Animacinio filmo "Minuscule: Valley of the Lost Ants" kadras

„Didžioji skruzdėlyčių karalystė“ (angl. „Minuscule: Valley of the Lost Ants“) – nuotaikingas animacinis filmas visai šeimai, kurį sukūrė garsus prancūzų animatorių duetas Helene Giraud ir Thomasas Szabo. Tai nuostabi istorija apie vabzdžių gyvenimo peripetijas, pasitelkiant humoro pagalbą.

Šis filmas gimė iš dokumentinio pobūdžio animacinio serialo „Minuscule: slaptas vabzdžių gyvenimas” (angl. „Minuscule – The Private Life of Insects“). Prancūzų itin mylimi animacijos meistrai Helene Giraud ir Thomasas Szabo 2006 metais televizijos žiūrovams pristatė pirmąją serialo seriją. Animacinis serialas skirtas nekasdieniškai, kitomis akimis pažvelgti į kasdienišką vabzdžių bei vabalų pasaulį. Maždaug šešių minučių trukmės filmukai vaizduoja humoristines istorijas apie įvairiausius vabzdžių nuotykius. Serialas buvo filmuojamas natūralios gamtos fone, kompiuteriu įkomponavus sugeneruotus trimačius vabzdžius. Iki šiol jau yra sukurtos 78 trumpametražės serijos, parodytos daugiau nei 70-ies šalių televizijose. 2012 metais kūrėjams kilo mintis sukurti pilnametražinę juostą – nuotaikingą pasakojimą apie skruzdėlytes. „Didžioji skruzdėlyčių karalystė“ buvo taip pat filmuojama tikroje gamtoje, todėl filme galime išvysti Prancūzijos nacionalinio Mekanturo parko vaizdus. 2013 metais išleistas filmas susilaukė labai didelio pasisekimo tiek Prancūzijoje, tiek Europoje. Tai ne Holivudinis filmas, kupinas vulgaraus humoro ir dažnai perspaustų specialiųjų efektų, galbūt todėl šis filmas nesusilaukė tokios pat sėkmės Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Didžioji skruzdėlyčių karalystė“ – tai filmas, kurio veiksmas vyksta realiame pasaulyje, o pagrindiniai herojai, gamtos gyventojai, spinduliuoja savo nuoširdumu bei puoselėja nuostabias vertybes.

Animacinio filmo “Minuscule: Valley of the Lost Ants” kadras

Istorija prasideda tuomet, kai jauna iškylautojų pora miške palieka maisto likučius, kurie tampa konflikto objektu tarp dviejų skruzdėlyčių genčių: juodujų ir raudonųjų. Juodosios skruzdėlytės pirmosios atranda cukraus dėžutę, kurią nori nugabenti į savo skruzdėlyną ir pasidalinti su savo gentimi. Tačiau piktos ir pavydžios raudonosios skruzdės iš visų jėgų bando tam sutrukdyti. Abi skruzdžių kolonijos nori išsvajotos cukraus gabalėlių dėžutės ir ramų mišką paverčia negailestingo mūšio lauku. Į darbingųjų juodujų skruzdėliukų klaną netyčia įsijungia labai drąsi boružėlė. Tai dar visai jauna, nuo savo šeimos atsikyrusi boružėlė, kuri ieškodama kelio atgal pas savo šeimą susipažįsta su juodųjų skruzdėlyčių būriu. Boružėlė užsidirba savo vietą darbšintgųjų skruzdėlyčių klane, kai išgelbsti jas nuo klastingo driežo. Skruzdėlių klanas boružėlę priima kaip savo genties narę ir saugo ją nuo visų tykančių pavojų. Nuo tada prasideda nuostabi skruzdėlyčių ir boružėlės draugystė bei įnirtinga kova, kuri įtraukia ne tik abiejų klanų narius, tačiau ir aplinkinius vabalus.

Filme stebina ne tik siužetas, bet ir jo kūrimo procesas. Rodomas kvapą gniaužiantis miško kraštovaizdis, kuris nuo pat pradžios diktuoja filmui tempą. Tokiu būdu žiūrovas mažiau atkreipia dėmesį į istoriją bei veikėjus, o yra įtraukiamas į natūralią aplinką, kuri laikui bėgant mažiesiems miško gyventojams tampa šiek tiek nepalanki. Filmo kūrėjai, sumaišydami labai stambaus plano fotografijas su 3D vaizdo pagalba sukurtais veikėjais, sukuria ne visiškai realų, bet ir ne visiškai netikrą pasaulį. Filmo muzika išraiškingai perteikia bendrą nuotykio atmosferą, kuri meistriškai apibudina rodomas scenas. Tokie įdomūs filmo aspektai padaro šią istoriją išskirtine, kurią būtina pamatyti.

Animacinio filmo “Minuscule: Valley of the Lost Ants” kadras

Animacinė juosta įdomi tuom, kad joje nėra jokių dialogų. Toks prancūzų animatorių poelgis daugeliui gali pasirodyti keistas, tačiau priešingai, tai labai sumanus sprendimas. Šiam filmui nereikia jokių dialogų, visi veiksmai puikiai perteikia pagrindinę istorijos mintį. Taip pat gausu humoro, todėl filmo metu galima smagiai pasijuokti. Ši jaudinanti istorija apie vabzdžių gyvenimą skirta tiek mažiems, tiek suaugusiems. Mažieji žiūrovai bus nustebinti smagiais vabzdžių nuotykiais bei charizmatiškais miško veikėjais, galės įsitikinti, jog net ir pats mažiausias sutverimas gali stoti į nelygią kovą dėl savo tiesų, o suaugusieji galės žavėtis puikiu humoru ir visai netradiciniais animaciniais nuotykiais. Tai pamokanti istorija, kuri atskleidžia kas yra tikra draugystė, darbštumas, meilė bei kova dėl savo ir artimųjų gerovės.

Verdiktas 10/10

„Didžioji skruzdėlyčių karalystė“ – meniškai pastatytas animacinis filmas, kuris yra unikalus pusiau realistišku, pusiau netikru vaizduojamu pasauliu. Tai istorija, kuri propaguoja vien tik geriausias vertybes ir sugeba pralinksminti tiek vaiką tiek suaugusįjį. Šis filmas – tai dar vienas įrodymas, jog prancūzai tikri profesionalai animacinių filmų srityje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: