(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Statistikos departamentas prognozuoja, kad pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija 2009 m. spalio mėn., palyginti su 2009 m. rugsėjo mėn., tikėtina, sudarys 0,1 procento.

Metinė infliacija spalio mėn., tikėtina, sudarys 1,5, o vidutinė metinė – 5,4 procento.

Prognozuojama, kad spalio mėn. dėl nuo rugsėjo 1 d. padidėjusio akcizo cigaretėms toliau augs alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainos. Taip pat galimas drabužių ir avalynės grupės prekių kainų augimas dėl naujų rudens sezono kolekcijų. Šios prekių grupės kainų augimą kiek sulėtinti turėtų nesezoninių prekių išpardavimai, nes drabužių ir avalynės prekių grupė pasižymi ryškiu sezoniškumu, susijusiu su vasaros ar žiemos kolekcijų išpardavimais. Infliacijai įtakos turės ir mažėjantys būsto nuomos mokesčiai bei mažai kintančios maisto produktų kainos. Kitų prekių ir paslaugų kainų kitimas, tikėtina, bus nežymus ir turės mažai įtakos SVKI dinamikai.

Nuo 2008 m. alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainos nemažėjo. Nuo 2009 m. pavasario stebimas maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų mažėjimas paskutinius mėnesius kiek sulėtėjo. Transporto prekių ir paslaugų grupės indekso pokyčiai daugiausia priklausė nuo degalų kainų kitimo. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos stabilizavosi.

Metinė infliacija – ataskaitinio ir praėjusių metų atitinkamo mėnesio vidutinio kainų lygio santykinis pokytis.

Vidutinė metinė infliacija – dvylikos paskutinių ir atitinkamų dvylikos ankstesnių mėnesių vidutinio kainų lygio santykinis pokytis.

Statistikos departamento informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: