuvoje veikiančios užsienio kapitalo įmonės. Labiausiai pasižymėjusioms įmonėms bus skiriamas pagrindinis – Socialiai atsakingos įmonės 2009 apdovanojimas.

Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo 2009 globėja – Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

„Tiek verslas, tiek valstybė turi veikti atsakingai siekiant užtikrinti darnią ir sėkmingą šalies raidą. Atsakingai įmonių veiklai kilo naujų iššūkių ekonominio sunkmečio metu. Vertinant įmonių pažangą bus skiriamas ypatingas dėmesys tam, kaip verslas išlaikė atsakingos veiklos principus, kiek ir kaip šie principai atliepė ekonominės krizės realijas ir kiek atsakinga veikla davė naudos pačiam verslui, visuomenei ir šalies ekonomikai“, – teigė I. Degutienė.

Įmonių patirtį ir indėlį kuriant socialinę gerovę vertins Vertinimo komisija, kuriai vadovaus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė Audra Mikalauskaitė.

Viceministrės teigimu, praėję metai šalies verslui buvo nelengvi, jie pareikalavo lanksčių sprendimų, siekiant išlikti konkurencingais rinkoje. „Džiugu, kad ir šiuo sudėtingu laikotarpiu kai kurios įmonės neatsisakė socialiai atsakingos veiklos, nepaliko jos ateičiai. Juolab, kad socialinė atsakomybė yra ne vienkartinis projektas,  o nuolatinė, ilgalaikė organizacijos veiklos strategijos dalis. Ypač malonu žinoti, kad įmonės sunkmečiu savo veikloje pradėjusios diegti socialiai atsakingo verslo principus, apie tai nesigirdamos viešai eina pasirinkta kryptimi“, – kalbėjo viceministrė A. Mikalauskaitė.

Vertinimo komisiją sudarys Apdovanojimą organizuojančių institucijų atstovai, dirbantys įmonių socialinės atsakomybės srityje. Vertinimas bus atliekamas remiantis specialiai Nacionaliniam atsakingo verslo apdovanojimui parengtais vieningais kriterijais.

Įmonės,  siekiančios dalyvauti Nacionaliniame atsakingo verslo apdovanojime 2009, kviečiamos teikti paraiškas iki 2010 m. vasario 4 d. Kandidatus Apdovanojimui gali siūlyti ir verslo organizacijos, nevyriausybinės organizacijos, ryšių su visuomene ir reklamos agentūros. Paraiškos formą, paraiškos pildymo gaires ir informaciją apie paraiškos pateikimą galima rasti www.undp.lt,  www.socmin.lt ir www.globalcompact.lt

Nacionalinis atsakingo verslo apdovanojimas – tai kasmetinė valstybės institucijų iniciatyva Lietuvoje, kuria siekiama didinti žinomumą apie įmonių socialinės atsakomybės naudą verslui, valstybei ir kiekvienam individui bei skatinti šalies įmones diegti socialinės atsakomybės principus savo veikloje. Apdovanojimu trijose nominacijose – Metų Darbovietė, bendruomeniškiausia Metų įmonė bei Metų aplinkosaugos įmonė – pagerbiamos įmonės, labiausiai prisidėjusios prie socialinės gerovės kūrimo ir jos stiprinimo, poveikio aplinkai mažinimo Lietuvoje. Labiausiai pasižymėjusioms įmonėms bus skiriamas pagrindinis – Socialiai atsakingos įmonės 2008 apdovanojimas. Apdovanojimą inicijuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje bei Ūkio ir Aplinkos ministerijomis.

JTVP Lietuvoje atstovauja didžiausią Jungtinių Tautų (JT) sistemos organizaciją, kurios pagrindinis tikslas – skatinti visuomenės raidą ir darnų vystymąsi. Sutelkdama partnerius, išteklius ir skirtingų šalių patirtį, JTVP siekia, kad Lietuvos vystymasis būtų darnus su aplinka bei žmonių socialiniais ir ekonominiais poreikiais, o pažangos rezultatus pajustų visi šalies gyventojai. Taip pat JTVP remia Lietuvos siekį padėti kitoms, skurstančioms ar mažiau išsivysčiusioms šalims. Daugiau informacijos: www.undp.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: