© Vilijos Vitkutės nuotr.

Šiandien pasirodė Švedijoje gyvenančios menininkės Vilijos Vitkutės režisuotas muzikinis klipas dainai iš šiais metais išleisto Andriaus Mamontovo albumo „Degančios Akys“. V. Vitkutė yra ne tik klipo režisierė, bet ir idėjos autorė, organizavusi darbo procesą ir tapiusi šokėjus.

Vilija Vitkutė Švedijoje gyvena ir kuria jau nuo 2010-ųjų. Čia ji užsiima vizualiaisiais menais – nuo tradicinės dailės ir fotografijos iki vaizdo klipų ir avangardo. Šioje šalyje V. Vitkutė sulaukė pripažinimo – tai įrodo ir projektų gausa, susilaukianti didelio susidomėjimo, ir apdovanojimai, tarp kurių ir vardinė kultūros stipendija. Nors artimiausi projektai suplanuoti užsienyje, menininkė norėtų savo meną parodyti ir Lietuvoje.

Šiuo metu Vilija daugiausiai dirba su kūno tapyba, fotografija, video menais. Anot jos, kūno tapyba (angl. bodypainting), kuri yra viena iš seniausių meno formų pasaulyje, pastaruoju metu labai greitai auga bei populiarėja. V. Vitkutė tapydama naudoja įvairiausių asmenybių (šokėjų, cirko artistų, dainininkų, kitų menininkų) kūnus kaip formą, kuri yra tarsi gyva skulptūra – ji pabunda ir gali daug papasakoti, išreikšti. Pirmą kartą Vilija tapė pati save, vėliau draugus, kaimynus, o dabar tai jau yra tapę tuo, kuo menininkė gyvena. Galiausiai į pagalbą pasitelkta fotografija ir filmavimas lieka kaip priemonės tai užfiksuoti.

Tarp savo įkvėpėjų, tokių kaip islandų muzikantai Björk ir Sigur Rós bei menininkai Gregory Colbert ir Johannes Stötter, Vilija įvardina ir muzikantą Andrių Mamontovą.

Daina 2

© Vilijos Vitkutės nuotr.

„Aš be galo džiaugiuosi, jog jo kūryba yra nesibaigianti, įkvepianti bei motyvuojanti, vienijanti daugybę žmonių Lietuvoje ir užsienyje. Jo muzika įkvepia mane jau daugybę metų, man patinka kurti tiems, kas mane įkvepia“ – apie A. Mamontovą sako ji.

Vos pasirodžius šiųmetiniam albumui „Degančios Akys“, sulaukusiam didžiulio dėmesio, V. Vitkutė pasisiūlė sukurti muzikinį vaizdo klipą dainai „Tolimų žvaigždžių šviesa“. Beje, tai jau ne pirmas muzikinis klipas, kurį kūrė V. Vitkutė – šiemet pasirodė darbas, kurtas švedų dainininkės Hanna Turi dainai „Cotton Wads”.

Gavus Andriaus Mamontovo pasitikėjimą ir laisvę kurti, V. Vitkutė pradėjo darbą. Komanda, su kuria ji dirba, gyvuoja jau daugiau, nei metus. Pasivadinę „Running Rivers“, menininkai kuria performansus, filmus, vizualinius efektus, muziką ir instaliacijas. Su šia komanda Vilija daug dirbo Švedijoje bei Norvegijoje – kartu jie kūrė Hanna Turi muzikinį klipą, dirbo su baleto šokėjais iš Venecijos, Švedijos, Amsterdamo.

Daina 3

© Vilijos Vitkutės nuotr.

Vos penkių minučių „Tolimų žvaigždžių šviesa“ klipą, kurtą Stokholme (Švedija), nufilmuoti užtruko daugiau, nei savaitę. Visas darbas vyko „Burned out punks“ studijoje, kur dvi dienas buvo filmuojama, o likusias 6 vyko montažo darbai. Vilijos komandą sudarė 7 žmonės – šokėjai, operatoriai, asistentai ir fotografas. Menininkė kūrybos procesą įvardina kaip intensyvų, tačiau labai įdomų bei  produktyvų. Pačiai Vilijai teko ne tik režisuoti klipą, bet ir suorganizuoti techniką, vietą, darbo planą ir visą procesą.

„Sunku buvo tapyti, režisuoti ir motyvuoti visą grupę tuo pat metu dirbant 12 valandų per dieną, bet man tai priimtina. Šokėjams taip pat buvo labai daug fizinio darbo kartoti sudėtingus judesius, visą performansą daugybę kartų. Kita vertus, jiems tai buvo įdomus iššūkis – kurti choreografiją lietuviškai muzikai. Finaliniame rezultate, manau, dainos tekstas puikiai susirišo su šokiu“ – apie sunkumus kuriant klipą sakė ji. Vilija tikisi, kad žmones įkvėps šis klipas ir ateityje dar bus projektų, kuriuos ji įgyvendins bendradarbiaudama su A. Mamontovu.

Šiuo metu V. Vitkutė atostogauja Italijos Alpėse, kur leido laiką su žinomu italų menininku, tapytoju ant kūno Johannes Stötter. Čia ji ieško įkvėpimo bei naujų jėgų kūrybai – tai padaryti grožintis nuostabia gamta bei bendraujant su svetingais Italijos žmonėmis tikrai malonu.

Šią savaitę Vilija vyks į Maroką (Afrika), kur kartu su drauge Leila Abasova (maisto gaminimo meistre bei menininke) ruoš naują meninį projektą pavadinimu „SUMAKK“. Jame atsiskleis sveikos mitybos, kūno tapybos ir moters teisių idėjos. Tai ne tik kūrybingas, bet ir drąsus darbas – V. Vitkutė greičiausiai bus viena pirmųjų kūno tapytojų, kuri išdrįs tapyti moters kūną musulmoniškoje šalyje. Projektas pasirodys sausio mėnesį.

Taip pat skaitykite: Vilija Vitkutė ir Adam Johansson – dėl ko mes bėgame?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: