(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, 406 kamb.) spalio 14 d., trečiadienį, 17 val. vyks gydytojo, rašytojo Stanislovo Moravskio knygos „Nuo Merkinės iki Kauno. Atsiskyrėlio gavenda“ sutiktuvės. Dalyvaus knygos sudarytoja hum. m. daktarė Reda Griškaitė, prof. dr. Irena Buckley, knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė, keliautojas, fotomenininkas Vladas Vitkauskas, aktoriai Virginija Kochanskytė ir Petras Venslovas bei gitaristas Saulius Lipčius. Renginį organizuoja Birštono viešoji biblioteka.

Po to, kai 1994 metais į lietuvių kalbą buvo išversta Stanislovo Moravskio knyga „Keleri mano jaunystės metai Vilniuje. Atsiskyrėlio atsiminimai (1818–1825)“, autoriaus vardas tapo pakankamai plačiai žinomas. Pasirodė nauji Moravskio kūrybos bei jo rankraštinio palikimo tyrinėjimai, o minėta knyga tapo bene dažniausiai cituojamu XIX amžiaus Lietuvos memuarinės literatūros šaltiniu. Ne menkesnę vietą Moravskio kūrybiniame palikime užima ir kitas, Lietuvos skaitytojui mažiau žinomas jo kūrinys – kelionių knyga „Nuo Merkinės iki Kauno. Atsiskyrėlio gavenda”. Šis 1849–1850 metais Ustronės dvare (dabar Jundeliškės, Birštono savivaldybė) parašytas tekstas tapo ne tik pirmuoju viešai paskelbtu Moravskio kūriniu (išspausdintas Vilniuje, 1858 metais, leidinyje Teka Wileńska), bet ir sulaukė puikaus amžininkų įvertinimo: teksto autorius buvo giriamas už erudiciją, neginčijamą rašytojo talentą, minčių originalumą, sąmojį, bei viešai deklaruotą meilę gimtajam Panemunių kraštui, jo gamtai, istorijai, žmonėms.

Stanislovo Moravskio kūrinį Nuo Merkinės iki Kauno sudaro dešimt skyrių: įvadinė dalis ir devynios apybraižos, kuriuose išsamiai pateikiama Merkinės, Nemunaičio, Alytaus, Punios, Nečiuikų, Jiezno, Ustronės ir kt. Panemunių miestų bei dvarelių praeitis, dažnai paįvairinta nestandartinėmis rašytojo įžvalgomis, svarstymais tų vietovių istorijos temomis, dažnai nukrypstant į bendresnes, gilesnes refleksijas apie viso mūsų krašto praeitį, jo ateities perspektyvas. Šios specifinės Moravskio rašymo manieros dėka knyga Nuo Merinės iki Kauno gerokai peržengia ne tik kelionių knygos, ne tik miestelių ar net vadinamosios upių istoriografijos ribas, bet ir gali būti drąsiai vadinama vienu įdomiausių mūsų XIX amžiaus kitakalbės literatūros pavyzdžiu.

Stanislovo Moravskio kūrinyje „Nuo Merkinės iki Kauno“ išsamiai aprašyta Merkinės, Nemunaičio, Alytaus, Punios, Nečiuikų, Jiezno, Ustronės ir kt. Panemunių miestų bei dvarelių praeitis, paįvairinta nestandartinėmis rašytojo įžvalgomis, svarstymais. Leidinys iliustruotas epochinėmis XIX amžiaus Lietuvos meistrų graviūromis bei šiuolaikinėmis fotomenininko Vlado Vitkausko fotografijomis. Knygą papildo įvadinis tekstas, santraukos lenkų ir anglų kalbomis, asmenvardžių bei vietovardžių rodyklės. Kūrinys „Nuo Merkinės iki Kauno“ gerokai peržengia ne tik kelionių knygos, miestelių ar net vadinamosios upių istoriografijos ribas, bet ir gali būti drąsiai vadinamas vienu įdomiausių mūsų XIX amžiaus kitakalbės literatūros pavyzdžiu.

Edita Urbonavičienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: