(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pavasario semestre dalyvauti mainų programose ir studijuoti užsienio universitetuose šiemet panoro penktadaliu daugiau ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto bakalaurų negu pernai. Studentus patraukė tiek didėjantis siūlomų universitetų-partnerių skaičius, tiek galimybė nuvykti į egzotiškas šalis: Australiją, Singapūrą, Pietų Korėją, Japoniją, Peru, Argentiną. Mainų programos šiose šalyse sulaukė daugiausia lietuvių studentų dėmesio.

“Studentai iš mainų programų siekia gauti kuo didesnę naudą – ne tik gilinti žinias užsienio universitete, bet ir pajusti kitos šalies kultūrinį gyvenimą, išmokti naujų užsienio kalbų, susipažinti su žmonėmis, keliauti, pramogauti. Tolimiausios šalys juos labiausiai intriguoja. Tiek išvykę mūsų studentai, tiek pas mus besisvečiuojantys užsienio studentai dalinasi įspūdžiais apie kitas šalis, studijas svetur, taip sudomindami ir bendramokslius. Kasmet norinčiųjų dalyvauti mainų programose sulaukiame vis daugiau”, – pasakojo ISM tarptautinės plėtros ir mainų programų vadovė dr. Rūta Kazlauskaitė.

Universiteto atstovės teigimu, pasinaudodami mainų, dvigubo diplomo ir praktikos užsienyje programomis, studentai užsienyje gali praleisti nuo pusmečio iki 2 metų. “Didelė dalis jaunimo skuba dairytis studijų užsienyje, pamiršdami, kad turi puikias progas jas išbandyti ir įstoję į Lietuvos universitetus, – teigė dr. R. Kazlauskaitė. – Laikomės pozicijos, kad norintieji kuo efektyvesnių studijų turėtų bent semestrą praleisti kitame universitete. Tokiu būdu plečiamas akiratis, ugdomas gebėjimas mąstyti ir vertinti įvairiapusiškiau, lavinami socialiniai ir kalbiniai įgūdžiai, studentai mokosi prisitaikyti prie pokyčių, užmezga kontaktų”.

ISM studentas Algirdas Zabarauskas, grįžęs po studijų Japonijoje, pažymėjo, kad buvo patekęs į visiškai kitokią kultūrinę aplinką. “Japonijoje universitetas yra institucija, padedanti jaunuoliams tapti pilnaverčiais visuomenės nariais ir mokanti harmoningai į ją įsilieti. Universitetuose specifinių profesinių žinių įgijimas nėra prioritetas – tuo rūpinamasi įsidarbinus. Neabejotinai, dalyvavimas mainų programoje yra investicija į save. Susipažindami su kitomis kultūromis, praturtiname savo pasaulėžiūrą, tampame atviresni ir imlesni”, – sakė studentas.

Pagal ERASMUS ir bendradarbiavimo programas ISM studentai vyksta į beveik 80 universitetų 40-yje pasaulio šalių. Priimantis universitetas atleidžia atvykstančius studentus nuo studijų mokesčio. Grįžus po dalinių studijų užsienyje, šis studijų laikotarpis yra pilnai pripažįstamas ISM.

Šiuo metu dar 26 universiteto studentai, siekdami gauti dvigubą diplomą, studijuoja BI Norwegian School of Management (BI Norvegijos vadybos institute) bei Edinburgo Napier ir Abertay Dundee universitetuose Jungtinėje Karalystėje. Pagal ERASMUS praktikos mainų programą 5 studentai atlieka praktiką įmonėse Vokietijoje, Škotijoje, Prancūzijoje ir Maltoje.

Evelina Stankevičiūtė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: