© Evelinos Pabricaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Viešoji erdvė – antras mūsų gyvenimas, kuriame kartais tampame visai kitais žmonėmis.

Vos prabilus apie viešąją erdvę ir puslapius, kuriuose esame užregistravę savo asmenines anketas, pirmasis internetinis adresas, šovęs į galvą, tai www.facebook.com. Puslapis puikiai pažįstamas kiekvienam iš mūsų. Viešai publikuojamos nuotraukos, nuorodos į tam tikrus dalykus, kurių galbūt dar nematei ir negirdėjai, ir dar begalė kitų dalykų kasdien čia patraukia mūsų akis. Tačiau yra ir tokių aspektų, kurie kartais priverčia pagalvoti ar žmonės supranta, kas tas „Facebook‘as“ ir ar tikrai žino, kad kai kuriuos dalykus reikėtų laikyti už kelių užraktų, o ne viešinti ir po to labai gailėtis? Tad kokie tie 25 dalykai, kurių tikrai nevertėtų daryti virtualioje erdvėje ir kurie kartais gali aplinkiniams sukelti daug neigiamų emocijų?

1. Perdėtai rūpintis savo vaikais

Taip, tėveliai, ypatingai jauni, be galo mėgsta pasidžiaugti savo vaikų pasiekimais ar kiekvienu įdomesniu įvykių jų gyvenime. Mes mylime jūsų vaikus, tikrai, tik ar mums būtina žinoti apie kiekvieną jų pridarytą „pampersą“, naujai išmoktą žodį ar sugadintą žaisliuką?

2. Reklamuotis

Tu gavai darbą? Sveikinam, tu tikrai esi toks ne vienas! Tik turim vieną prašymą – jei nori reklamuotis ar reklamuoti savo darbą, susikurk reklamos puslapį/ grupę. O jei nori prarasti draugus, ‚spamink“ juos su savo reklamomis.

3. Skelbti vietas, kuriose tu esi

Ar pagalvojai, kad yra žmonių, kurie nori žinoti, kur tu esi, ką veiki? Kaip tu galvoji, kodėl tavo tėvai naktimis ramiai nemiega? Nes jie bijo ir bijo neveltui – negerų kėslų turintys žmonės, jei tik jiems būsi įdomus, tave surasti gali vos keliais pelės mygtuko paspaudimais. Būk atsargus.

4. Verkšlenti 

Atsiranda tokių žmonių, kurie vos tik nutikus kažkam blogo, užplūsta „facebook“ „sieną“ tokiais užrašais, kurie reikalauja draugų rūpesčio ir tokių klausimų, kaip „kas atsitiko?“. Kažkas panašaus į :

  • Svarstau ar viskas, ką dariau, nusipelnė mano pastangų…
  • Taip, tai ką tik įvyko…
  • Karma – bjaurybė…

5. Afišuoti kiekvieną naują savo gyvenimo įvykį

50 tų pačių nuotraukų, kaip tu atrodai ką tik išėjusi iš kirpyklos, tikrai nesuteikia tavo šukuosenai žavesio. Nusipirkai ar gavai dovanų automobilį? Mums tikrai neįdomu, kaip atrodo kiekviena jo detalė. Ką tik atsigulusi į vonią nusprendei, jog tavo kojos gražios ir būtinai reikia jų nuotraukos? Tik neįmesk telefono į vandenį, nes po to gali būt, kad neturėsi su kuo nofotografuot jo “žūties”

6. Skelbti itin asmeninius dalykus viešai

A)     Vietoj to, kad poros sėdėtų viena šalia kitos ir savo meilės prisipažinimus šnibždėtų vienas kitam į ausį, jos viešai savo meilę ir gan intymius pokalbius publikuoja visiems matomose vietose (įrašai ant “sienų”, komentarai po nuotraukomis ir t.t.)

B)     Taip pat, pasilikit sau asmeninius dalykus, tokius, kaip religiniai įsitikinimai, reikalai, susiję su šeima, draugais, sveikata ir t.t. (KITY – Keep it to Yourself).

7. Dalintis savo asmeniniu profiliu su antra puse

Jau ir taip kvėpuojat vienu ritmu, turit savų paslapčių ir dalykų, kuriuos suprantat tik jūs. Jums to vis dar neužtenka? Profilio dalinimasis neišpręs šitos dilemos – nėra jokios priežasties, kodėl reiktų tai daryti.

8. Perdėtai rūpintis savo sportiniais pasiekimais

Tikrai labai svarbu, kad 400 tavo draugų sužinotų, jog ką tik padarei 20 atsilenkimų, išgėręs sultis padarei dar 10, po to 15 minučių mynei dviratį, vakare užsiiminėsi joga, o lapkritį ruošiesi bėgti maratoną… Mums tai tikrai labai “svarbu”.

9. Fotografuoti maistą

Manau, mes visi puikiai žinom, kaip atrodo cepelinai, kotletai, obuolių pyragas ar šašlykai su svogūniukais. Kam be reikalo gadinti alkanam žmogui nuotaiką? Nors, palaukit, juk į vyro širdį – per skrandį, tad dabar aišku, kodėl merginoms tai gan aktualu…

10. Siuntinėti visiškai beprasmes žinutes

Ne vieną kartą tenka gauti žinutes, kurių paskutinis sakinys daugmaž toks : “Tad jei neišsiųsi šios žinutės per 25 minutes, tavo mylimas kačiukas bus partrenktas ir tave 7 metus lydės prakeiksmas”. Kaip baisu! Gaila, neturiu kačiuko, gal tada patikėčiau.

11. Rašyti apie dalykus, kurie ir taip visiems aiškūs

A)     Lauke lyja? Taip, mes matom, nes kiekvienuose namuose yra langai. Kam tai priminti ir dar su nuotraukom?

B)     Rugsėjo 1 ne už kalnų? Žinom, turim kalendorių, tik stengiamės to sau nepriminti, nes juk vis dar vasara!

12. Nuolat keitinėti savo santykių būsenas

Vieną dieną įsipareigojus, kitą  – vieniša, trečią jau susižadėjus. Taip žmogus ir nesupranti, kas iš tikrųjų susižadėjęs, kas vienišas, o kas susipykęs. Kam to reikia? Statusų keitinėjimas „facebook‘e“ jūsų santykių problemų tikrai neišspręs.

13. Be reikalo keitinėti savo vardą/pavardę

Tarkim, tavo senas ir užmirštas vaikystės draugas, užsimano susirasti tave. Vos prisiminęs tavo pavardę, puola ieškoti su didžiausiu entuziazmu akyse, bet deja, tavęs rasti neįmanoma, nes dabar tu “facebook” sistemoj esi, pvz. : Rū  Ta,  Eglutė Fėja Ne tavo,  Tomas L. Žinoma, niekas to nedraudžia, tik kam to reikia?

14. Susikurti netikras anketas 

Šis dalykas visada buvo populiarus, ypatingai tarp tų žmonių, kurie nesijaučia gražūs, į kuriuos realybėj beveik nekreipiama dėmesio ir dar ypatingai tarp jaunų mergaičių, kurios nori suprasti, koks tas vyresnių merginų gyvenimas. Tik ar pagalvojat, kad galit būti demaskuotais? Be to, taip tikrai niekada nesusirasit nei draugų, nei galbūt antros pusės, nes tai, kas yra nuotraukoje – toil gražu ne jūs? Būkit savimi.

15. Ieškoti poros

Niekada nežinai, kas slepiasi už kito kompiuterio ekrano, tad ir rizika gan didelė. Galbūt jus į pasimatymą kviečia maniakas arba žmogus, trokštantis kažko daugiau? Galbūt pasilinksminti jus kviečia visai nedraugiška kompanija, kuri taip pat turi suplanavusi ne tik linksmybes? Saugokite save, nes niekada nežinai, kokie žmonės iš tikrųjų nori jūsų dėmesio.

16. Girtis/Aukštinti save

“Kaip kartais norėčiau būti ne tokia graži, kokia esu, nes tada einant gatve nesulaukčiau tiek daug komplimentų”. Gal tu kaip nors tiesiog pati tuo pasidžiauk per daug neteikdama tam svarbos?

17. Ypatingai skirti dėmesį savo žalingiems įpročiams

35 nuotrauka iš vakarėlio, kuriame tu laikai alkoholinio gėrimo stiklinę ir rūkai cigaretę, tikrai nekažkas. Beje ar pagalvojai, jog gal tu kam nors esi autoritetas (mažasis brolis ar sesė, kaimynų vaikas, draugo broils ir t.t.)? Jie, matydami tavo nuotraukas, gali pagalvot, kad tai normalu ir nesąmoningai vėliau pradėti elgtis taip pat. Tu tikrai to nori?

18. Įžeidinėti

Sėdėdami prie kompiuterio ekrano ir gyvendami virtualioje erdvėje, mes tikrai jaučiamės galingesni nei realybėje. Tik ar pagalvojot, jog viešoje erdvėje įžeidinėdami ir ten pat sulaukiantys palaikymo, realiame gyvenime galite to neturėti? Beje, turbūt nelabai malonu būtų sutikti jūsų apšmeižtą žmogų ir pasikalbėti akis į akį, tad jei turite ką žmogui pasakyti, sakykite jam asmeniškai. Kartais blogi žodžiai kitam, gali dvigubai įskaudinti jus pačius.

19. Viešinti intymias savo nuotraukas

Gražūs merginų kūnai, pasportavę vaikinukai ir jų nuotraukos visada sulaukia daug dėmesio. Tik ar pagalvojot, kad intymumą reikia pasilikti sau ar savo antrai pusei, o ne dar šimtams draugų? Taip, mes matome, kokie gražūs jūs esate, nebūtina mums rodyti dar daugiau, o po to verkšlenti, kad vaikinai į jus žiūri kaip į laisvo elgesio merginas ar kad jūsų mergina jumis nepasitiki?

20. Pasakoti draugams  žinutėse apie savo itin asmeninius nutikimus

Ne, mes jums to nedraudžiame, tik norime patarti, jog saugokite savo asmeninį gyvenimą, nes “facebook” anketa, kaip ir bet kurio kito socialinio tinklapio anketa, gali būti “pavogta” – sužinoti slaptažodį šiais laikais nėra sunku.

21. Žymėti žmones nuotraukose, jei jų ten nėra

Nuostabaus saulėlydžio nuotrauka ir komentaras po ja “Štai, kokį nuostabų reginį aš matau, o ir jūs matytumėte, jei čia būtumėte”. Šis žmogus arba labai nori, kad pažymėti žmonės būtų kartu, arba labai jų nekenčia.

22. Priiminėti  į “draugus” žmones, kurių nepažįstate

Norite dėmesio ir praplėsti naujų žmonių ratą? Eikite į miestą, klubą, biblioteką, sporto klubą ir t.t. Ten, kur tikri žmonės, ten, kur galite pamatyti, koks tai žmogus. Na, bet jei jums patinka akli vestuvių pasiūlymai iš užsieniečių bei žmonės, kurių galbūt niekada nepamatysite ir jūs nebijote, kad galite nuo jų nukentėti, čia jau jūsų pasirinkimas.

23. Siuntinėti žaidimų užklausas

Taip, labai dažnai žmonėsdėlto nervuojasi. Suprantama, kad bežaidžiant ir norint pereiti į kitą žaidimo lygį, jums reikia pakviesti žaisti ir savo draugus, bet jei jums vieną kartą pasakė, kad : “būk malonus, nebesiųsk man šio žaidimo užklausų”, tai gal ir nebesiųsk?

24. Savo nuotaiką išreikšti dainų žodžiais

Taip, mes mėgstam dainas su prasmingais žodžiais ir jų tikrai klausomės, bet kai jie ištraukti iš konteksto, atrodo kažkaip juokingai. Jei jums liūdna, nebūtina ne tik, kad klausyti liūdnų dainų, bet ir išgirdus eilutę jus dabar atitinkančių žodžių, juos paviešinti. Tikrai ne visiems įdomu ir tikrai ne daug kas tai supras, o kiti tiesiog pagalvos, kad jūs visai išprotėjot.

25. Demonstruoti savo “pamišimą” dėl žymių žmonių

Jeigu jums patinka One Direction, Linkin Park, Fredis Merkuris ar dar velniai žino kas, tai labai gerai – mes visi turim savo “dievukus”. Tačiau, kai atsiranda fanatiškai savo meilę tokiems žmonėms demonstruojančių “feisbukiečių”, darosi truputį gaila šių vargšelių… Mielieji, nei One Direction jums už tai nepadėkos, tuo labiau, Fredis Merkuris iš numirusių neprisikels. Nesivelkite į bergždžius ginčus, diskusijas ar nereikalingai nervus gadinančius tiesos įrodinėjimus. Mylit – mylėkit, klausykit, kabinkitės plakatus ant sienų, dalyvaukit koncertuose ir su kitais gerbėjais dalinkitės įspūdžiais, bet nebandykit visus priverst jausti tai, ką jaučiate jūs.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: