Televizijos serialo "The Wire" plakatas

Ilgą laiką amerikiečių televizijoje karaliavo situacijų komedijos, tokios kaip “Married with children”, lengvam laiko praleidimui. Laikui bėgant to buvo nebegana, prasidėjo dramų bumas, o viena populiariausių dramų šaka tapo “Crime drama”, jos šablonas – nusikaltimai, nusikaltėlių gyvenimas, juos pagauti bandančių policijos pareigūnų darbas, bei asmeninis gyvenimas.

Viena iš pirmųjų tokio tipo išpopuliarėjusių dramų tapo devinto dešimtmečio pabaigoje pasirodžiusi “Law and order”. Laikui bėgant šis šablonas tapo nuvalkiotu ir surasti kažką naujo šioje sferoje buvo sunku. Taip buvo iki kol dešimto dešimtmečio pabaigoje žiurovus sužavėjo naujas tokio tipo serialas “The Sopranos”, kuris apvertė šį šabloną aukštyn kojomis, pagrindinių herojumi pasirinkdamas mafijos bosą Tony Soprano, ir atsisakęs tipinio heroizmo, o po trejų metų pasirodė ir “Blakė” (“The Wire”).

Atviruose kino mėgėjų forumuose iki dabar kyla diskusijos tarp šių serialų gerbėjų kuris yra geresnis, tačiau nustatyti to neįmanoma, nes abu šie serialai yra aiškūs favoritai šio tipo serialų sąrašuose. Nors “Blakei” ir nepavyko iškovoti daug apdovanojimų, kaip “The Sopranos”, “IMBd” portale kuriame filmus ir serialus vertina patys žiūrovai, “Blakė” netgi lenkia viso pasaulio pripažintus ir daug apdovanojimų iškovojusius “The Sopranos”. Abu šie serialai išsiskiria labai spalvingais veikėjais ir gyvenimiškomis situacijomis, tačiau šį kartą aptarsime tik “Blakę”.

“Blakė” 2002 metais išleistas serialas pasakojantis apie sunkų policijos darbą, kuris  iš kitų dramų apie policijos darbą išsiskiria dėka jo kūrėjo – Davido Simono,  žurnalisto, praeityje artimai dirbusio su policijos pareigūnais ir netgi parašiusio kelias knygas šia  tematika – “The Corner: A Year in the Life of an Inner-City Neighborhood” ir “Homicide: A Year on the Killing Streets”. Seriale yra aptariamos kai kurios temos, kurios yra ir knygose. Davidas nenorėjo, kad serialas būtų panašus į kurį nors kitą, metus laiko jis atliko tyrimą tyrinėdamas Baltimorės policijos departamentą, žmogžudysčių skyrių, taip pat tyrinėjo narkotikų vartojimo ir prekiavimo kultūrą Baltimorės mieste. Būtent dėl šių priežasčių serialas yra labai tikroviškas, jame nėra momentų kai pagrindinis herojus tiesiog magiškai sugalvoja kaip išspręsti bylą. Kūrėjas Davidas Simonas, stengėsi kuo mažiau nukrypti nuo tikroviškumo, todėl vietą kurioje vyksta veiksmas pasirinko tą patį miestą kurį tyrinėjo.

Televizijos serialo “The Wire” kadras

Pagrindinis veikėjas Džimis Maknaltis (aktorius – Dominikas Vestas) nėra joks įprastas televizijos herojus. Puikiai savo darbą išmanantis ir įžvalgus detektyvas, kurio asmeninis gyvenimas nepasisekęs. Džimis išsiskyręs su žmona, turi du vaikus, vis dar stengiasi susitaikyti su drauge, tačiau nevengia vienos nakties nuotykių. Maknaltis netradiciniais būdais auklėja savo vaikus, taip pat kartais piknaudžiauja alkoholiu. Maknaltis policininkas nesibodi purvino darbo, kuris garbingam policijos darbuotuojui būtų nepriimtinas, serialo autoriai, šio veikėjo tikrai nebando parodyti kaip herojaus į kurį reikėtų lygiuotis. Herojus sąmoningai nėra labai ryškus, išsiskiriantis iš savo komandos, tik laikas ekrane nurodo, kad būtent jis yra pagrindinis veikėjas.

Jo komanda labai spalvinga ir atrodo nesuderinama, tiek požiūriu į darbą, tiek asmeninėmis charakterio savybėmis. Komandos vadovas – leitenantas Kendrikas Danielsas (Aktorius – Lencas Redikas), griežtas vadas, tačiau visokeriopai palaikantis savo komandą, jis stengiasi būti lankstus, jog ir valdžia būtų patenkinta, tačiau, kad ir teisingumas neliktų paskutinėje vietoje, seriale jis patiria didžiulį spaudimą iš vyresnybės, taip pat ir iš pagrindinio veikėjo Maknalčio, kuris atrodo specialiai stengiasi pakenkti viršininkui, atskleisdamas savo teorijas vyresnybei, taip apkartindamas gyvenimą leitenantui. Kaip gi “Crime Drama” šakos serialas be stiprios moters, šia poziciją užpildo Šakima Gregs arba tiesiog “Kima” (Aktorė – Sonija Sohn). Kima yra tvirta ir užsispyrusi policininkė, puikiai išmananti savo darbą, tiesa netradicinės orientacijos, nors kai kuriose serialo situacijose lyg ir užsiminama, kad jai patinka ir vyrai. Lesteris Frymanas (aktorius – Klarkas Petersas) yra patyręs, jau netoli pensijinio amžiaus pareigūnas, tylenis, ilgą laiką jis dirbo neįdomų darbą prie popierių, nes kaip ir Maknaltis nepatiko valdžiai, sukeldavo per daug rūpesčių, valdžia norėdama jo atsikratyti paklausė kur jis norėtų dirbti, kai Lesteris užsiminė, kad bet kur, tik ne prie popierių buvo ten ir nukištas. Tiesa Lesteris yra labai intelektualus ir ramus žmogus, šios savybės padėjo jam išlikti nepastebėtam beveik iki sezono vidurio. Rolandas Prezbilevskis arba tiesiog “Prezas” (aktorius- Džimis Frostas), jaunas karjerą nesenai pradėjas detektyvas, nepatyręs, dažnai į kuriozines situacijas patenkantis, neretai komandos ir viso policijos departamento pajuokos objektas. Laikui bėgant ši komanda apsišlifuoja kartu ir sugeba puikiai atlikti savo pareigas.

Televizijos serialo “The Wire” kadras

Kokia gi policijos drama be blogiukų, pirmo sezono siužetas sukasi apie slaptą jau minėtos komandos operaciją siekiant pričiupti didelės apyvartos narkotikų platintojus taip pat įtariamus ir žmogžudystėmis, žinoma visos grupuotės turi vadą, šiame seriale tai Avonas Barksdeilas (aktorius – Woodas Harisas), jis su niekuo nesidalina valdžia, stengiasi likti šešėlyje, šeima jam labai svarbi, tačiau jis savitai tai parodo. Seriale daug dėmesio skiriama jo sūnėnui De Andželo Barksdeilui arba tiesiog “D” (aktorius – Laris Gilardas Jaunesnysis) jis sudėtingo charakterio veikėjas, dvilypis. Nors šaltakraujiškai nužudė žmogų paprastų, nieko nesusijusių su narkotikais žmonių akivaizdoje, “D” filosofiško mastymo, užduoda klausimus, kodėl narkotikų verslas negalėtų būti kaip kiti, be žmogžudysčių ir prievartos, klausia kitų prekeivių kodėl negerbia savo klientų (narkomanų), juk būtent jie ir neša pelną.

Ir koks gi serialas pavadinimu “Blakė” be informatorių, seriale jie yra du: Redžinaldas Couzinsas arba tiesiog “Bubsas” (aktorius- Andrė Rojo), jis įkūnija narkomaną, kuris kartais už pinigus suteikia informacijos Kimai, tačiau kai narkotikų prekeiviai sumuša jo svaiginimosi draugą dėl kelių dolerių, jis nusprendžia rimtai dirbti su policija po šio įvykio. Antrasis Omaras Devonas (aktorius – Maiklas K. Viljamsas), tai vienišius, narkotikų pasaulyje jį visi žino ir jo prisibijo, nes jis mėgsta vogti narkotikų prekiautojų surinktus pinigus, jis žmogus nemėgstantis kvaišalų, tačiau kaip tikras geto gyventojas visada nešiojasi ginklą, tai dar vienas personažas kurio seksualinė orientacija nėra visiškai aiški.

Televizijos serialo “The Wire” kadras

“Blakė” išsiskiria iš kitų tokio pobūdžio serialų, nes rodomas ne tik policijos darbas, jo užkulisiai ar policininkų asmeninis gyvenimas ir jo charakteristika, nusikaltėliams laiko yra skiriama tiek pat. Piešiama jų charakteristika, požiūris į tam tikrus dalykus, žiūrėdami šį serialą ilgą laiką su personažais praleisite narkotikų prekiavimo vietose kur dauguma juodaodžių su prastu išsilavinimu, kurių kalba smarkiai pagražinama keiksmais. Šis serialas skiriasi nuo “CSI” ar “Bones” tuo, kad neverčia žiūrovų spėlioti, kai įvykdomas nusikaltimas, apklausiami įtariamieji, ir serijos pabaigoje vienas iš jų visada būna kaltas, šiame seriale nusikaltėliai yra aiškūs, labiau gilinamasi į socialinius aspektus, ko prireiks ir kas bus paaukota vardan jų sugavimo.

Taigi jeigu norite pamatyti kažką išskirtinio, serialą kurio pagrindinė idėja – viską pavaizduoti kuo tikroviškiau, kur dėmesys skiriamas netik policijos pareigūnams ir jų darbo pavaizdavimui, tačiau skiriama tiek pat dėmesio ir nusikaltėliams, ar tiesiog esate “Crime Drama” mėgėjas, šis serialas kaip tik jums.

Taip pat skaitykite: Top 10 geriausių visų laikų serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: