(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

„Fortepijono stebuklas“ Ingolf Wunder rugsėjo 30 d. koncertuos Kauno filharmonijoje. Praėjus beveik metams nuo jo sensacingų koncertų Vilniuje ir Klaipėdoje, į kuriuos susirinko „lūžtančios“ salės klausytojų, 24 metų austrų pianistas, pelnęs pirmąsias vietas net septyniuose tarptautiniuose konkursuose, sugrįžta su nauja programa.

I. Wunder tąkart pavergė klausytojus sprogstančiu temperamentu, jautrumu bei aukščiausio lygio virtuoziškumu. Sužavėta pianisto charizma, publika atsistojusi jį lydėjo ilgomis ir audringomis ovacijomis.

Kauno filharmonijoje, o vėliau Klaipėdos koncertų salėje ir Vilniaus kongresų rūmuose koncertuosiantis I. Wunder atliks programą, išimtinai skirtą žymiausiajam romantizmo epochos genijui – Fryderykui Chopinui.

Lyg vairuotų „Ferrarį“

„Kodėl skambinate tokiu greitu tempu?“, – prieš keletą metų jaunojo virtuozo teiravosi korespondentai. „Nes aš tai galiu!“, – tada atsakė I. Wunder, kurio azartas skambinant visko mačiusius kritikus tuomet ir žavėjo, ir gąsdino.

Šiandien pianistas, prisimindamas šiuos žodžius tik šypteli: „Iš tiesų aš taip esu sakęs, tačiau nuo tada suaugau. Žinoma, kai man reikia, galiu groti greitai, bet labiau ieškau kitų raiškos būdų. Tai šiek tiek panašu į „Ferrarį“ – žinai, kad gali gerokai viršyti leistiną greitį, bet to daryti neprivalai“, – sako pianistas. Ir iš tiesų per keletą metų jo skambinime greta pašėlusio polėkio atsirado daug naujų spalvų.

Pripažino griežčiausi kritikai

Scenoje I. Wunder – lyg devynioliktojo amžiaus aristokratas, mokantis tiek žerti karštus prisipažinimus, tiek oriai išlaikyti pauzes.

Šįkart pianistas pasirinko skambinti jam pačiam itin brangius F. Chopino kūrinius.

Ne, jis nėra dar vienas savimi patenkintas jaunas atlikėjas, besimėgaujantis žėrinčiais pasažais. Jis – vienas tų, kurie sugeba derinti techniką, stilių bei turinį, tad vos palietęs klavišus, jis sugeba sukurti nuotaiką, lyg visa salė būtų trumpam persikėlusi į XIX a.

„Turbūt kiekvienas, kuris nori suprasti F. Chopiną, turi būti beviltiškas romantikas. Tačiau, nepaisant to, kad keičiasi epochos bei mūsų gyvenimo būdas, F. Chopinas pirmiausia užburia grožiu ir gebėjimu sujaudinti. Tokie dalykai nekinta. Kai išgirsti F. Chopiną – pradedi mąstyti, tampi jausmingas – o juk tai ir yra svarbiausia“, – sako I. Wunder, prisipažindamas, kad per metus būna tik kelios dienos, kai jam netenka skambinti savo mėgstamiausio kompozitoriaus kūrinių.

Lenkų spauda, paprastai skeptiškai vertinanti užsieniečius, drįstančius interpretuoti F. Chopiną, pripažino, kad Ingolfas didįjį romantiką perprato geriau, nei dauguma kitų garsiausiose salėse koncertuojančių pianistų.

Pianistu tapo kone atsitiktinai

I. Wunder gimė mažame Austrijos miestelyje, mokytojų šeimoje. Tėvai, vos sulaukusį ketverių gabų berniuką, nuvedė mokytis muzikos. Tačiau, nors šiandien sunku patikėti, Ingolfas iki pat keturiolikos metų griežė smuiku, o fortepijonu grodavo tik laisvalaikiu. Tačiau kartą jo smuiko mokytojas atsitiktinai išgirdo, kaip jo mokinys skambina ir atpažino genijų: „Kur išmokai taip skambinti?“ Berniukui paaiškinus, kad įspūdingai skambinti jis išmoko, grodamas savo malonumui, mokytojas teištarė: „Tu privalai tapti pianistu“. Šis momentas apvertė I. Wunder, šiandien koncertuojančio visame pasaulyje, likimą. Kaipmat pasipylė pergalės tarptautiniuose pianistų konkursuose. Jaunasis pianistas nuolat koncertuoja garsiausiose salėse Prancūzijoje, Kinijoje, Liuksemburge, Kipre, Belgijoje, Portugalijoje, JAV ir kitur.

Prieš koncertus – klausytojams įdomi staigmena

I. Wunder koncertus Lietuvoje organizuoja „Naujoji muzikų karta“, kurios viena pagrindinių idėjų yra atrasti jaunus talentingus muzikus ir juos pristatyti plačiajai publikai. Šį kartą „Naujoji muzikų karta“ Lietuvos klausytojams pateiks staigmeną. Prieš visus I. Wunder koncertus Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje, pasirodys organizatorių atrinkti gabūs, jauni ir perspektyvūs pianistai, – kiekviename mieste po vieną atlikėją, kurie atliks iki dešimties minučių trukmės kūrinius. „Tikime jaunąja Lietuvos muzikų karta. Šiuo eksperimentu norime suteikti galimybę jauniesiems atlikėjams pasirodyti didžiojoje Lietuvos scenoje prieš žymų bei visame pasaulyje koncertuojantį pianistą. Tai jiems, žinoma, bus nemenkas iššūkis ir didžiulė atsakomybė. Jaunieji atlikėjai beveik neturi progų koncertuoti didžiosiose Lietuvos koncertų salėse, todėl, manome, kad šie pasirodymai jiems bus labai svarbūs. Ketiname tai tęsti ir ateityje. Nuolat stebime augančius atlikėjus, iš kurių galbūt kažkurį pasikviesime ir į mūsų įstaigą“, – sako „Naujosios muzikų kartos“ atstovai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: