(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ūkio ministras Dainius Kreivys įsakymu patvirtino Valstybės planuojamų menų inkubatorių plėtros projektų sąrašą. Sąraše 9 projektai, kurių bendra preliminari vertė – 68,6 milijono litų. Projektų įgyvendinimą siūloma finansuoti iš Lietuvos 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų pagal priemonę „Asistentas 2“, taip pat prisidedant juridiniams ir fiziniams asmenims savomis lėšomis.

Pasak ūkio ministro, parama menų inkubatorių plėtrai – vienas iš būdų remti smulkųjį ir vidutinį verslą, ir tai puikiai siejasi su ministerijos nuosekliai vykdoma ekonomikos skatinimo programa. „Ne veltui kalbama, kad mažos valstybės, tokios kaip Lietuva, gali rasti savo nišą pasaulyje būtent per kūrybiškumo ugdymą. Skirdami paramą sieksime sudaryti palankesnes sąlygas pradedantiems verslą, skatinsime kūrybingus mūsų šalies žmones ieškoti meno ir verslo sintezės galimybių, žengti į užsienio rinkas. Mes siekiame, kad intelektinės paslaugos ir turizmas, kartu paėmus, jau 2015-aisiais ne mažiau kaip 40 procentų sudarytų mūsų eksporto struktūros. Šią viziją įgyvendinti, tikiu, padės ir remiamieji projektai, nes menų inkubatoriai gali būti kaip tik ta vieta, kur kūrybinių industrijų atstovai randa terpę kurti paslaugas, vertinamas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – tikisi ūkio ministras Dainius Kreivys.

Visiems į sąrašą įtrauktiems projektų pareiškėjams VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) per 5 darbo dienas nuo įsakymo įsigaliojimo ketina išsiųsti pasiūlymus teikti paraiškas dėl jų pateiktų projektų finansavimo ES struktūrinės paramos lėšomis. Pareiškėjai, kurių projektai yra patvirtintame sąraše, iki 2010 m. sausio 29 d. LVPA turi pateikti paraiškas (projektus). Siekiama, kad projektai būtų orientuoti į verslumo skatinimą; juos įgyvendinant turi būti sudaromos palankios sąlygos menų inkubatoriuose steigti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektus, juos plėsti, didinti jų gyvybingumą. Galutinį sprendimą dėl paramos iš ES struktūrinės paramos lėšų skyrimo priims ministras, pasirašydamas įsakymą dėl lėšų skyrimo.

Naudojant skirtą paramą bus rekonstruoti ir sutvarkyti pastatai, kuriuose veiks menų inkubatoriai, taip pat tinkamai įrengtos jų veiklai reikalingos patalpos. Menų inkubatorių reikmėms numatoma pritaikyti 24 600 kv. m. Planuojama, kad juose vienu metu galės įsikurti iki 243 smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų.

Menų inkubatorius – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio veiklos tikslas – naudojantis turima infrastruktūra (patalpos, įranga ir panašiai), sutelkti įvairių rūšių meno kūrėjus, jų grupes ir su menu susijusius verslus (kūrybinė industrija) plėtojančius asmenis vienoje erdvėje ir taip sudaryti sąlygas menininkams kurti ir pristatyti publikai savo darbus, pradėti nuosavą verslą, plėtoti su menu susijusius verslus, skatinti bendruomenę aktyviau dalyvauti kultūriniame gyvenime, prisidėti prie kultūros paveldo išsaugojimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: