Kino filmo "Her" kadras

Nors hipsterių fenomenas pasaulį išvydo gan nesenai, tačiau kai kurie filmai jį tiesiog išpranašavo. Vieni savo kelią į šlovę prasiskynė tik dabar, kiti topų viršūnėse karaliauja jau daugybę metų. Kviečiame susipažinti su TOP 10 geriausių hipsteriškų filmų, kurie net ir nepropaguojantiems tokio stiliaus tikrai patrauks dėmesį ir garantuos vietą vakaro kino seanse.

10. „Ji“ („Her“)

Mokslinės fantastikos drama, kurioje mokslinė fantastika įtikimai žmoniška  ir dirbtinio intelekto idėja nušviečiama kiek kitokiomis spalvomis. Juostos scenarijaus autorius ir režisierius Spike Jonze teigia, jog filmas yra apie „ryšio sukūrimą su kažkuo kitu, ne tik pačiu savimi“. Retro stiliumi dvelkiančioje netolimoje ateityje Teodoras (Joaquin Phoenix) išgyvena skyrybas su savo ilgamete žmona Katerina (Rooney Mara). Uždaro būdo, jautraus, dėl skyrybų besisielojančio vyro gyvenimas – gana įzoliuotas: jis rašo laiškus kitų žmonių artimiesiems ar mylimiesiems, darbe bendrauja su vienu kolega Paulu (Chris Prat), kartais leidžia laiką su savo kaimynais Eimi (Amy Adams) ir Čarlzu (Matt Letcher). Laikais, kai technologijos valdomos žodžiu, Teodoras žaisdamas video žaidimus ir gyvendamas ta pačia rutina tiesiog egzistuoja. Viskas pasikeičia, kai jis nusprendžia įsigyti kompiuterio operacinę sistemą, kuri kaip teigiama atstoja „tikrą žmogaus sąmonę“. Kompiuterinė sistema, save pasivadinusi Samanta, (Scarlet Johanson balsas) pasirodo esanti toli gražu ne Apple programa Siri. Samanta atrasdama save, kartu keičia ir Teodoro gyvenimą.

„Oskaru“ už geriausią originalų scenarijų apdovanota „Ji“, tai jautri istorija apie kiekvieno trokštamą pilnatvę ir meilę, amžiuje, kai prieš kur nors einant dažniau pasitikrinama ar ten bus belaidis interneto ryšys, o ne ar artimas žmogus eis kartu.

9. „Frenkas“ („Frank“)

Keista, bet kartu ir įtraukianti britų komedija „Frenkas“ – tai pasakojimas apie muzikos grupės susibūrimą, įrašinėjant atokioje kaimo apylinkėje studijinį albumą, kur svarbiausia tampa grupės santykių analizė, konkurencija dėl Frenko, kuris ant galvos nešiojasi plastikinę galvą, dėmesio.

Energingas, tačiau netalentingas muzikantas Džonas, norėdamas ištrūkti iš mažo miestelio rutininio gyvenimo, prisijungia prie alternatyvios muzikos grupės „The Soronprfbs”. Neištariamo pavadinimo grupei vadovauja ekscentriškas, talentingas, bet psichiškai nestabilus Frenkas, nuolat nešiojantis didžiulę netikrą galvą ir niekuomet jos nenusiimantis. Nors po nesėkmingo koncerto ne visi grupės nariai šiltai priima Džoną ir šis dėl jų dar išleidžia visas santaupas, vaikinas lieka su grupe. Šią tragikomediją įkvėpė kultinio muzikanto Franko Sidebottomo ir kitų muzikos pasaulio autsaiderių gyvenimai. Išskirtinis ir Michaelo Fassbenderio vaidmuo – jis ir įkūnija Frenką.

Keistas, šaltokas, bet originalus ir įdomus filmas, pasakojantis apie sudėtingus žmogaus sąmonės ir pasąmonės procesus. Daug kartų nominuotas bei nemažai apdovanojimų susilaukęs filmas tikrai pritrauks netradicinių filmų mėgėjų dėmesį.

8. „Sodų Valstija“ („Garden State“)

„Sodų Valstija“ yra Amerikiečių komedija-drama, parašyta garsaus aktoriaus bei režisieriaus Zach Breff, kuris pats ir atliko pagrindinį vaidmenį. Filme taip pat vaidina Natalie Portman, Ian Holm bei Peter Sarsgaard, tad toks derinys nuteikia labai įdomiam filmui. Keisti, netipiniai personažai, jų stebinančios bendravimo formos ir nenuspėjami psichologiniai niuansai garantuoja gerą vakaro filmo pasirinkimą.

Aktorius Andrius Largemanas yra prislėgtas bedarbis, Los Andžele vos suduriantis galą su galu. Tačiau užtenka tėvo skambučio ir jis, įgijęs vilties, jau savo gimtinėje Naujajame Džersyje. Čia vaikinas pajunta, kad gyventi verta, bet tik tada, kai supranta galįs susidoroti su konfliktais, kurie kyla dėl jo ir dėl jo aplinkos.

„Sodų Valstija“ paremtas tikrais faktais iš režisieriaus Z.Breff gyvenimo buvo labai teigiamai įvertintas kritikų. Susilaukęs nemažai kino apdovanojimų šis filmas yra vertinamas kaip vienas geriausių Z.Breff darbų.

7. „Groja Liuvinas Deivisas“ („Inside Llewyn Davis“)

Niujorkas, šešiasdešimtieji. Iš pradžių nelabai aišku ką Liuvinas, veikia, ir kur link eina – šlaistosi šen bei ten, retkarčiais vis pabrazdindamas, oi kaip smagiai pabrazdindamas gitara. Kol galiausiai supranti: jis neturi namų. Nei pinigų. Ir praganė draugo katiną.

Šio filmo esmė ne išorinis vyksmas bet jausmas būnant charizmatiško nevykėlio folko muzikanto kailyje. Tiesa, Liuvinas kalba nedaug, ir bala žino ką jis galvoja, tačiau į klajojančio menininko būseną įsijausti padeda lėtas ir intymus filmo veiksmas. Oskaro laureatai Coenai biografinėje juostoje pristato būtent tai, ko reikia žiūrovui: komediją su melancholijos atspalviu, lengvabūdiškumą ir galingą saviraišką, sukoncentruotą į menininko kūrybos išraišką. Filmas, kupinas koeniškų juokelių, pavadintas populiariausio atlikėjo albumo pavadinimu.

Kino kritikai buvo apstulbinti puikaus biografinių faktų ekranizavimo bei viso būrio garsiausių aktorių ir dainininkų pasirodymų ekrane. Pagrindinio vaidmenį filme atliko Oscar Isaac, o be jo čia pamatysite netikėtame amplua atsidūrusį Justin Timberlake, Carey Mulligan („Didysis Gatsbis“) ir Ethan Phillips. Filmas laimėjo 2013 m. Kanų kino festivalio didįjį prizą.

6. „500 vasaros dienų“ („500 Days of Summer“)

Tai istorija apie vaikiną, kuris sutinka merginą. Berniukas Tomas užaugo manydamas, kad niekada nebus iš tiesų laimingas, iki tos dienos kol sutiko tą vienintelę. Mergina Sumer taip nemanė. Po tėvų santuokos griūties ji mylėjo tik du dalykus. Pirma savo ilgus juodus plaukus. Antra kaip greitai ji galėjo juos nukirpti. Tomas sutiko Sumer sausio aštuntąją. Jis beveik iškart supranta, kad ji yra būtent tai ko jis ieškojo. Tai istorija kaip vaikinas sutinka merginą. Bet iškart supraskit tai – ne meilės istorija. Kai Tomas ir Sumer išsiskiria, vaikinas ima prisiminti kartu su mylimąja praleistas 500 dienų, siekdamas išsiaiškinti, kodėl žlugo jų santykiai. Prisiminimai ne tik padeda Tomui rasti atsakymus, bet ir priverčia jį susimąstyti apie tikrąsias vertybes…

Tai Amerikiečių romantinė komedija kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka Joseph Gordon-Levitt („Pradžia“) ir Zooey Deschanel („Jis Sako Taip“). Režisieriaus Marc Webb kurtas filmas „500 vasaros dienų“ kritikų įvertintas labai palankiai. Nominuotas dviem auksiniams gaubliams, taip pat buvo pagerbtas dar 9 laimėjimais ir 17 nominacijų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 knygų ekranizacijų

5. „Submarine“

„Submarine“ – linksmas filmas apie sudėtinga jauno berniuko vardu Oliveris gyvenimą. Oliveris stengiasi išspręsti savo ir tėvų meilės reikalus kaip suaugęs.

Velsas, pajūrio miestelis. Penkiolikmetis Oliveris Teitas skaito žodyną ir kitas protingas knygas. Būsimasis literatūros genijus (klasės akyse – nevykėlis) savo gyvenimą įsivaizduoja kaip filmą. Pageidautina prancūzų naujosios bangos stiliaus, filmuotą 8 mm juosta. „Man atrodo, kad vienintelė galimybė ištverti gyvenimą yra įsivaizduoti save absoliučiai kitokiomis aplinkybėmis.“ Tokia jo egzistencinė filosofija. Ramybės Oliveriui neduoda du rūpesčiai. Pirma, draugauti su bendraklase piromane Džordana sudėtinga. Ji tobula ir nekenčia romantikos. Vis dėlto nekaltybę prarasti būtų neblogai… Antra, tėvas grimzta į vandenyno gilumo depresiją, o mama, rodos, atnaujins romaną su jaunystės meile – iškalbingu šviesos mistiku ir gyvenimo būdo vadovu. Oliveris imasi veiksmų. Ši komiškai romantiška paauglystės istorija vyksta anais nostalgiškais laikais, kai meilės dainos skambėjo iš kasečių ir niekas niekur neskubėjo.

Režisieriaus Richard Ayoade kurtas filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka Craig Roberts („Kaimynai“), Yasmin Paige („Antrininkas“) ir Sally Hawkins („Džeinė Eir“) bei buvo labai teigiamai įvertintas kritikų.

4. „Jausmų Galia“ („Eternal Sunshine of the Spotless Mind“)

Neįtikėtina meilės istorija apie Joelį ir Clementine, dvi priešingybes, kadaise aistringai pamilusius vienas kitą, o dabar jau benutraukiančius santykius. Visai netikėtai Joelis sužino, kad Clementine intensyviai lankosi pas psichiatrus, kur jai taikoma neįprasta procedūra: atminties ištrynimas.Joelis, savo širdyje vis dar puoselėjantis šiltus ir aistringus jausmus Clementine, negali susitaikyti, kad jo mylimoji pasiryžo dirbtinai ištrinti iš atminties visus prisiminimus, susijusius su jų meile. Pykčio ir nevilties genamas, jis taip pat nusprendžia atsikratyti prisiminimų apie Clementine pas psichiatrus…Didžioji filmo dalis kaip tik ir vyksta Joelio mintyse ir prisiminimuose, kai jam taikoma trynimo procedūra: vienas po kito iškyla nuostabūs jų meilės prisiminimai, kurie čia pat yra psichiatrų ištrinami.Staiga Joelis suvokia, kad jis visai nenori pamiršti Clementine ir procedūros metu pradeda slėpti ją kituose savo prisiminimuose, kas galiausiai labai netikėtai paveikia visą jo atmintį…

“Jausmų galia” tai drama, kurią sukūrė prancūzų režisierius Michel Gondry. Filme naudojami mokslinės fantastikos ir neosiurrealizmo elementai, nagrinėjama atminties ir romantinės meilės prigimtis. Pagrindinius vaidmenis atlieka tokie garsūs aktoriai kaip Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, kurių darbų pristatinėti nebereikia, tad filmas kalba pats už save – pažiūrėti verta.

3. „Tenenbaumų Šeima“ („The Royal Tenenbaums“)

Ryškiausiomis Holivudo žvaigždėmis spindinti komedija “Tenenbaumų Šeima” pasakoja apie ekscentrišką Tenenbaumų šeimą, užauginusią tris vaikus – genijus ir susivienijančią, kai tėvas suserga nepagydoma liga. Chas (Ben Stiller) jau paauglystėje pradeda prekiauti nekilnojamu turtu ir turi tiesiog įgimtą tarptautinių finansų suvokimą, Margot (Gwyneth Paltrow) rašo puikias pjeses ir devintoje klasėje gauna 50.000 JAV dolerių stipendiją, o Richie (Luke Wilson) tris metus iš eilės laimi JAV nacionalines teniso varžybas. Jaunieji genijai užauga, jų tėvai išsiskiria… Nors ir būdami labai gabūs, gyvenime jie patiria daugybę sunkumų ir problemų. Po 17 nesimatymo metų šeima suburia tėvo Royal Tenenbaumo tariama liga – jis apsimeta sergąs skrandžio vėžiu, nes nebeturi kur gyventi.

Filmas kupinas subtilaus humoro, originalių dialogų, išskirtinio montažo ir puikios muzikos (Bitlai, Ramones, Nick Drake, Elliot Smith). Nepriekaištinga pirmo ryškumo aktorių vaidyba keri ir žiūrovų, ir priekabių kino kritikų širdis. Filmą “The Royal Tenenbaums” lydi puikūs atsiliepimai, o filmo scenarijus buvo nominuotas „Oskaro“ apdovanojimui.

2. „Džuno“ („Juno“)

Šešiolikmetė Džuno (Elen Page) susivokia, kad po „netyčinio“ atsitikimo su geriausiu bičiuliu Poliu (Michael Cera) pradėjo lauktis kūdikio. Sėdėdama abortų klinikoje, mergina pajunta, kad negali nutraukti nėštumo. Tėčiui ir pamotei ji prisipažįsta apie savo padėtį. Vienintelis racionalus sprendimas – atiduoti kūdikį įvaikinti… Netrukus atsiranda jauna šeima. Tačiau kartu su augančiu pilvu auga ir bręsta pati Džuno. Taip nejučia ji įžengia į sudėtingą suaugusiųjų pasaulį.

Kritikų labai gerai įvertinta komiška drama kurta režisieriaus Jason Reitman nepriklausomoje kino studijoje susilaukė pasaulinės sėkmės ir gavo „Oskaro“ statulėlę už geriausią kino filmo scenarijų. Pasaulį nustebinusi mažo biudžeto drama buvo pati populiariausia amerikietiško nepriklausomo kino juosta. Nors ir filmo siužetas gali pasirodyti kiek banalus ir nuspėjamas, tačiau nepriekaištinga aktorių vaidyba ir švietėjiška idėja pateisina visas filmui priskiriamas liaupses ir nominacijas.

1. “Pasiklydę Vertime“ („Lost in Translation“)

Holivudo aktorius veteranas Bobas (Bill Murray) atvyksta į Japonijos sostinę Tokiją filmuotis viskio reklaminiame klipe. Bobas išgyvena didžiulę krizę – jis pats nežino, ko nori, jaučiasi pavargęs nuo žmonos, negali užmigti ir yra labai nusivylęs gyvenimu. Tame pačiame Tokijaus viešbutyje apsistojusi ir jauna mergina Šarlotė (Scarlett Johansson). Ji dažniausiai leidžia dienas visiškai viena viešbutyje. Šarlotė ką tik baigusi studijas universitete, tačiau taip pat nežino, ko nori iš gyvenimo. Bobas ir Šarlotė vis atsitiktinai susitinka viešbučio lifte, bare, foje, koridoriuose. Nepaisydami solidaus amžių skirtumo, jie stengiasi pamiršti asmenines problemas, pradeda bendrauti, aptarinėti pačius įvairiausius dalykus, tokius, kaip meilė, laimė ar gyvenimo prasmė. Dviems vienišiems, be ne laisviems žmonėms, ši platoniška draugystė, ilgi pokalbiai vakarais, karaoke, vaikštinėjimas po nepažįstamą didžiulį miestą, kuriame beveik niekas nekalba angliškai, padeda pabėgti nuo gyvenimo beprasmybės jausmo. Dvi šiame gyvenime pasiklydusios ir pasimetusios sielos suranda viena kitą. Bet jie abu Tokijuje apsistoję tik trumpam.

“Pasiklydę vertime” – režisierės Sofios Coppolos šedevras, vienas iš geriausių, įsimintiniausių ir romantiškiausių 2003 m. filmų, pelnytai apdovanotas 3-jomis “Auksinio gaublio” premijomis ir gavęs „Oskaro“ statulėlę už geriausią scenarijų. Tai komiški epizodai iš japoniškų – amerikietiškų papročių, tradicijų ir įpročių radikalių skirtumų, jaudinančios romantiškos scenos, puiki muzika, scenarijuje nenumatytos improvizacijos ir žodžiais neaprašoma aktorių vaidyba.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

*Sąrašas sudarytas dalinai remiantis watchmojo.com informacija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: