T. Morkūno asmeninio arch. nuotr.

Tomas Morkūnas puikiai žinomas visiems besidomintiems SEO optimizavimu, naujosiomis technologijomis bei jo veikla internete.

Ieškodamas savęs  Tomas tapo jaunuoju verslininku. SEO – tai angliško termino Search Engines Optimization sutrumpinimas. Lietuviškai tai skamba optimizavimas paieškos sistemoms (Google, Yahoo, Bing, Yandex, Rambler, Baidu ir kt.), tiksliau – interneto svetainės optimizavimas paieškos sistemoms. Žiūrint iš Lietuvos pusės – optimizavimas Google paieškos sistemai, kadangi Google paieška naudojasi 98%  lietuvių. Todėl nutarėme pakalbinti verslininką, SEO specialistą – Tomą Morkūną ir apie visa tai sužinoti plačiau.

Sveiki, Tomai, gal pradėkime nuo prisitatymo, ką galėtumėte pasakyti apie save patį, savo patirtį, bei apie savo darbinę veiklą?

– Sveiki, esu Tomas Morkūnas – paskutinio kurso reklamos vadybos studentas – verslininkas. Mane visada domino verslo galimybės internete, todėl nuo pat pilnametystės ieškojau įvairiausių būdų, kaip save realizuoti virtualioje erdvėje. Nors pats esu dar gana jaunas, tačiau teko išbandyti savo jėgas įvairiose veiklos srityse: programavimo, dizaino kūrimo… Deja, tai nėra mano sritys, kuriose galėčiau atsiskleisti. Tiesiog turiu naudingos patirties: galiu koreguoti kodą, žinau jo veikimo principus, galiu kurti ir keisti dizaino elementus, sukurti internetinį projektą… Tačiau negalėčiau save įvardinti, kaip dizainerį ar programuotoją. Mane visada traukė teksto kūrimo menas: straipsniai, įvairūs tekstai, reklaminiai pranešimai ir pan…

Internetinės reklamos sritis apjungia visą mano sukauptą patirtį. Būtent reklamos sferoje atradau save ir visa kitose srityse įgyta patirtis praturtino mano bendrą supratimą apie internetinės reklamos kūrimą bei verslą internete. Todėl save galėčiau įvardinti, kaip laisvai samdomą internetinės reklamos specialistą.

Ne vieneri metai esate susijęs su SEO optimizavimu ir įvairiomis informacinių technologijų naujovėmis. Gal galėtumėte apie visa tai papasakoti plačiau? Kas yra SEO, kaip visa tai veikia, kuo jis naudingas šiandieniniam verslui?

– SEO (angl. Search Engine Optimization) – interneto svetainių optimizavimas paieškos sistemoms. Šiuo metu tai pats veiksmingiausias internetinio marketingo įrankis. Šiandieniniam verslui jis gali suteikti ilgalaikį potencialių klientų srautą. Kiekviena šiuolaikiška įmonė privalo turėti interneto svetainę. Tačiau vien tik internetinis puslapis negali užtikrinti efektyvaus reklamos kanalo internete. Siekiant, kad įmonės interneto svetainė būtų veiksminga kaip reklamos priemonė, būtina ją optimizuoti paieškos sistemoms.

Optimizavimas vykdomas dvejais etapais: vidinis optimizavimas ir išorinis. Vidinio optimizavimo metu pertvarkomas svetainės informacinis turinys, taisomos kodo klaidos. Taip įmonės svetainė tampa „draugiška“ paieškos sistemoms. Išorinio optimizavimo metu kuriamos sąsajos (atgalinės nuorodos) su kitomis autoritetingomis svetainėmis. Išorinio optimizavimo sėkmė turi labai didelę reikšmę bendriems SEO rezultatams.

Kodėl pasirinkote būtent SEO specialisto veiklą? Kodėl tai pasirodė patrauklu bei naudinga?

– Visada ieškojau ir vis dar ieškau naujų galimybių reklamai internete. Tikriausiai, kaip ir kiekvienam interneto projektų savininkui, man iškilo klausimai: kodėl kai kurie mano projektai reitinguojami „Google“ paieškos sistemoje pagal atitinkamus raktažodžius anksčiau arba žemiau nei kiti projektai, kaip pasiekti aukštesnių pozicijų paieškos rezultatuose… Todėl pradėjau ieškoti informacijos apie SEO. Supratus, kad tai itin veiksminga reklamos priemonė internete, SEO tapo didžiausia mano aistra. Čia pasitelkiant visą savo sukauptą patirtį, galiu pilnai atsiskleisti. Pradedant nuo svetainės kūrimo, jo turinio pildymo (vidinė SEO optimizacija) ir baigiant projekto paleidimu bei viešinimu pasitelkiant socialinius tinklus, straipsnius (išorinė SEO optimizacija).

Ką realiai galima pasiekti SEO optimizavimu, ar tai nėra į praeitį nueinantis dalykas?

– SEO optimizavimas interneto svetainei gali suteikti ilgalaikį tikslinės auditorijos srautą. Priklausomai nuo pasirinktų raktažodžių, tikslinis srautas gali generuoti tiesiogines pajamas iš reklamos (jei svetainėje talpinami reklaminiai skydeliai) ar pardavimų (jei tai įmonės puslapis). Lankytojų srauto dalis neretai gali būti potencialūs klientai, kuriuos domins įmonės siūlomos prekės ar paslaugos. Tai itin efektyvi internetinės reklamos priemonė. Ji tikriausiai visada bus aktuali, kol interneto vartotojai naudosis paieškos sistemomis.

Kokią įtaką paieškai internete šiandien turi socialiniai tinklai?

– Socialiniai tinklai turi vis didesnę reikšmę paieškos rezultatams. Svetainės, kuriose įdiegti soc. tinklų įskiepiai gali įgauti pranašumą prieš konkurentus. Kokybiškas ir aktualus turinys socialiniuose tinkluose neretai tampa „viral“ (virusinė naujiena). Toks turinys savaime dideliu greičiu plinta soc. tinklų naujienų srautuose, todėl svetainėje esantys soc. įskiepiai generuoja didelį pasidalinimų skaičių. Tokiu būdu kokybiškas turinys gali tapti autoritetingu paieškos sistemų atžvilgiu ir užimti aukštas pozicijas paieškos rezultatuose.

Startavus „Google Plus“ socialiniam tinklui suaktyvėjo suasmenintos paieškos. Nuo šiol paieškos rezultatams turi įtakos ne tik vartotojo geografinė padėtis ar kiti kriterijai, bet ir jo draugų ratuose esančių žmonių rekomendacijos (puslapiuose paspaudžiant „Google Plus“ įskiepį „+1“).

Taigi, socialiniai tinklai daro vis didesnę įtaką, todėl optimizuojant svetainę neturėtų būti pamiršti ir soc. tinklų įskiepiai.

Internetas visuomet buvo mūšio arena. Kaip „Google“, bei kitos paieškų sistemos bando kovoti su SEO optimizatoriais?

– „Google“ nuolat atnaujina paieškos algoritmus, taip siekdama „išgryninti“ paieškos rezultatus ir vartotojui pateikti pati geriausią, labiausiai jo užklausą atitinkantį turinį. Neretai iš kolegų tenka išgirti būgštavimus, kad „Google“ vis atnaujindama algoritmus siekia padidinti „AdWords“ sistemos pardavimus. Nenorėčiau sutikti su šiuo teiginiu ir esu įsitikinęs, kad „Google“ veikia visų pirma vartotojui labui. Todėl tinkamai optimizuota svetainė keičiantis algoritmams turėtų tvirtai išlaikyti savo pozicijas.

Ar galėtumėte papasakoti kaip rinką pakeitė „Google Penguin“ ir „Google Panda“ atsiradimas – ką reiktų apie tai žinoti eiliniam vartotojui?

– Šie nauji paieškos algoritmai per pastaruosius metus sukėlė bene daugiausiai pakyčių paieškos rezultatuose. Nemažai svetainių dėl peroptimizavimo buvo apskritai pašalintos iš „Google“ paieškos sistemos. „Google“ visada deklaravo, jog pirmenybę teikia tik kokybiškam, unikaliam ir vartotojui naudingam turiniui. „Penguin“ ir „Panda 3.5“ algoritmai tik dar kartą įrodė kokybiško turinio svarbą. Todėl svetainės turinys turėtų būti kuriamas visų pirma lankytojams ir tik galiausiai pritaikytas paieškos sistemoms. Jei svetainės turinys bus natūraliai patrauklus ir populiarus, jis savaime bus aukščiau reitinguojamas „Google“ paieškos rezultatuose.

Ar šiuo metu dalyvaujate kokių nors internetinių projektų kūrime? Kur link šiomis dienomis vertėtų kreipti žvilgsnius jauniems IT specialistams?

– Šiuo metu gana aktyviai dalyvavau android24.lt projekto atnaujinime. Atlikus SEO optimizaciją buvo pasiekti labai geri rezultatai. Atnaujinus dizainą ir pasitelkus viešuosius ryšius, pritraukta daug naujų, aktyvių straipsnių rašytojų. Šiuo metu „Android24“ yra vienas iš populiariausių lietuviškų naujienų portalų apie „Android“ operacinę sistemą. Todėl tapęs projekto atstovu Lietuvoje, stengsiuos išlaikyti iškovotą rinkos dalį. Šiomis dienomis Lietuvoje vis dar itin populiarūs socialiniai tinklai bei išmanieji telefonai. Todėl jauniems IT specialistams vertėtų orientuotis į išmaniųjų telefonų bei socialinių tinklų aplikacijų kūrimą, kurios atvertu galimybes pradėti savo verslą.

Ką galėtumėte patarti bei palinkėti žmonėms norintiems pradėti panašią į Jūsų veiklą?

– Pastaraisiais metais vis daugiau Lietuvos įmonių pradėjo suprasti SEO svarbą, todėl šiuo metu vis dar palankus metas pradėti teikti SEO paslaugas. Tačiau nereikėtų apsiriboti viena reklamos niša. Jei dar neatradote savo aistros, išbandykite keletą skirtingų sričių, o galbūt atraskite kažką naujo. Svarbiausia – jūsų darbas jums turi būti malonumas, tuomet nejausite didelio nuovargio ir darbo rezultatai bus žymiai geresni.

Dėkoju už pokalbį.

Bereklamosnegerai – SEO paslaugos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: