(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno apskrities viešoji biblioteka (Radastų g. 2, salė) spalio 15, ketvirtadienį, 17 val. kviečia į susitikimą su viena žymiausių lietuvių aktorių, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate Rūta Staliliūnaite.

R. Staliliūnaitė 1963 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją ir pradėjo dirbti Kauno valstybiniame dramos teatre, kuriam liko ištikima trisdešimt metų. Čia ji sukūrė dešimtis įsimintinų vaidmenų, palikusių ryškų pėdsaką teatro istorijoje: Kleopatrą V. Šekspyro pjesėje „Antonijus ir Kleopatra” (rež. H. Vancevičius, 1966 m.), Jurgą – K. Borutos „Baltaragio malūne” (rež. S. Motiejūnas, 1966), Barborą Radvilaitę – to paties pavadinimo J. Grušo dramoje (rež. J. Jurašas, 1972) ir kt. Aktorė taip pat žinoma iš literatūros skaitymų ir kino ekranų. 1993 m. palikusi teatrą, ji subūrė literatūros skaitymų grupę, dalyvavo bendruose literatūros ir muzikos projektuose. Svarbesni vaidmenys kino juostose: Eugenija – „Nesėtų rugių žydėjimas” (rež. M. Giedrys, 1978), Morta – „Medaus mėnuo Amerikoje” (rež. A. Grikevičius, 1981), Meri Džordach – „Turtuolis vargšas..” (rež. A. Žebriūnas, 1982) ir kt.

Iš prigimties esanti puiki tragikė scenoje R. Staliliūnaitė visuomet stebindavo ir sužavėdavo savo talento universalumu, sugebėjimu laviruoti tarp tragedijos, lyrinės ir buitinės dramos, grotesko, miuziklo ir gyvenimiško psichologizmo žanrų. Ji stengdavosi visiškai įsijausti į kiekvieną kuriamą vaidmenį, pasižymėjo profesionalumu, aukšta scenine kultūra, plastika, galėjusi daug ką žiūrovui pasakyti ir nuo savęs. Renginyje bus galima pabendrauti su aktore, pasidomėti jos asmenybe ir kūrybine raiška.

Lankytojai taip pat galės apžiūrėti parodą „Aktorė Rūta Staliliūnaitė. Kūrybos portretas”, kurioje eksponuojamos įvairios detalės iš aktorės kūrybos: atsiminimų fragmentai, komentarai, fotografijos, dovanoti ir spektakliuose naudoti daiktai
Vakaro vedėja – teatrologė Vida Savičiūnaitė. Renginys yra projekto „Nacionalinės premijos laureatės: kūrybos alchemija” dalis.

Edita Urbonavičienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: