(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras apibendrinęs akcijos „Pradinuko kuprinė: ar ne per sunki?“ rezultatus, išsiaiškino, jog keturi iš dešimties pradinukų į mokyklą eina su sunkesnėmis nei rekomenduojama kuprinėmis. Pasak visuomenės sveikatos priežiūros specialistų, vaiko kuprinės svoris neturėtų viršyti 10 proc. vaiko svorio. Dažniausiai šią normą viršydavo antrokų kuprinės.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistai akcijos metu pasvėrė beveik 1100 pradinukų ir jų kuprinių trečdalyje Kauno mokyklų. Iš jų 40 proc. mokinių kuprinių svoris buvo didesnis nei rekomenduojamas dešimtadalis vaiko svorio. Nepaisant to, kad kuprinių turinys nebuvo tikrinamas, didžiausią mokyklinių nešulių svorį sudarydavo knygos, gaivių gėrimų buteliai ir kita.

Kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė V. Stankevičiūtė, vaikų kuprinių svoris varijavo nuo mažiau nei kilogramo iki šešių kilogramų. Toks didelis skirtumas sukelia daug apmąstymų. Pradinukų tėveliai turėtų kasdien pasižiūrėti savo atžalų kuprinių turinį – galbūt prisikraunama to, ko nereikia, ir nešamas nereikalingas svoris, kuris tik kenkia mažųjų laikysenai.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro duomenimis, daugiausiai sunkių kuprinių neša antrų klasių mokiniai. 76 proc. pasvertų antrokų kuprinių viršijo rekomenduojamus 10 proc. vaiko svorio. Akcijos metu sunkiausia antroko kuprinė svėrė net 6 kilogramus. Įvertinus tai, kad vidutinis antroko svoris yra apie 30 kilogramų, tai kuprinė svėrė dvigubai daugiau nei rekomenduojama. Nenuostabu, kad pradinukų stuburai ir laikysena turi išlaikyti nemažą išbandymą.

Mažiausiai viršijančių svorį kuprinių turėjo patys mažiausieji – pirmokai. Beveik trečdalis (28 proc.) pirmaklasių nešė daugiau nei 10 proc. jų svorio sveriančias kuprines. Pati sunkiausia pirmoko kuprinė, kurią svėrė Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai, buvo 5.5 kilogramo.

Kauno miesto mokyklų trečiokai, pagal Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro atliktos akcijos „Pradinuko kuprinė: ar ne per sunki?“ rezultatus, dažniausiai nešėsi rekomenduojamo svorio kuprines. Kaip bebūtų, 40 proc. trečių klasių mokinių kuprinės visgi viršijo svorį, kuris būtų tinkamas vaikui. Beveik tiek pat (36 proc.) ketvirtokų kuprinių taip pat buvo nerekomenduojamo svorio.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai džiaugiasi, kad akcija „Pradinuko kuprinė: ar ne per sunki?“ neliko nepastebėta ir pedagogai paragino savo mokyklų pradinukus neštis kuo lengvesnes kuprines. Renginio metu kai kurių pirmųjų klasių mokinių kuprinės buvo ypač lengvos ir nesvėrė net 1 kilogramo. Deja, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai apie šių kuprinių turinį pasakyti nieko negali.

Kaip bebūtų, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro atliktos akcijos rezultatai parodė, jog dar daug vaikų į mokyklas eina su sunkiomis kuprinėmis. Dėl per didelio kuprinės svorio gali susiformuoti netaisyklinga laikysena ir sunkesni skeleto-raumenų sutrikimai.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, jog esant netaisyklingai laikysenai, ypač krūtinės ląstos ir stuburo deformacijoms, vidaus organai suspaudžiami, jų veikla apsunkinama, išsivysto įvairūs negalavimai. Tik tėveliai gali pirmi ir laiku pastebėti vaiko laikysenos sutrikimus: tiesiog paprašykite vaiko ramiai pastovėti suglaudus kojas. Pastebėję laikysenos sutrikimus, nedelsdami kreipkitės į vaikų gydytoją.

Mokinių tėveliai turėtų būti budrūs ir nepamiršti kasdien patikrinti mokyklinių kuprinių turinį. Ypač pradinių klasių mokiniai dažnai nešasi į mokyklą daiktus, kurie jiems yra labai mieli, ir priemones, kurių jiems tą dieną nereikia. Taip pat jie turėtų padėti vaikui susidėti knygas bei kitus mokyklinius reikmenis į kuprinę. Sunkiausios ir didžiausios knygos turėtų būti dedamos arčiausiai nugaros.

Pati mokyklinė kuprinė turėtų būti parinkta tinkamai: kuprinės forma turi būti ergonomiška bei atitinkanti fiziologinę vaiko stuburo formą. Diržų ilgis turi reguliuotis, nes skirtingu metų laiku vaikas vilki ne vienodo storio drabužiais. Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g. o vyresniųjų klasių moksleivių – ne daugiau kaip 1000g. Mokyklinės kuprinės svoris su knygomis ir kitomis mokyklinėmis priemonėmis, turi sverti ne daugiau nei 10 proc. vaiko svorio.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai atkreipia dėmesį, kad ypač svarbu stebėti, kad pradinių klasių mokiniai išvengtų skeleto-raumenų sutrikimų, kai jų stuburas tebėra lankstus ir nesukaulėjęs. Dėl kilusių klausimų dėl tinkamos kuprinės pasirinkimo ar laikysenos sutrikimų tėveliai gali kreiptis į Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistes, kurios dirba visose Kauno mokyklose.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: