(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius pasirašė paskutinę, ketvirtąją – Gamtos išteklių ir žemės ūkio – jungtinių tyrimų programą. Jungtinių tyrimų programų pagrindu pradedama finansuoti mokslo, studijų ir verslo slėnių veikla.

Pagal Gamtos išteklių ir žemės ūkio jungtinių tyrimų programą bus kuriami „Jūrinis“ ir „Nemuno“ slėniai. Jūrinis slėnis vykdys Lietuvos jūrinio sektoriaus plėtrą. „Nemuno“ slėnyje bus vystomi agrobiotechnologijų, miškininkystės, biomasės energetikos, vandens ir biosistemų inžinerijos, taip pat gyvūnų sveikatingumo, mitybos ir gyvūninių žaliavų bei maisto mokslo ir technologijų tyrimai ir inovatyvus verslas.

Gamtos išteklių ir žemės ūkio jungtinių tyrimų programa taip pat kontroliuos Jungtinio gamtos tyrimų centro „Santaros“ slėnyje ir Ateities energetikos technologijų mokslo atviros prieigos centro „Santakos“ slėnyje steigimą.

Artimiausiu metu bus pasirašomos slėnių investicinių projektų ir nacionalinių kompleksinių programų finansavimo sutartys dėl ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo. Pirmąsias sutartis planuojama pasirašyti 2009 metų pabaigoje. Lėšų suma gali siekti 300 mln. litų.

Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų paramos ir valstybės biudžeto investiciniams slėnių projektams bus paskirstyti 844,35 mln. Lt., o nacionalinėms kompleksinėms programoms – 168,40 mln. Lt. Ūkio ministerija iš savo programų slėniams skirs panašaus dydžio lėšas. Už šiuos pinigus bus skatinamos verslo inovacijos, verslo ir mokslo bendradarbiavimas.

Lietuvoje kuriami penki integruoti mokslo, studijų ir verslo slėniai – „Santara“ ir „Saulėtekis“ Vilniuje, „Santaka“ ir „Nemunas“ Kaune bei „Jūrinis“ Klaipėdoje. Slėnių plėtrą kontroliuos keturios jungtinių tyrimų programos. Strateginius sprendimus siūlys švietimo ir mokslo bei ūkio ministrų sudaryta Slėnių priežiūros taryba. Pasiektus jungtinių tyrimų programų rezultatus vertins ir slėnių projektų įgyvendintojus konsultuos iš tarptautinių ekspertų sudaryta Slėnių stebėsenos grupė.

Planuojama, kad bendra 2007–2013 metų ES parama Lietuvos mokslo ir verslo sanglaudai iš Švietimo ir mokslo ministerijos bei Ūkio ministerijos administruojamų fondų viso sieks apie 2 milijardus litų. Didžiąją dalį lėšų numatoma sutelkti keturiems mokslo ir verslo sąveikai imliems sektoriams – gamtos išteklių ir žemės ūkio; biomedicinos ir biotechnologijos; medžiagų mokslo, fizikinių ir cheminių technologijų; inžinerijos ir informacinių technologijų.

Integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) plėtra siekiama Lietuvoje sukurti tarptautinio lygio žinių ekonomikos branduolius ir sustiprinti ilgalaikius Lietuvos ūkio konkurencingumo pagrindus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: