(c) KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

Spalio 21 dieną Kaune prasidės renginių ciklas „Budos mieste”, suteiksiantis galimybę išsamiau susipažinti su budizmo kultūriniu paveldu, budizmo mokymo pagrindais bei pirmą kartą Lietuvoje pamatyti unikalią 5 metrų dydžio ritininių piešinių (thankų) ekspoziciją.

Tibeto kultūrinio ir dvasinio palikimo išsaugojimu besirūpinančios asociacijos „Tibeto kultūros namai”, organizuojančios budizmo pažinimui skirtus renginius, vadovės Karolinos Levanaitės teigimu, turtingas budizmo kultūrinis palikimas, vis labiau dominantis Vakarų pasaulį, lietuviams iki šiol mažai pažįstamas.

„Pirmiausiai sostinės, o vėliau ir Kauno bei Šiaulių gyventojams pristatysime unikalią budistinių ritininių piešinių parodą – pirmą kartą Lietuvoje bus eksponuojamas vienintelis toks Europoje 5 metrų dydžio thankų rinkinys iš Ispanijos Malagos budizmo centro. Kita parodos eksponatų dalis – budų statulos bei įspūdingi ritualiniai reikmenys, atgabenti iš Vokietijos ir Austrijos budizmo centrų bei kolekcininkų. Esame įsitikinę, kad pažintis su dar neatrasta ilgaamžes tradicijas puoselėjančia budizmo kultūra praturtins didžiųjų miestų kultūrinį gyvenimą“, – pasakoja „Tibeto kultūros namų“ vadovė.

Anot K. Levanaitės, parodos metu minėtuose miestuose bus rengiamos paskaitos apie budizmo istoriją, pagrindinius mokymų aspektus bei plėtrą Vakaruose.

Tibetietiškos thankos – senoji Tibeto budizmo dailė, vaizduojanti tradicinio budizmo atvaizdus: Budos aspektus, jų mandalas, istorinius mokytojus. Į ritinius susukami paveikslai tibetiečių klajoklių tautoje atsirado dėl patogumo. Thanka yra sudėtingas objektas, susidedantis iš piešinio, kuris gali būti tapytas ar siuvinėtas, tekstilės rėmo bei vieno iš papildomų elementų: šilkinio uždangalo, odinių kampų, medinių kraštų (viršuje ir apačioje). Tradiciškai thankos tapomos ant šilko ar medvilnės, o dažų pigmentui gali būti naudojamas auksas ir brangakmeniai. Religiniu požiūriu jos tarnauja kaip tikslios dvasinės gairės, jų simbolizmas yra itin gilus, suteikiantis daug erdvės studijoms bei atradimams.

Asociacija „Tibeto kultūros namai“ įkurta 2008 metų vasarą siekiant apjungti pastangas apsaugoti ir supažindinti plačiąją Lietuvos visuomenę su autentiškais, daugiau nei 1500 metų istoriją turinčiais kultūriniais ir dvasiniais budizmo pagrindais.

Renginiai „Budos mieste” vyks Spalio 21 – lapkričio 8 d., Nacionalinė M. K. Čiurlionio dailės galerija, V. Putvinskio g. 55.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: