© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Gegužės 10 d. aktyvaus laisvalaikio centre “KABLYS” įvyko ilgai lauktas ir daug netikėtumų žadantis vienos nakties teatro renginys – “Teatrinė nemiga”.

Teatro mylėtojams šį renginį organizavo teatro judėjimas “No theatre” ir Maskvos nepriklausoma teatro komanda “Vottebe”. Idėja surengti naktinį teatro maratoną kilo iš Rusijos, nes ten šis renginys vyksta jau keleri metai. “No theatre” šia, 7 valandas trukusia,  teatrine naktimi užbaigė savo trečiajį sezoną.

Teatras prasidėjo vos įžengus į salę

Po 22 valandos įšėję du aktoriai į laukiamąjį žiūrovams pristatė vakaro programą ir pakvietė į salę nueiti labirintu. Taip jie įnešė šurmulio žiūrovų tarpe, kuriems teko į labirintą eiti mažomis grupelėmis. Kliūtys žiūrovams patiko, neliko nei vieno abejingo. Labirintas susidėjo iš sukonstruoto tiltelio, padangų bei spyruoklių čiužinio. Tik praėjus labirintą, reikėjo nusileisti rampa. Už rankos prilaikė aktorius ir taip iš karto žiūrovus įtraukė į veiksmą.

Teatras vyko netradicinėje erdvėje, scena buvo panaši į riedlenčių parką, ant jos buvo daug rampu. Vos įėjus į salę aktoriai užėmė publiką. Vienus vaišino sausainiais ir arbata, kitiems siūlė žaisti badmintoną ar špaguotis. Aktoriai kai kurias merginas nustebino padovanodami gėlių.

Spektakliai, kuriuose nežinai ko tikėtis

Pirmasis spektaklis – provokacija “MR.FLUXUS arba ŠARLATANAI?”. Vos įėjus į salę žiūrovai galėjo pastebėti, kad ant multimedijos rodomas pagrindinis aktorius. Filmuotojas su kamera tą žmogų sekė visą laiką ir taip spektaklį padarė tik įdomesnį. Žiūrovus žavėjo ir tai, kad aktoriai ne kartą sugebėjo renginio lankytojus nustebinti, o kartais net šokiruoti. Jie kirpo sau plaukus, pylė ant veido dažus, nusirengė ir įmitavo sekso sceną. Iš jų galima buvo tikėtis bet ko! Taip pat spektaklis pasižymėjo įvairiais kvapais. Pirmiausiai pakvipo degtine, kurią aktoriai padegė, vėliau šampanas, kuriuo kelis kartus apsiliejo aktoriai, o galiausiai salėje atsirado ir dažų kvapas. Spektaklio istorija pasakojo apie Jurgį Mačiūną, kuris yra vienas iš Fluxus judėjimo pradininkų. Apie prisiminimus su juo pasakojo artimiausi menininko žmonės: žmona, mama, draugai. Spektaklio metu buvo naudojamas performansų atkartojimas.

© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Antrieji pasirodė jaunieji aktoriai iš Klaipėdos, vadovas V.Masalskis. Trupė sužavėjo originalumu. Jų spektaklis vadinosi “BATAI”, nepagalvotum, kad taip išradingai galima vaidinti tik su batais. Batai kalbėjo, pykosi, šoko ir net dainavo! Spektaklio pagrindinė mintis – batai apie žmogų žino kone viską. Kadangi šis pasirodymas vyko gerokai po vidurnakčio, tai aktorių keliamas triukšmas ir jų neblėstantis išradingumas neleido užmigti nei vienam.

Trečiasis spektaklis buvo gedulinga komedija “No concert”. Šis pasirodymas buvo lyg spektaklis – koncertas. Jame aktoriai tiesiog vertėsi per galvą kiekvienas norėdami savo numerį atlikti kuo geriau. Spektaklis pasižymėjo kostiumų ir kaukių įvairove. Pasirodyme buvo poetė, rytų kovų meistras, trys mūzos, šokėjai, mirštantis tenoras, geišos ir juodais kostiumais apsirengusios lapės.

Nepamiršti ir kauniečiai

Nors “Teatro nemiga” vyko Vilniuje, tačiau ir kauniečiai turėjo galimybę išvysti šį neeilinį teatro renginį.  Nuo Kaune esančios Fluxus ministerijos išvyko Kauno teatro mėgėjų delegacija. “Fluxus ministerijos” atstovas visiems išdalino Fluxus maisto davinius, kurie buvo gana orginalūs ir keleivius nustebino. Visi maisto produktai esantys maišelyje buvo sudaryti iš vienos spalvos, pavyzdžiui baltos: nealkoholinis gėrimas “Airanas”, pievagrybis, česnakas ir saldainiai “Tic Tac”.

© Živilės Žilionytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Lankytojai pasitikti svetingai

Į Vilnių kauniečiai atvyko apie 21 valandą, tačiau nuobodžiauti nebuvo kada. Iki renginio pradžios jie turėjo galimybę susipažinti su aktyvaus laisvalaikio centru “KABLYS”. Lauke sukurta jauki atmosfera, sėdimieji krėslai sukonstruoti iš nebenaudojamų padėklų, o kai kur galima buvo jaukiai įsitaisyti tiesiog ant hamako. Buvo įrengti ir suoliukai su staliukais norintiems prisėsti užkąsti ar išgerti kavos. Užkandžiai buvo populiarūs, maistas skanus, todėl greitai nebeliko. Visą naktį lankytojai galėjo mėgautis įvairiais alkoholiniais gėrimais, o norintys miego galėjo išgerti stiprios juodos kavos.

Renginys “Teatrinė nemiga” skirtas ne tik žmonėms, kurie mėgsta teatrą. Pertraukėlių metu žiūrovus užėmė gyvą muziką grojantys atlikėjai.

Fluxus – kas tai?

Fluxus judėjimas susikūrė XX amžiaus septintajame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Į jį jungėsi ne tik dailininkai bet ir kompozitoriai,  architektai, dizaineriai. Dabar šis judėjimas yra išplitęs po visą pasaulį. Jų pagrindinis tikslas – pasipriešinti meno komercializacijai ir instituciniam menui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: