Kadras iš kino filmo "Praktikantai"

Lietuvos kino teatrus jau pasiekė nuotaikingieji režisieriaus Shawno Levy „Praktikantai“.

Komedijinio žanro mėgėjams šis režisierius pažįstamas iš tokių filmų kaip „Naktis muziejuje“, „Rožinė pantera“ ar „Naktinis pasimatymas“. Šįsyk Shawnas Levy pasirodo su praktikos subtilybes „Google“ kompanijoje nagrinėjančia kino juosta, kurioje į ekranus grįžta ir žinomas aktorių duetas – pagrindinius vaidmenis atlikę Owenas Wilsonas ir Vince‘as Vaughnas. Pastarasis ne tik vienas iš pagrindinių aktorių, bet ir scenarijaus autorių, parašęs jį pagal savo išgalvotą istoriją.

Ši istorija apie…

…du laikrodžių pardavėjus Bilį ir Niką. Vyrukai tikri savo srities ekspertai, tačiau technologijų amžiuje vien to nepakanka. Netekę darbo tradicinėje prekybos srityje draugai siekia prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos ir sumano įsidarbinti kompanijoje „Google“. Įdomybės prasideda tuomet, kai į ketvirtą dešimtį įžengę ir nieko apie technologijas neišmanantys Bilis ir Nikas susiduria su gudriais jaunuoliais „Google“ stažuotėje. Norint gauti trokštamą darbo vietą jiems tenka nelengva užduotis – atskleisti savo sumanumą bei kartu su  komanda įveikti daugybę kitų praktikantų.

Subalansuota atsipalaidavimui

Labiausiai „Praktikantuose“ akį traukia subtilus situacijų pateikimas, neapsunkintas amerikietiškoms komedijoms būdingomis nuogybėmis ar nesibaigiančių vakarėlių vaizdais. Įdomu tai, jog filmas atrodo gana nuoširdus ir netgi tam tikra prasme atskleidžia žmogiškąsias vertybes. Bilis ir Nikas siekia parodyti, kad amžius bei patirtis gali būti nemažas privalumas tarp greitų, tačiau nuo technologijų priklausomų jaunų žmonių. Vyrukams atrodo, jog susidūrus su sunkumais svarbiausia nepasiduoti bei tinkamai nusiteikti, nes tik tuomet visi uždaviniai tampa įmanomi.

Tokį, gera nuotaika spinduliuojantį, Bilio ir Niko įvaizdį sustiprina prie filmo idėjos deranti šiuolaikiška muzika bei „googliškų“ spalvų gausybė. Savitos charizmos komedijai suteikia ir aktorių vaidyba. Prieš aštuonerius metus kino aikštelėje dviese jėgas išbandę Vince‘as Vaughnas ir Owenas Wilsonas nepamiršo, kaip priversti žiūrovą nusijuokti – „Praktikantuose“ jie dar kartą atskleidė savo profesionalumą bei pateisino komedijinio žanro asų vardą.

Taigi atrodo, šiame filme telpa viskas, ko reikia geram laisvalaikio praleidimui – pozityvus nusiteikimas, meilė ir šmaikštūs epizodai, kuomet į viską žvelgiama iš pagrindinių herojų, jau gyvenime patyrusių, bet gero humoro jausmo nepraradusių vyrų, perspektyvos.

Kai žinai, kas bus toliau

Visgi lengvas komedijos tipas verčia „Praktikantus“ susidurti su trūkumais. Filmo veiksmas vyksta ramiai, be išskirtinumų, netikėtumų ar įtampą keliančių vaizdų, taigi scenarijus tampa gana lengvai nuspėjamas. Pateikiama klasikinė tokio žanro situacija, kuomet herojai siekia vieno tikslo, tačiau tarp jų iškyla skirtingo tipo asmenybės. Galiausiai norintys pasipuikuoti (Grahamas) lieka it musę kandę, o tų, kuriems iš pradžių ne viskas puikiai ėjosi (Bilis), laukia sėkmė.

„Google“ rojus

Daugiausiai dviprasmiškų vertinimų galime išgirsti kalbant apie filme naudojamą „Google“ vardą. Kompanijos gerbėjus turėtų sužavėti tai, jog Bilis ir Nikas sukiojasi tikrose įmonės patalpose. Perkėlus Silicio slėnio vaizdus į filmo kadrus bent akies krašteliu galima pamatyti, koks savitas gyvenimas verda „Google“ miestelyje. Čia gausu gražių ir protingų žmonių, akį traukia išskirtinis interjeras bei novatoriški sprendimai. Be viso to „Google“ sugeba išspręsti problemas ar netgi atstoti namus, kur galima ilsėtis, pramogauti, pietauti ir tai nieko nekainuoja. Darbas šioje technologijų kompanijoje vaizduojamas kaip rojus ir didžiausia siekiamybė Žemėje. Nenuostabu, kad dėl šios priežasties „Praktikantams“ galima mesti kritikos strėlę – filmas paverčiamas ištisa dviejų valandų „Google“ reklama. Kita vertus reikėtų sutikti, jog šiandieniniame pasaulyje praktiškai neįmanoma išvengti produkto ar įvaizdžio demonstravimo, o šiuo atvėju be „Google“ vardo žlugtų ir pati filmo idėja.

Verdiktas 7/10

„Praktikantai“ puikiai subalansuoti laisvalaikiui draugų kompanijoje ir ramiam savaitgaliui po įtempto darbų maratono. Bilio ir Niko istorija neapkraus sudėtingomis metaforomis, ar įtampą keliančiu siužetu, o pralinksmins humoro doze bei pozityvia nuotaika. Tačiau būtent dėl tokio stiliaus, nuspėjamumo bei išskirtinumo trūkumo „Praktikantai“ susilygina su daugeliu amerikietiškojo stiliaus komedijų, kurios dėja, bet greitai pasimiršta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: