Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda" kadras

Naujausias “Žvaigždžių karų” (Star Wars) filmas tapo kino juosta, greičiausiai surinkusia 1 mlrd. dolerių už pasaulyje parduotus bilietus. Ilgai laukta fantastinės kino sagos dalis tapo visų laikų komerciškai sėkmingiausiai debiutavusiu filmu ir įveikė visus iki tol buvusius kino rekordus.

Įspėjimas! Tekste, #siaubingi_spoileriai, geriau neskaitykite jeigu nematėte filmo.

„Huffington Post“ pateikia 40 siužeto spragų filme „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda”. Kai kurios iš jų nėra vertos ypatingo dėmesio, tačiau daugumą galima laikyti rimtomis siužeto skylėmis. Svarbiausia tai, jog atsižvelgiant į filmui skirtą laiką ir biudžetą, visų jų tikrai buvo galima išvengti. Taigi:

1. Pirmojoje Žvaigždžių Karų dalyje susprogdinti 120 km skersmens „Mirties žvaigždę“ Sukilėliams prireikė detalių bazės planų, pilnų savo pajėgų puolimo ir antgamtinių Luko Skaivokerio taikymosi sugebėjimų. Sunaikinti žymiai didesnę Starkiller bazę naujojoje dalyje viskas ko reikėjo buvo specialių įgūdžių neturintis valytojas, keletas standartinių rankinių sprogmenų, pora nesudėtingų X-sparnų erdvėlaivio šūvių ir šiek tiek drąsos. Taip pat padėjo ir tai, kad Tūkstantmečio Sakalas galėjo „skristi žemai“.

2. Gudrusis Hanas Solo pameta savo didžiausią turtą, Tūkstantmečio Sakalą, daugiau, nei dvylikai metų. Jis neįsivaizduoja kur jo laivas — visoje Galaktikoje. Kai kažką pameti namuose, blogai; kai kažką pameti savo planetoje, atsisveikini ir meldiesi stebuklo; kai kažką pameti visoje Galaktikoje, išmoksti gyventi be to. Vos tik Rėja pradeda pilotuoti Tūkstantmečio Sakalą, Hanas pasižiūri pro langą ir sako, „O, štai kur jis.“

3. Kailo Renas, galingas Jėgos-naudotojas, kaunasi šviesos kardų dvikovoje su niekada šviesos kardo nelaikiusiu ex-valytoju ir vis tiek (a) nė karto savo Jėgos nepanaudoja prieš varžovą, nors tai būtų kovą užbaigę labai greitai, ir (b) Kailo Renas vos laimi dvikovą, kas reikštų, kad jis ne tik vienas mažiausiai strategiškų Jėgos naudotojų, tačiau ir, nepaisant savo treniruočių, itin silpnas kovotojas.

4. Rėja per kelias valandas tampa ne ką prastesnis Jėgos-naudotoja, nei Lukas Skaivokeris tapo per kelis metus.

rey-star-wars-stills

Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda” kadras

5. Likus kelioms minutėms iki Starkiller bazės sprogimo Vadas Snokas Huksui liepia rasti Kailo Reną ir išskraidinti jį iš planetos. Deja, prieš tai, Huksui nežinant, Kailo Renas kaip lunatikas išbėgo į mišką, nepalikdamas jokios informacijos ar pėdsakų. Huksui tai ne problema, nes (panašu, kad) jis turi specialų GPS siųstuvą, kuris jam leido be vargo rasti Kailo Reną kraujuojantį miško gilumoje; kitu atveju, Renas būtų miręs, kaip ir visi Pirmojo Ordino kariai.

6. Vienintelė priežastis kodėl Renas liko gyvas po dvikovos su Rėja yra stebuklingai atsivėrusi bedugnė tarp jų. Rėjai išties nepasisekė.

7. Nuo vaikystės savo gimtosios planetos nepalikusi Rėja moka vukių kalbą. Niekas nemoka vukių kalbos — senas Žvaigždžių Karų juokelis. Rėjos gebėjimas susikalbėti su vukiais, panašu, nenustebina nei jos, nei Hano Solo, nei paties Čiubakos.

8. Po, kaip ir Finas, lieka gyvas po Tai Kovotojų avarijos. Tačiau ar buvo įmanoma dar aplaidžiau žiūrėti į tai, kad (a) visiems sudaromas įspūdis jog veikėjas mirė ir (b) jam vėl pasirodžius, niekas į tai per daug nekreipia dėmesio? Net pats Finas neatrodo per daug susidomėjęs koks to paaiškinimas.

9. Kodėl Pirmasis Ordinas nori sunaikinti Respubliką už tai, kad ji remia Sukilėlius? Visų pirma, argi Sukilėliai nėra Respublikos dalis? Ir jeigu taip, kodėl Pirmasis Ordinas tik dabar aptiko nelabai slepiamą faktą, kad Respublika remia Sukilėlius? Jei Respublika iš tikrųjų remia Sukilėlius, kodėl Starkiller bazė nesusprogdino jos planetų ir mėnulių žymiai anksčiau? Kitaip tariant, kaip turėjo vykti Pirmojo Ordino ir Respublikos karas, kad tik „Galia Bunda“ pradžioje Generolas Huksas nusprendžia tiesiog paspausti mygtuką ir sunaikinti Respubliką?

10. Kalbant apie Respubliką, kodėl ji visa centralizuota vienoje žvaigždės sistemoje? Susidaro įspūdis, jog visos planetos ir mėnuliai vieni nuo kitų matomi plika akimi. Argi Respublika ne tarpgalaktinė? Ir kodėl Ordinas sunaikina visas planetas, matomas iš Maz Katanos gimtosios planetos, bet jos planetą puola senamadiška invazija? Kodėl tiesiog neiššauti dar vieno spindulio ir nesunaikinti Katanos planetos, kaip visų kitų? Nes tik to nedarymas sukeltų visiškai išvengiamą Ordino pralaimėjimą. Dar vienas dalykas: Jei Galaktikoje dominuoja Respublika, kodėl Sukilėliai vadinami „sukilėliais“? Prieš ką jie sukyla? Argi „sukilėliai“ šiuo atveju nėra Pirmasis Ordinas, besipriešinantis Respublikos valdžiai? Atrodo, lyg kažkas filmavimo aikštelėje būtų pasakęs „rezistencijai (angl. rebels) reikia naujo pavadinimo“, pamiršęs tai, jog politinė situacija visiškai pasikeitė nuo praeitų filmų.

star wars the force awakens stills

Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda” kadras

11. Kailo Renas yra Reno Riterių vadas, tačiau jokių kitų Reno Riterių filme nėra.

12. Kapitonė Fasma turėtų būti svarbi veikėja, bent jau atsižvelgiant į filmo marketingą ir vaidmenų skirstymą, tačiau (a) koks nekompetentingas turi būti karininkas, kad jo armija būtų prasčiausiai treniruota visoje Galaktikoje („Galia Bunda“ jos kariai buvo dar netaiklesni, nei prieš tai buvusiuose filmuose); (b) ji matoma vos trijose filmo scenose. Vienoje ji praneša apie Kailo Reno nurodymus pradėti civilių žudynes, kitoje ji iš karto pasiduoda Hanui, Rėjai ir Finui, vos juos sutikusi, ir vykdo visus jų nurodymus. Trečioje scenoje (c) ji prasitaria, kad Finas visą gyvenimą buvo treniruotas paklusti įsakymams ir niekada nenusižengė nurodymams iki tol, kol vieną dieną nusprendė elgtis taip lyg niekad nebūtų treniruotas.

13. Iki šiol nebuvo nei vieno įsakymo, kurį Finas atsisakytų vykdyti? Tikrai?Negi žudynės Jakku planetoje buvo pirmas amoralus dalykas, kurio reikalavo Pirmasis Ordinas?

14. Finas pabėgti nusprendžia būdamas valytoju dešimttūkstantinėje kariuomenėje. Nors Pirmajam Ordinui jis nesudaro jokios reikšmės, Finas įsitikinęs jog už dezertyravimą jis bus persekiojamas po visą Galaktiką. Taip, Finas nužudė kelis žmones pabėgimo metu, tačiau Pirmasis Ordinas kiekvienu taktiniu sprendimu pabrėžia, jog jie nebando išvengti aukų. Be to, argi „Galia Bunda“ įvykių metu Pirmasis Ordinas neturi žymiai didesnių rūpesčių? Kodėl visa tai Finui nėra akivaizdu?

15. Hano sūnus prisideda į Pirmąjį Ordiną, Luko bandymai treniruoti naujus Džedajus baigiasi tragiškai ir dėl to jie abu… palieka sukilėlius būti išžudytiems Pirmojo Ordino. Kol Ordinas žudo milijonus nekaltų civilių, Lukas laiką leidžia saloje, o Hanas kontrabandininkų erdvėlaivyje. Sunku net suvokti kaip ant jų pyktų Lėja (bent jau ta Lėja, kurią matėme pirmose trijose dalyse) ir kokiais bailiais juos laikytų. Ir štai, ji atrodo tik lengvai nepatenkinta radusi Luką ir akivaizdžiai laiminga (nepaisant ką sako Hanas) pamačiusi jį Sukilėlių tvirtovėje.

16. Filmo pabaigoje kyla įspūdis, jog vieninteliai likę gyvi Pirmojo Ordino kariai yra Vadas Snokas, Generolas Huksas ir Kailo Renas. Iš tikrųjų taip greičiausiai nėra, tačiau kulminacija randant Luką atokioje saloje dėl to tampa bereikšmė. Kodėl Lukas iš viso dar reikalingas Sukilėliams? Kodėl pabaigoje kažkam dar turi rūpėti ar jis bus surastas? Nes Galaktikoje liko du blogiukai, iš kurių vienas pasirodo tik kaip holograma? Gerai, tarkime kažkur Galaktikoje dar liko milijonai Pirmojo Ordino kareivių; argi ne keista kad filme visiškai neužsimenama net jeigu taip ir yra?

17. Kodėl Generolas Huksas turi sukviesti visus savo karius vien tam, kad pasakytų jog tuoj paspaus mygtuką ir sunaikins Respubliką? Ar to paties jis negali padaryti nesuburdamas visų savo pajėgų į vieną vietą? Sprendimas dislokuoti visą savo kariuomenę vienoje planetoje jam baigiasi bloguoju, kai ta planeta tampa akivaizdžiu taikiniu Respublikai. Negi apie tai niekas nesusimastė?

18. Kaip apgailėtina, kad Lukas (a) apleidžia Sukilėlius ir (b) palieka netiesiogiai akivaizdžius pėdsakus, kad vėliau būtų surastas (nenumatytu laiku)? Kodėl jis nusprendė palikti kelis žemėlapius Galaktikoje, taip leisdamas jį rasti Pirmajam Ordinui?

19.Kodėl Sukilėliai negalėjo perskaityti R2D2 duomenų archyvų bet kuriuo metu kol Lukas buvo dingęs? Kodėl jie tuo nepasinaudojo, žinodami, kad R2D2 turi turėti duomenų apie Luką (juk jis turėdavo duomenų visada iki tol)?

20. Po daugelį metų trukusios paieškos, Sukilėliams suradus Luką, jie pasiunčia tik Čiubaką ir nepažįstamą merginą, kurią Lėja ką tik sutiko.

star wars the force awakens stills 3

Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda” kadras

 

21. Kailo Renas naudodamas Jėgą sugeba pajusti kur yra jo tėvas. Kai jis nusileidžia Starkiller bazėje, Renas iš karto sušunka „Solo!“. Tačiau už kelių minučių, kai Renas per kelis metrus nuo Solo, jis nesugeba jo pajusti ir pradeda ieškoti visai kitur.

22. Koks naivus turi būti Hanas, kad bandytų atversti savo sūnų? Hanas žino, kad jo sūnus ką tik dalyvavo milijoninėse žudynėse, bet bando jį atversti iš esmės sakydamas „čia gi ne tu“. Aišku, kad Renas jį nužudo. Kas dar galėjo nutikti?

23. Kodėl Rėja ir Finas tiesiog stovi ir žiūri, kol Renas nužudo Haną? Jie nežino, kad Renas yra jo sūnus, taigi visa ta drama jiems turėjo atrodyti keistai. Kodėl jiems neatėjo į galvą nors kartą iššauti į Reną, kol jis stovi ant tako?

24. Rėja sako, kad Tūkstantmečio Sakalas yra „šlamštas“, kuriuo neskraidyta daugybę metų. Jos nuomone tai toks šlamštas, kad į jį lipti nenori net tada, kai juos beveik sušaudė keliolika Tai Kovotojų. Tačiau įlipus į erdvėlaivį ji skraido juo nepriekaištingai. Tampa nebeaišku, kodėl juo niekas neskraidė iki šiol arba kodėl visus tuos metus laivo savininkas (Unkaras Plutas) jo nepardavė.

25. Kodėl Plutas Rėjai pasiūlo 250 kartų didesnį nei vidutinį atlygį už droną, tačiau jai atsisakius, nusprendžia pavogti pats? Jeigu Plutas yra pasirengęs užsakyti vagystę, kodėl to nepadarius pačiam, o siūlyti tokią didžiulę sumą atsitiktinei merginai?

26. Maz Katana yra Sukilėlių sąjungininkė. Tad kodėl ji slepia Luko šviesos kardą nuo kitų? Argi ji nenori padėti Sukilėliams kaip gali (tuo labiau, kad šviesos kardas iš tikrųjų padeda jį surasti)?

27. Kaip Kailo Renas sugebėjo gauti Darto Veiderio kaukę? Juk tai vienas svarbiausių Galaktikos istorijos artefaktų. Galbūt tai ir nėra siužeto spraga, tačiau vis tiek keista. Panašus klausimas kyla su Rėja: kaip ji gavo X-sparnų erdvėlaivio piloto šalmą ir kodėl jo neparduoda maistui? Ir kodėl Tydo Rėjai tiesiog atiduoda BB-8? Patyręs prekeivis puikiai žinotų, jog tai ypač vertingas radinys. Tai jau galima laikyti siužeto spraga.

28. Kaip Finas randa Rėjos namus, jeigu sudužus Tai Kovotojui jis aiškiai sako, kad viskas ką mato yra smėlio kopos?

Star Wars: The Force Awakens Ph: Film Frame ©Lucasfilm 2015
                                                    Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda” kadras

29. Kas išmokė Rėją taip gerai kautis lazda? Verta prisiminti, kad ji (a) našlaitė be šeimos ar artimų draugų ir (b) ji, pragyvenimui rinkdama metalą, niekada nebuvo jokioje kovoje.

30. Jei Finas yra toks geras, kad skubėtų į pagalbą vos pamatęs Rėją bėdoje, vėl kyla klausimas kaip žudynės Jakku planetoje galėjo būti pirmas dalykas, kuriam jis nepritartų tarnaudamas Pirmajame Ordine?

31. Jeigu viskas ką Po žino apie Finą yra tai, jog jis Pirmojo Ordino dezertyras, kodėl jis taip nudžiunga vos sužinojęs, kad Finas gyvas? Nėra visiškai jokios priežasties kodėl Finas jam turėtų nors kiek rūpėti. Nepaisanti Fino veiksmų Jakku planetoje, Po turėtų suprasti, jog jis yra įvykdęs ne vieną Pirmojo Ordino karo nusikaltimą (ar bent prisidėjęs prie kitų sukilėlių žūčių).

32. Kailo Renas noriai nusiima savo kaukę, nors, nepaisant jos nepatogumo, dėvi ją nuolatos.

33. Kodėl Kailo Renas paskiria tik vieną kareivį saugoti Rėją? Juk ji yra vertingiausia Pirmojo Ordino belaisvė.

34. Kaip ratarai ištrūksta Hano laive? Jeigu jis juos angare laiko palaidus, kodėl jie jo nenužudo, kol jis eina prie Tūkstantmečio Sakalo (ar bet kuriuo kitu metu)? O jeigu Hanas laiko juos uždarytus, kaip jie pabėgo?

35. Kodėl ratarai iš karto nužudo visus žmones, bet Finą išsitempia pakankamai ilgam, kad jis būtų išgelbėtas?

36. Kodėl visi Pirmojo Ordino pėstininkai yra tik žmonės? Jeigu jų auginami pėstininkų klonai nebėra kilę iš premijų medžiotojo Džengo Feto, kodėl Ordinas nenaudoja ateivių rasių klonų, tarkim prekeivio Vato rasės iš pirmojo epizodo „Pavojaus Šešėlis“?

37. Praktiškai visi Galaktikoje žino, kad Jėga nėra mitas. Pavyzdžiui, kiekvienas Ordino kareivis yra arba matęs arba girdėjęs pasakojimus kaip Jėgą naudoja Kailo Renas. Kiekvienas Sukilėlių karys žino apie Jėgą, kadangi dėl to jie ieško Luko. Galiausiai, Respublika buvo įkurta didelė dalimi Džedajų pasiaukojimo dėka, taigi apie tai turėtų žinoti kiekvienas gyventojas. Tai kodėl Jėgos egzistavimas buvo šokas Rėjai? Kaip aiškiai žinome iš filmo, Jakku planetoje pilna žmonių kurie arba Jėgą matė patys arba girdėjo keliautojų pasakojimus.

38. Ar Vadas Snokas tikrai yra milžinas? Nes jeigu ne, argi holografinių technologijų naudojimas nėra giliai įsišaknijusių Snoko kompleksų ženklas? To nedarydavo net klastingasis Imperatorius; jis visuomet pasirodydavo normalaus (ar net žemo) ūgio. Net jeigu Snokas ir yra milžinas, kodėl Žvaigždžių Karų visatoje nematėme daugiau nei vieno tokio dydžio humanoido?

star wars the force awakens stills 4

    Kino filmo „Žvaigždžių Karai: Galia Bunda” kadras

39. Kodėl Pirmasis Ordinas išleido astronomines sumas Starkiller bazės statybai, jeigu Sukilėliai nesunkiai sunaikino dvi panašaus dizaino bazes buvusias prieš tai? Ar trečią kartą pasikartojanti (ir taip trumpoje Imperijos/Pirmojo Ordino istorijoje) katastrofiška taktinė klaida nereiškia, kad visi prisidėję prie Starkiller bazės statybų turėtų būti mažų mažiausiai sušaudyti? Be abejo, filmo pabaigoje tam jau per vėlu, tačiau koks neišmanėlis turėtų būti Snokas, kad absoliučiai nieko nepasimokytų iš savo Imperijos istorijos? Ir tiems, kas sako, jog saulės energiją naudojanti Mirties Žvaigždė yra žymiai geriau, nei saulės energijos nenaudojanti — akivaizdu, kad ne.

40. Ar filmų istorijoje dar yra tokių frančizių, kurios, nestabdomos nei fanų, nei kritikų, panaudotų tiek detalių iš senesnių dalių? Lukas sunaikina mirties žvaigždę; Lando sunaikina didesnę mirties žvaigždę; Po sunaikina didžiausią mirties žvaigždę. Anakinas išžudo Džedajų mokinius; Kailo Renas išžudo Luko mokinius. Lėja, Lukas, Hanas ir Čiubaka pakliūna į šiukšlių presą; Kapitonė Fasma pakliūna į šiukšlių presą. Po ir Finas pavagia erdvėlaivį iš angaro; jaunasis Anakinas Skaivokeris pavagia erdvėlaivį iš angaro. Lukas mato, kaip miršta Obi-Vanas; Rėja mato, kaip miršta Hanas Solo. Ir Imperatorius ir Snokas iš pradžių pasirodo tik per hologramas. Kiekviename filme Tūkstantmečio Sakalas skraido pro pavojingus plyšius. Tokį patį abejotinos reputacijos barą galima matyti ir Tatuino planetoje ir Takodanoje. Rėja pavojingai laikosi už Mirties Žvaigždės konstrukcijų; tą patį darė ir Lukas. Haną savo techninėmis ir karinėmis žiniomis iš pradžių sugėdina Lėja, po daugelio metų taip pat ir Rėja. Obi-Vanas dingsta kur jo niekas nesugeba surasti išskyrus Luką, tada Lukas dingsta kur jo niekas nesugeba rasti išskyrus Rėją. Abu Kailo Renas ir Dartas Veideris Jėgą naudoja tardymo metu. Pirmojo Ordino Generolas Huksas iš esmės yra toks pats nacis-su-britišku-akcentu, kaip ir Imperijos karininkai ankstesnėse dalyse. Rėja (lyg ir) pamilsta jauną veikėją, kaip ir Padmė. Sukilėlių štabas atrodo lyg būtų filmuotas toje pačioje kelių dešimtmečių senumo filmavimo aikštelėje. Po yra natūraliai taiklus šaulys, kaip ir Lukas. BB-8 yra naujas R2D2. Kailo Renas yra Hano sūnus, taip pat kaip Lukas yra (Anakino) Darto Veiderio sūnus.

Taip, žinome seną posakį, kad „istorija mėgsta kartotis“, tačiau taip pat žinome ir tai, kad muilo operos savo scenarijus mėgsta statyti pagal seniai aprašytas Džozefo Kempbelo įdėjas. Negi vienam brangiausių ir atsargiausiai planuotų filmų istorijoje kūrėjai negalėjo apsieiti nepanaudoję jau matytų kraštovaizdžių, scenarijaus dalių ir veikėjų iš ankstesnių trilogijų? Visi scenarijaus patobulinimai (juodaodis priešų dezertyras, moteris kaip pagrindinė veikėja ir pan.) daugiau ar mažiau buvo puikūs, tai kodėl tokia didelė filmo dalis yra perdirbta iš ankstesnių dalių? Argi frančizės atitraukimo nuo Džordžo Lukaso esmė nebuvo atsiriboti nuo savotiško  užsisklendimo?

Taip pat skaitykite: TOP 10 klasikinių Sci-Fi serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: