Televizijos serialo "The Big Bang Theory" kadras

Turbūt daugelis praleido ne vieną valandą prie televizoriaus (o vėliau ir prie kompiuterio ekrano) žiūrėdami tokias amerikiečių kurtas situacijų komedijas kaip „Friends“ ar  „The Simpsons“. Sukurti kažką kitokio situacijų komedijų žanre tikrai nėra lengva, tačiau Chuck Lorre ir Bill Prady savo serialu „The Bing Bang theory“ įrodo, kad tai įmanoma.

Nuo 2007 metų Amerikoje rodomas serialas sulaukė milžiniško susidomėjimo ir itin aukštų reitingų – jau pirmąją seriją žiūrėjo daugiau kaip 9 milijonai amerikiečių (palyginimui, serialo „Game of Thrones“ pirmoji serija susilaukė daugiau kaip 3 kartus mažesnės auditorijos). Šiuo metu jau yra sukurti 7 serialo sezonai, kurių kiekvienas sulaukia vis daugiau žiūrovų palaikymo.

Pirmuosiuose serialo sezonuose išvystame 5 pagrindinius veikėjus: Lenard’ą ir Sheldon’ą – du puikius fizikus, tačiau užkietėjusius geek’us (moksliukus – aut.past.), Penny – naująją žavią jų kaimynę, atvykusią į Los Andželą siekti aktorės karjeros bei dar du moksliukus – Howard’ą ir Raj’ą. Komiškos situacijos šiame seriale kyla būtent dėl šių charakteristikų – moksliukų inteligentiškumas ir socialinių įgūdžių stoka priešpastatoma Penny veikėjos ekstravertiškumui bei realistiškam, paprastam požiūriui į gyvenimą.

Prielaidos serialo populiarumui

Pirmiausia, kaip patys aktoriai duodami interviu yra sakę, pagrindinis impulsas žmonėms žiūrėti šį serialą yra galimybė susitapatinti su pagrindiniais veikėjais. Kiekvienas žmogus kažkada jautėsi pašalietis, silpnesnis už kitus ir pan., tad serialas suteikia galimybę susitapatinti su serialo veikėju (-ais), juos užjausti ar, priešingai, dėl jų džiaugtis.

Televizijos serialo “The Big Bang Theory” kadras

Sėkmingam televizijos produktui, ar tai būtų filmas ar serialas, labai svarbu stiprūs veikėjai. Žinoma, kalbu ne apie fizinę jų ištvermę. Sėkmingas veikėjas bus tas, kuris iš tiesų bus ryški ir spalvinga asmenybė – visi pagrindiniai veikėjai tokie ir yra: individualūs, įsimenami, progresuojantys sulig kiekviena serialo serija.

Serijos trukmė taip pat yra gan svarbus aspektas. Kaip ir daugelis situacijų komedijų, „The Bing Bang Theory“ serija trunka apytiksliai 20 minučių – tiek kiek žmogus tikrai sau leis po sunkios darbo dienos praleisti prie ekrano. Kita vertus, serialo niekad nemačiusiam žmogui jį „išbandyti“ 20 minučių tikrai neturėtų būti gaila.

Parinktos veikėjų profesijos ir charakteristikos yra šiokia tokia naujovė situacijų komedijoms. Buvo bandoma kurti ne vieną serialą, kurių pagrindiniai veikėjai būtų geek’ai, tačiau arba serialas būdavo kitokio žanro, arba scenarijus netapdavo toks įtraukiantis. Ne vienas interneto komentatorius džiaugiasi, jog serialas kurtas apie kitokius žmones – ne turtingus, žavius, seksualiuss ir gražius (lyginama su tokiomis situacijų komedijomis kaip „Two and a Half Man“, „How I Met Your Mother“ – aut.past.), tačiau apie itin intelektualius žmones, padedančius įminti Visatos paslaptis.

Kritika

Daugiausiai kritikos situacijų komedijos (įskaitant ir šią) sulaukia dėl panašumo tarpusavyje. Daugelis užaugusių su “Friends” serialu visus sekančius produktus lygina su juo. Taip, pripažinti, kad komedijų serialuose panašumų tikrai rasime, tenka. Tačiau juk svarbiausia naujas kampas iš kurio kūrėjai žvelgia į šį žanrą?

Televizijos serialo “The Big Bang Theory” kadras

Nors aktorių progresą įprasta laikyti teigiamu dalyku, daliai serialo žiūrovų tai nepatinka. Kūrėjai kritikuojami, jog vėlesniuose sezonuose (apytiksliai nuo trečiojo) per daug laiko skiriama tarpusavio santykių plėtojimui, o ne fizikiniams eksperimentams ir komiškiems nesusipratimams kaip iki šiol.

Juoko takelis tikriausiai užkliūna kiekvienam, kuomet pradedama žiūrėti nauja laida ar naujas serialas. Nors anksčiau minėjau, kad pats humoras, kurį kūrėjai perduoda per situacijas ir dialogus nėra kišamas per prievartą, tačiau juoko takelis tikrai yra šio serialo minusas. Juoko takelius naudoja daugelis komiškų serialų, tačiau šiuo atveju juokas pasigirsta po beveik kiekvieno sakinio. Galbūt į studiją reikėtų pakviesti žmones, kurie nesiraito ant žemės nuo kiekvieno pasakyto žodžio?

Keletas įdomių faktų,  kurių galbūt nežinojote:

*Serialo kūrėjams pirmasis bandymas patekti į televiziją nebuvo sėkmingas – jų sukurta pilotinė pirmoji serija neįtiko televizijos atstovams. Tačiau šiek tiek pakoreguotas variantas dėmesio sulaukė. Pirmosios pilotinės serijos nuotrupų drąsiai galima rasti „Youtube“ puslapyje.

Televizijos serialo “The Big Bang Theory” kadras

*Mayim Bialik aktorė atliekanti neurobiologės Amy vaidmenį iš tikrųjų realiame gyvenime turi mokslų daktarės laipsnį neuromokslų srityje.

*Fizikinės nesuprantamos frazės, kuriomis kalba veikėjai iš tikrųjų yra realios – kūrėjai pasikvietė į savo komandą fizikos mokslų atstovą, kuris galėtų konsultuoti rašant scenarijų. Jis taip pat atsakingas ir už įvairių formulių atsiradimą ant Sheldon’o ir Lenard’o lentų.

*Seriale iki šiol nebuvo atskleista Penny veikėjos pavardė.

*Kaip toliau pasisuks serialo eiga nežino niekas, net ir patys kūrėjai. Jie džiaugiasi serialo sėkme, tačiau neskuba rašyti scenarijų naujoms serijoms: ne kartą yra buvę, kad vienos savaitės epizodas būdavo nufilmuotas, o sekančios scenarijus net nepradėtas rašyti. Ką jau kalbėti apie būsimus sezonus…

*Serialas buvo nominuotas daugelyje prestižinių apdovanojimų, keletą jų ir laimėjo: „The Bing Bang theory “ buvo pripažintas kaip geriausias TV serialas „People’s choice“ apdovanojimuose, Sheldon’as (akt. Jim Parsons) sulaukė įvertinimo ir laimėjo geriausio pagrindinio veikėjo komedijų seriale tiek „Auksinio gaublio“ tiek ir „Emmy“ apdovanojimuose.

Televizijos serialo “The Big Bang Theory” kadras

Baimės ir troškimai, arba ko galima tikėtis ateityje?

Drąsiai galima teigti, kad visiems itin įdomu kaip toliau rutuliosis šios moksliukų grupės ir žavios blondinės santykiai, kaip toliau seksis Sheldon’o ir Amy veikėjų porai. Patys aktoriai juokauja, kad tikriausiai ši pora turės ir fizinių santykių. Tarp žiūrovams kilusių įdomiausių minčių yra tai, jog Sheldon’as laimės Nobelio premiją, sužinosime Penny pavardę ir galiausiai pamatysime Howard’o motiną. Žiūrovai nerimauja, jog paskutiniai sezonai vis labiau prastės, tačiau tikėkimės, jog kūrėjams to pavyks išvengti.

CBC televizija, kurios dėka turime galimybę džiaugtis šiuo serialu, yra paskelbusi, kad serialas bus tęsiamas dar bent 3 sezonus (tai yra turėsime jų bent 10). Tačiau šiuo metu filmavimas yra sustabdytas, nes pagrindiniai aktoriai siekia atnaujinti savo kontraktus siekdami didesnio atlygio už vaidmenis. Tikėkimės, komandai pavyks susitarti ir jau rudenį galėsime džiaugtis naujuoju sezonu.

Verdiktas 9/10

Serialas puikus, nes į situacijų komedijų žanrą stengiamasi įnešti šiokio tokio šviežumo – na ir tenka pripažinti, jog kūrėjams tai puikiai pavyksta. Pagrindiniai veikėjai žavės savo naivumu, nuoširdumu, o nesusipratimai kylantys tarp moksliukų ir paprastos panelės, serialo kūrėjų noras moksliukų kalbą išversti į paprastų žmonių kalba privers tikrai nuoširdžiai kvatoti.  Amerikietiškas humoras patinka ne visiems, tačiau pabandyti verta. Blogiausiu atveju būsite praradę vos 20  min savo laiko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: