Stojamieji egzaminai būsimiems menininkams ir pedagogams
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Birželio 17 d. prasideda pagrindinė stojamųjų egzaminų į meno studijų srities ir meno pedagogikos programas sesija, o nuo birželio 20 d. – stojančiųjų į pedagogikos studijų programas motyvacijos įvertinimas.

Motyvacijos vertinimui iki šiol užsiregistravo 2 179 stojantieji, o vieną ar daugiau meninių gebėjimų egzaminų laikys 3 654 stojantieji. Taip pat 577 stojantieji, norintys studijuoti tokiose studijų programose kaip žurnalistika, kūrybos komunikacija, katalikų teologija, orlaivių pilotavimas, dantų technologija ir kt., dalyvaus atskiruose konkrečių aukštųjų mokyklų rengiamuose egzaminuose ir testuose.

Pagrindinė stojamųjų egzaminų ir motyvacijos įvertinimo sesija vyks iki liepos 4 dienos. Stojantiesiems į menų arba pedagogines studijas registruotis ir užpildyti prašymą reikia ne vėliau negu 24 val. iki jų pasirinkto laikyti stojamojo egzamino arba motyvacijos įvertinimo pradžios. Stojamųjų egzaminų ir motyvacinio įvertinimo tvarkaraščiai paskelbti LAMA BPO tinklapyje (www.lamabpo.lt). Juos kiekvienas stojantysis taip pat gali rasti asmeninėje registracijos formoje.

Valstybė šiemet numato finansuoti 782 menų studijų vietas: 544 universitetuose, 238 kolegijose. Švietimo ir ugdymo krypčių grupei planuojama skirti 1 040 studijų krepšelių: 740 universitetuose, 300 kolegijose.

Stojantieji į meno studijų srities ir meno pedagogikos programas, neišlaikę stojamojo egzamino, negali dalyvauti konkurse į valstybės finansuojamas šių studijų programų vietas. Stojantiesiems į švietimo ir ugdymo studijų krypčių grupės programas už teigiamą motyvacijos vertinimą pridedami 1 arba 2 papildomi balai.

Įvertinimas 0 turi tik rekomendacinį pobūdį, todėl tokį įvertinimą gavęs stojantysis gali dalyvauti konkurse į valstybės finansuojamas šių studijų programų vietas. Asmenys, neužsiregistravę arba neatvykę į motyvacijos vertinimą, į valstybės finansuojamas studijų vietas pretenduoti negalės.

Praėjusių metų patirtis rodo, kad motyvacijos vertinimas paskatino jaunimą atsakingiau pažvelgti į ketinimus studijuoti pedagogines programas. Ne vienas jaunuolis po vertinimo sakė, kad ši patirtis leido dar kartą patikrinti apsisprendimo tapti mokytoju tvirtumą. Gerai besimokantys būsimi pedagogai galės gauti tikslinę stipendiją. Jos dydis – 400 Lt. Stipendijas numatoma skirti pusei įstojusiųjų į valstybės finansuojamas vietas, atsižvelgus į jų stojimo ar studijų rezultatus.

LAMA BPO prezidentas prof. Pranas Žiliukas primena stojantiesiems, kad LAMA BPO informacinė sistema iki liepos 22 d. 17 val. leidžia koreguoti prašymus. „Stojantieji, kurių lūkesčiai po stojamųjų egzaminų nepasiteisins, galės atnaujinti prašymą – pasirinkti kitas jiems tinkančias stojamojo egzamino ar motyvacijos vertinimo nereikalaujančias studijų programas.“

Iki šiol internetinėje bendrojo priėmimo sistemoje iš viso užsiregistravo 19 000 stojančiųjų į aukštąsias mokyklas. Iš jų 13 500 jau įrašė savo pageidavimus į aukštųjų mokyklų programas. 800 asmenų, vidurinį išsilavinimą įgijusių 2009 metais ar anksčiau, į vieną iš 12-os priėmimo punktų jau pristatė brandos atestatus. Stojimo prašymai registruojami iki liepos 22 d. 17 val.

Bendrąjį priėmimą Lietuvos švietimo ir mokslo ministro įgaliojimu vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Išsamią informaciją apie bendrąjį priėmimą, studijų programas, egzaminų ir testų laikymo datas galima rasti LAMA BPO interneto svetainėje www.lamabpo.lt.

LAMA BPO informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: