© Danny van Ryswyk

3D menas – naujas, inovatyvus ir stulbinantis, tokį meną galima vadinti – apčiuopiamuoju, nors kartais ši technologija kritikuojama už grublėtumą, beskones spalvas, atkuriamumo lygį, tačiau tai vis tiek beprotiškai stebina ir verčia auditoriją aikčioti. Jei bent kiek, kada nors domėjotės menu ir ypač tokiu, kuris galėtų nustebinti, verta pradėti nuo skaitmeninio dailininko ir skulptoriaus Danny van Ryswyk, kuris neseniai atskleidė daugiau, apie savo plėtojamą, žavų ir šiek tiek bauginantį 3D spausdintų skulptūrų meną. Per pastaruosius kelerius metus, šio menininko kūryba tapo plačiau žinoma, todėl nes pasirodė ne viename renginyje ir parodoje.

Iš Olandijos kilęs dailininkas ir skulptorius Danny van Ryswyk, dirbantis su moderniomis šių laikų technologijomis, kuriantis skulptūras, primenančias XIX amžių, Viktorijos epochos laikus, 3D formatu ir naudojantis 2D skaitmeniniam tapymui. Šio menininko kuriamos 3D skulptūros atimančios žadą, tačiau puikiai atspindi meno esmę, emocionaliu būdu. Ryswyk‘o darbai sukelia mistišką žavesį, kuris turi beveik hipnotizuojantį poveikį auditorijai. Sukurti norimą, tačiau kerinčią skulptūrą, gali užtrukti kelias savaites ar net mėnesius, tam kad viską pavyktų užbaigti. „Kiekvieną darbą, sukurtą su 3D programine įranga, kur aš formuoju viską rankomis, tai prilygsta darbui su moliu, mediena ar akmenimis, bet šiuo atveju viskas atliekama skaitmeninėje erdvėje,“ aiškina menininkas.

Kalbant apie šio menininko kūrybos pradžią yra daug neatsakytų klausimų apie tai, kaip šiam menininkui gimė idėja kurti būtent tokį, fantastikos ir realybės maišaties kupiną meną. Kaip pats skulptorius teigia, kiekvienas menas turi būti kilęs iš menininko ryškios atminties ir asmeninių patirčių, tik tuomet menas gali būti pripažintas ir įvertintas. Ryswyk atskleidė įdomią savo gyvenimiškos patirties istoriją, kuri dabar jam daro didelę įtaką kuriant savotišką meno stilių. Kai jam buvo maždaug aštuoneri metai, jis turėjo labai neįprastą susidūrimą su NSO, ši stulbinanti patirtis, kuri padarė didelę įtaką jo protui, dabar tai matoma ir subtilaus meno išraiškoje. Jo kuriamos 3D skulptūros, visai kaip ta skraidanti lėkštė iš jo vaikystės prisiminimų – tamsios, mokslinės, fantastinės ir, žinoma, neišaiškinamos. Kadangi Ryswyk savo meno stiliaus įkvėpėju pasirinko Viktorijos epochos laikų fotografijas, suderino gotiškąjį stilių kartu su dabartiniu gyvenimu, rezultatai neprilygstami ir traukiantys meno gerbėjų dėmesį visame pasaulyje.

Visos skulptūros, stropiai dažytos rankomis, “po spausdinimo proceso aš pradedu dažyti savo skulptūras autentišku, palygintinu su senu polichromo metodu. Tapybos procesas yra ypač smulkmeniškas ir dalinai įkvėptas technikos, kurią kadaise naudojo senovės meistrai,“ aiškina Ryswyk. Tada skulptūros apgaubiamos stiklinių indų, taip sukuriama sensacija, tam tikros rūšies mokslinės anomalijos. Skulptūrų įmantrus pateikimas – stikliniuose gaubtuose, sukelia dar didesnį susidomėjimą ir nuostabą. Tos uniformos, hipnotizuojantis jų stilius, daro skulptūras  žaviomis, kurios gali būti vietoje vaizdingų gyvųjų paveikslų, taip sukurtų namų aplinkoje nepaprastumo ir ne žemiškumo jausmą.

Olandų skulptoriaus darbus neretai vadina galvosūkiais, kartais su dideliu nusivylimu, kai nepavykstama suprasti darbo esmės, ir tas neapsakomas jausmas, kai galų gale pavyksta išgauti unikalų suvokimą, kas ir kodėl buvo norima tuo pasakyti. Ryswyk, bet kokiu atveju, visais atžvilgiais yra atradimas, šis menininkas toks  unikalus, jo menas liečia žiūrovo emocijas, priverčia savarankiškai galvoti apie savo, gyvenimo ir religijos nematomąją pusę.

2

3

4

5

6

8

9

10

11

© Danny van Ryswyk

Taip pat skaitykite: Mielų monstrų tėvas Louie Travis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: